Greek Reports (Ελληνικά)

Παρέμβαση Κ. Μαυρίδη στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου

Costas Mavrides 7g L July 2015 providedΑπόφαση των κρατών-μελών της ΕΕ ο ρόλος του ΔΝΤ

Δεν καλύπτεται η Κύπρος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Ερωτήματα για το ρόλο του ΔΝΤ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έθεσε ο ευρωβουλευτής  Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Victor Constâncio, στα πλαίσια συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Με αφορμή την πρόσφατη διαρροή συνομιλιών των αξιωματούχων του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο Κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Προέδρου της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το “Ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό” και θα πρέπει να το λύσουμε μόνοι μας. Ο κος Μαυρίδης ρώτησε τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ αν συμμερίζεται τη δήλωση του συναδέλφου του και αν ναι, με τι τρόπους θα μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας. Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στον αποκλεισμό της Κύπρου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά την έξοδο της από το μνημόνιο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “η Κύπρος ολοκλήρωσε το οικονομικό πρόγραμμα χωρίς να χρησιμοποιήσει τα 3,5 δισεκατομμύρια από τα κεφάλαια που είχαν προβλεφθεί. Ταυτόχρονα, η χώρα δεν έχει αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού, οπότε προκύπτει ένα κενό. Αν η Κύπρος αντλήσει χρήματα από τις αγορές το πιο πιθανόν θα είναι το επιτόκιο γύρω στο 4,5%  ενώ από την Τρόικα με 2%”. Με βάση τα πιο πάνω, ρώτησε τον κ. Constâncio, αν θα μπορούσε να εξεταστεί επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την Κύπρο για ακόμα κάποιους μήνες.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ στην απάντηση του για το ΔΝΤ ανέφερε ότι  η  συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα οικονομικής στήριξης ήταν επιλογή των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων και αυτό έχει καταγραφεί σε επίσημα έγγραφα της ΕΕ. “Αυτός είναι ο κανόνας και δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε” υπέδειξε, αλλά από την άλλη, συνέχισε, ότι από τεχνικής πλευράς δεν θεωρεί απολύτως απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ επειδή η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της. Πρόσθεσε όμως ότι  “το ΔΝΤ είναι εκεί όχι μόνο λόγω βαθιάς τεχνογνωσίας για τέτοια θέματα αλλά λόγω και της οικονομικής του συνεισφοράς”. Δηκτικά κατέληξε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ όμως “είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών και αυτά κάνουν τις επιλογές τους”.

Αναφορικά με το ερώτημα για την Κύπρο, αναγνώρισε το ακάλυπτο “κενό” που υπάρχει αλλά υπέδειξε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για την αγορά κρατικών ομολόγων που έχουν εκ των προτέρων οριστεί. Όπως εξήγησε, εφόσον η Κύπρος είναι εκτός μνημονίου και στον παρόν στάδιο δεν έχει αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού, δεν μπορεί πλέον η ΕΚΤ να αγοράζει κυπριακά ομόλογα κάτω από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button