Greek Reports (Ελληνικά)

Συμφιλίωση του Ισραήλ με την Τουρκία

Michael Stylianou 1aΗ είδηση, που επαναφέρει στην πεζότητα του ρεαλισμού, δημοσιεύθηκε χθες από την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, αλλά  αναμενόταν από τους πληροφορημένους ήδη από τις 21 Μαρτίου, με την εσπευσμένη μετάβαση στην Κωνσταντινούπολη του Γενικού Γραμματέα του Ισραηλινού Υπουργείου των Εξωτερικών κ. Dore Gold, θερμού υπερασπιστή της ισραελο-τουρκικής στρατηγικής συνεργασίας.

Ο κ. Γκόλντ, εγκατέλειψε την σημαντικότατη ετήσια διάσκεψη των αμερικανό-εβραϊκών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη, για να σπεύσει στην Κωνσταντινούπολη, με το άκουσμα της είδησης για την εκεί αιματηρή τρομοκρατική επίθεση, που δεν ωφείλετο σε Κούρδο με στρατιωτικό στόχο, κατά την πρώτη τουρκική ανακοίνωση, αλλά σε ισλαμιστή και με στόχο ισραηλινούς τουρίστες, όπως οι Ισραηλινοί εγνώριζαν. Τρείς Ισραηλινοί ήσαν μεταξύ των θυμάτων.

Ο Ερντογάν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στο Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν  Ριβλίν, ο οποίος τον ευχαρίστησε τηλεφωνικώς λίγες μέρες αργότερα, σε εξάλεπτη συνομιλία, γράφει η Χααρέτζ. ΄Ηταν η πρώτη συνομιλία αυτού του επιπέδου, από τον Μάρτιο του 2013 όταν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απολογήθηκε στον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν για τους νεκρούς Τούρκους στο επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά.

Τις τελευταίες εβδομάδες –αναφέρει η Χααρέτζ- ο Ερντογάν έστελνε μηνύματα στη Ιερουσαλήμ, δημόσια ή δια της διπλωματικής οδού, με την επιθυμία του για μια συμφωνία συμφιλίωσης. Και στις συναντήσεις του με την ηγεσία των μεγαλυτέρων εβραϊκών οργανώσεων στην Αμερική ετόνιζε την ταχύτερη δυνατή επίτευξη της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, την ημέρα του τηλεφωνήματος του Προέδρου Ριβλίν, δήλωσε σε πρες-κόνφερενς πως ελπίζει ότι η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στις διαπραγματεύσεις θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

«Επιθυμούσαμε πάντοτε ορθές σχέσεις με την Τουρκία και δεν είμαστε εμείς που αλλάξαμε την πορεία των σχέσεων», είπε ο κ. Νετανιάχου. «Αν είναι δυνατόν, θα θέλαμε να  αποκαταστήσουμε φυσιολογικές σχέσεις».

Η συνάντηση των αντιπροσωπειών θα γίνει την Πέμπτη «στην Ευρώπη».  Τα θέματα που μένουν  να λυθούν είναι το ισραηλινό αίτημα να τερματίσει η Τουρκία  τη λειτουργία του αρχηγείου της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη και το τουρκικό αίτημα να καταργήσει το Ισραήλ το εμπάργκο στην Γάζα και να επιτρέψει στην Τουρκία να φέρει ένα σκάφος-ηλεκτρογεννήτρια για τον εφοδιασμό του πληθυσμού της Λωρίδας με ηλεκτρισμό.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος εδήλωσε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρισθεί στην Τουρκία ειδικό καθεστώς στην Γάζα και ότι το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να της επιτρέψει να ενεργεί εκεί υπό τους ίδιους όρους με οποιαδήποτε χώρα προσφέρει βοήθεια. Ανέφερε επίσης ότι μόνο όταν αρθεί στη Τουρκία η δίωξη κατά των Ισραηλινών στρατιωτών της υπόθεσης Μαβή Μαρμαρά θα καταβάλει το Ισραήλ τα 20 εκ. δολάρια σε ανθρωπιστική οργάνωση για την αποζημίωση των οικογενειών των Τούρκων θυμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button