Greek Reports (Ελληνικά)

Οι υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι απαιτήσεις της Τουρκίας και του Μ. Ακκιντζί

Odysseas Angelides 1aΣε σημερινή ανακοίνωση (26 Μαρτίου 2016), το ΥΠΕΞ σημειώνει πως “ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον κυπριακό λαό και μετά τη λύση του Κυπριακού, το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου.”

Κατ’ αρχάς παραβλέπω την απαίτηση του Μ. Ακκιντζί και της Τουρκίας πως οι Τ/κ  δικαιούνται μερίδιο στο Φ.Α. της Κ.Δ. από τη στιγμή που κατέχουν παράνομα το 37 % του κυπριακού εδάφους. Η άποψη μου είναι πως με το σημερινό status quo οι Τ/κ δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα να απαιτήσουν οποιονδήποτε φυσικό πλούτο στις ελεύθερες περιοχές ή στην ΑΟΖ της Κ.Δ.  Με τις ίδιες δικαιολογίες οι Τ/κ θα μπορούσαν να απαιτήσουν μερίδιο  και στον υπόλοιπο φυσικό πλούτο των ελεύθερων περιοχών, όπως στον δασικό, στον μεταλλευτικό, στον αλιευτικό κτλ., τη στιγμή που το κατοχικό καθεστώς συλλαμβάνει οποιονδήποτε Ε/κ ψαρά περάσει τη γραμμή που θεωρεί ως συνοριακή,  έστω και κατά μερικά μέτρα. Παρά την επιφύλαξη μου αυτή συνεχίζω τις απόψεις και τον προβληματισμό μου σχετικά με τον λανθασμένο χειρισμό του θέματος Υδρογονάνθρακες.

Η παρούσα Κυπριακή Κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, διέπραξαν ένα σοβαρότατο λάθος σχετικά με τον πλούτο αυτό της Κ.Δ., τον οποίο με κόπους και δαπάνες η Κύπρος ανακάλυψε παρά την αντίδραση της Τουρκίας και των Τ/κ. Το λάθος αυτό δυστυχώς συνεχίζεται. Με την φρούδα ελπίδα πως θα δελεάσουν τη Τουρκία για λύση του Κυπριακού, έθεσαν το Φ.Α. στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μας λένε πως δεν το έθεσαν αλλά συνεχώς τονίζουν πως οι Τ/κ θα επωφεληθούν μετά τη λύση, και ταυτόχρονα αφήνουν ανοικτό το θέμα του καταμερισμού των ωφελημάτων, σε αντίθεση με τον Μουσταφά Ακκιντζί ο οποίος απαιτεί 50-50 (εποικοδομητική ασάφεια).

Ο Ακκιντζί με θράσος απαιτεί επίσης να μη γίνουν διατρήσεις πριν από τη λύση, ως εάν οι διεθνείς εταιρείες να είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και θα μας κάνουν τη χάρη να καταβάλουν εκατομμύρια για εξασφάλιση των τεχνικών δεδομένων, θα προχωρήσουν σε έρευνες και μετά θα σηκωθούν  να πάνε σπίτι τους, αν δεν λυθεί το Κυπριακό σύντομα. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε σήμερα πως δεν γνωρίζει πότε οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα! Προσθέτω εγώ πως κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει καν αποτέλεσμα. Αλλά ακόμα και αν υπάρξει δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα εγκριθεί από τον λαό.

Εδώ θέλω να εστιάσω το μέγεθος του προβλήματος. Η λάθος στρατηγική και τακτική που ακολούθησαν οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις του τόπου έχουν προκαλέσει τρομερές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων κατά τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Η έλλειψη αποφασιστικότητας έναντι των τουρκικών απειλών και η ψευδαίσθηση πως η Τουρκία θα δείξει καλή θέληση ή πως με τις συνεχείς δηλώσεις και ανακοινώσεις τους θα τη δελεάσουν για σύντομη λύση του Κυπριακού ήταν όχι μόνον καταστροφικές αλλά και προσέφεραν ερείσματα στη Τουρκία για να προβάλλει τις απαράδεκτες και αστήρικτες απαιτήσεις της πως έχει δικαιώματα στη Κυπριακή ΑΟΖ.

Και ερωτώ. Μήπως έχουν εξασφαλισμένη τη σύντομη λύση, η οποία θα είναι και βιώσιμη και δίκαιη, έτσι που να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την εκμετάλευση του φυσικού μας πλούτου; Καί κάτι πιό σημαντικό. Εάν δεν υπάρξει λύση πως θα αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της Τουρκίας για το δήθεν συμφέρον των Τ/κ, όταν η επεκτατική αυτή χώρα επιμένει με την στρατιωτική της ισχύ θα διεκδικεί το μερίδιο που υποσχεθήκαμε στους Τουρκοκύπριους; Υπό τέτοιες συνθήκες δυστυχώς δεν θα υπάρξει αξιοποίηση των υδρογονθράκων στο προβλεπτό μέλλον.

26 Μαρτίου 2016.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΡ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ,

DIC,C.Eng, MIET,

Oδός Γεωργίου Κάρυου Αρ. 15,

2014 Στρόβολος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button