Greek Reports (Ελληνικά)

Τα περίεργα στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή

Μία εσωτερική παρεξήγηση των Τούρκων καθηγητών/ιων στη Π.Μ.Γ.Σ. έφερε στην επιφάνεια τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης μειονοτικών σχολείων από τις Τουρκικές Αρχές.

Αναλυτικότερα, μετά από κάποια εσωτερική έντονη συζήτηση μεταξύ Τούρκων καθηγητών/ιων, προφανώς χωρίς να λυθεί το όποιο πρόβλημα, ομάδα καθηγητών/ιών απευθυνόμενη στις εκπαιδευτικές αρχές δήλωσαν ότι υπάρχει έντονο εθνικό πρόβλημα, διότι

  • Οι μαθητές/ιες φέρουν σταυρούς (εμφανές).
  • Ότι ο Πατριάρχης εμφανίζεται πολύ συχνά στη σχολή.
  • Ότι η σχολή δέχεται πάρα πολλούς «αλλοδαπούς επισκέπτες».
  • Ότι οι Έλλαδίτες και Κωνσταντινουπολίτες καθηγητές μιλάνε Ελληνικά στο αναπαυτήριο των καθηγητών, παρουσία Τούρκων συναδέλφων τους.
  • Ότι αρκετοί μαθητές/ιες, με πρόσχημα το θεατρικό έργο ταξιδεύουν πολύ συχνά στην Ελλάδα.

Και ίσως πολλά άλλα.

Όταν ο Υποδιευθυντής της σχολής (πρέπει να είναι Τούρκος καθηγητής/ια, όπως ορίζει ο εκεί νόμος) αντέδρασε έντονα, οι αντιδικούντες απευθυνθήκανε στο Νομαρχιακό γραφείο εκπαίδευσης (milli eğitim müdürlüğü), στο οποίο οι αρμόδιοι τους διέταξαν άμεσα να σταματήσουν τις προαναφερόμενες πράξεις τους (όπως και σωστά επισημάνθηκε). Όμως το αιτιολογικό της εντολής «να παύσουν οι διαπληκτισμοί» μας εξέπληξε πολύ περισσότερο (η αιτιολογία των υπευθύνων αποτελεί μεγαλύτερο παράπτωμα από την αφελή πράξη  των διαμαρτυρόμενων), δείχνοντας ξανά την πραγματική όψη των Τουρκικών Αρχών. Όπως επισήμαναν προφορικά στο Λυκειάρχη και Υποδιευθυντή της Σχολής.

« Του αυτού είδους πράξεις δεν ωφελούν την χώρα, που σήμερα προσπαθεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δηλαδή εάν δεν υφίσταντο «η ένταξη τις χώρας», τα παράπονα των καθηγητών θα έπιαναν τόπο.

Έχουμε να τονίσουμε στις Τουρκικές Αρχές: Για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αρκεί να εμφανίζεστε δημοκρατικοί, άλλα πρέπει να είστε δημοκράτες, σεβόμενοι την υπογραφή σας στη Συνθήκη Λοζάννης.

Ενώ θέλουμε να τονίσουμε στους «Έλληνες κυβερνώντες»:

Η ιδεολογία κάθε ατόμου ή κοινωνίας δεν καταγράφεται στην ιστορία από όποια δήλωσή τους, αλλά από τις πράξεις τους. Διαβάστε και σύγχρονη ιστορία για να κρίνετε ορθότερα αυτούς με τους οποίους συνομιλείτε.

  • Σεπτέμβριος 2002

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button