Greek Reports (Ελληνικά)

Ανθολογία Μεξικανικής Ποίησης

 

Anth 1aΕισαγωγή – Μετάφραση: Γιάννης Σουλιώτης

Επιμέλεια: Παυλίνα Παμπούδη – Δήμητρα Παπαβασιλείου

Επιλεγόμενα: Γιώργος Βέης

Σελ. 440, 22 €

ISBN: 978-960-283-290-5

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ, και στη σειρά «Ποιητές του κόσμου», κυκλοφόρησε το βιβλίο Ανθολογία μεξικανικής ποίησης, με ποιήματα επιλεγμένα και μεταφρασμένα από τον Γιάννη Σουλιώτη, με στόχο την παρουσίαση μιας πλατιάς γκάμας ποιητικών στιλ και φωνών του Μεξικού.

Πρόκειται, πράγματι, για ένα απάνθισμα που καλύπτει όλο το φάσμα της μεξικανικής ποίησης του 20ού αιώνα, από τις απαρχές του και τις ορμητικές καλλιτεχνικές πρωτοπορίες της εποχής μέχρι και σημερινούς, εξίσου αξιόλογους δημιουργούς. Στους 120 ποιητές που συνθέτουν τον ανά χείρας τόμο περιλαμβάνονται ονόματα οικεία και αγαπητά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, όπως αυτό του νομπελίστα Οκτάβιο Πας ή εκείνα των Χοσέ Εμίλιο Πατσέκο, Τομάς Σεγόβια και Ομέρο Αρίτζις (ο τελευταίος ελληνικής καταγωγής), αλλά και ποιητές λιγότερο γνωστοί –πλην όμως αξιοπρόσεκτοι– ή και άγνωστοι στα καθ’ ημάς, οι οποίοι μεταφράζονται για πρώτη φορά.

Anth 2bΌλη αυτή η ποικιλία των ποιητικών ιδιωμάτων και τεχνοτροπιών, σε συνδυασμό με την ποικιλία των θεμάτων –άλλοτε διαχρονικών και πανανθρώπινων (έρωτας, χρόνος, θάνατος) και άλλοτε πιο «μεξικανικών» (νοσταλγία για το προκολομβιανό παρελθόν, αναζήτηση της καταγωγής στις ιθαγενικές ρίζες, καταγγελία των κακώς κειμένων της χώρας)–, μας δίνει μια πολυπρισματική, και επομένως πλήρη και κατατοπιστική, εικόνα της σύγχρονης μεξικανικής ποίησης. Στόχο και στοίχημα της Ανθολογίας αποτελεί, παράλληλα, το να αναδειχθούν οι πoλυάριθμες ομοιότητες και η συνομιλία –άμεση ή έμμεση, διά της αφομοίωσης ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) επιρροών– ανάμεσα στον μεξικανικό και τον ελληνικό πολιτισμό.

  • Οι Εκδόσεις ΡΟΕΣ και ο Γιάννης Σουλιώτης έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου “Ανθολογία μεξικανικής ποίησης” (http://www.printa-roes.gr/index.php/2013-03-19-11-51-40/494-2013-03-19-11-58-39) σε επιλογή-μετάφραση-εισαγωγή Γιάννη Σουλιώτη, επιλεγόμενα Γιώργου Βέη και επιμέλεια Παυλίνας Παμπούδη και Δήμητρας Παπαβασιλείου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός-ποιήτρια,
  • Γιώργος Βέης, ποιητής, Πρέσβυς Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO,
  • Γιάννης Μεταξάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences.

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι:

  • Κατερίνα Οικονόμου, καλλιτέχνης, και
  • Κώστας Φαλελάκης, ηθοποιός.

Θα τραγουδήσουν οι Κατερίνα Οικονόμου και Ανδρέας Λάφης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 στις 7:30 μ.μ., στο ARTHENS, Αιόλου 77 και Ευριπίδου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΕΣ

Λομβάρδου 27-29, Αθήνα, 11473

τηλ.: 210 6429409, Fax: 210 6411597,

e.mail: printa@otenet.gr,

www.printa-roes.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button