Greek Reports (Ελληνικά)

G.U.U.A.M.

Οι πρόεδροι της ομάδας G.U.U.A.M. (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία) παρουσία ξένων παρατηρητών στις 25/7/2002 στην Yalta υπέγραψαν διακρατική συμφωνία.

Η τελική διακήρυξη της συμφωνίας έχει δύο βασικά σημεία που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα και τους γηγενείς Έλληνες και Αρμένιους της περιοχής.

Το πρώτο, ότι οι συμβαλλόμενες χώρες δεσμεύονται στην διευκόλυνση μεταφοράς Ευρασιατικού πετρελαίου και Κασπιακής ενέργειας στην παγκόσμια αγορά.

Με την προέκταση των Ρουμανικών αγωγών στη Μολδαβία, η διέλευση πετρελαίου θα είναι φθηνότερη μόνο στην κεντρική Ευρώπη. Ο προαναγγελθής αγωγός Burgaz – Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα παρακάμπτει την Προποντίδα και τα στενά του Βοσπόρου, προσφέρει φθηνότερη μεταφορά πετρελαίου σε Αφρική, Νότιο Ευρώπη και Άπω Ανατολή.

Η δημιουργία εναλλακτικής λύσης μας προκαλεί υποψίες ότι οι Δυτικές δυνάμεις αναμένουν αστάθεια στο Βαλκανικό χώρο. Έχει σημασία, ότι το Κασπιακό πετρέλαιο μέσω Μολδαβίας και Ρουμανίας μεταφέρεται κοντά στη διεθνή αγορά, παρακάμπτοντας χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής κυριαρχίας, εξυπηρετώντας πλήρως τα σχέδια των Η.Π.Α..

Το δεύτερο, εμφανίζεται σαν ένθετο στο κείμενο της διακήρυξης αλλά και στα άρθρα της συμφωνίας διακρατικής ασφάλειας των G.U.U.A.M. Όπως αναφέρεται στη σύμβαση: «… Οι συμβαλλόμενοι δεσμεύονται στην συνεργασία: πάταξης οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ανθρώπων, ναρκωτικών ουσιών, όπλων και ξεπλύματος χρήματος, πάταξης τρομοκρατίας, ακροτήτων και διασπαστικών δραστηριοτήτων».

Για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκή διεθνή σύμβαση χρησιμοποιούνται οι λέξεις «extremism and aggressive separatism». Όταν σε δημοκρατικές χώρες, η από νομικής άποψης ανάλυση των όρων «ακρότητα» και «διασπαστικές δραστηριότητες» απαιτεί τόμους νομικών βιβλίων, αναρωτιόμαστε ποιους στοχεύει και ποιος θα είναι ο τρόπος και ο χώρος εφαρμογής αυτών των όρων σε νεοϊδρυθείσες χαλαρές δημοκρατικές χώρες;

Έχοντας υπ’ όψιν ότι σήμερα στις χώρες του G.U.U.A.M. ζουν περίπου 200.000 Έλληνες και οι περισσότεροι εξ αυτών ασχολούνται με το εμπόριο, αναδεικνυόμενοι ξανά ως οικονομική δύναμη στην ευρεία περιοχή, οι εν λόγω ορισμοί της σύμβασης, μας δημιουργούν την υπόνοια προετοιμασίας «Σταλινικού σχεδίου». Σχέδιο το οποίο χώριζε τους λαούς του Σοβιέτ σε «επιθετικούς» και «ειρηνικούς», στην προκειμένη περίπτωση σε «ενωτικούς» και «διασπαστικούς».

Η τότε Σοβιετική εξουσία κατάταξε τους Έλληνες στους «επιθετικούς» λαούς και ως αποτέλεσμα οι 60% εξ αυτών να εκτοπιστούν σε ενδοχώρα, Καζαχστάν και Σιβηρία.

  • Αθήνα 25/9/2002

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button