Greek Reports (Ελληνικά)

ΝΑΤΟ: Μιλιταρισμός και φορολεηλασία

Πολλά από τα προβλήματα που καταδυναστεύουν την Ελλάδα έχουν τις ρίζες τους στη στενή σχέση του αστικού πολιτικού δικτύου της χώρας προς το αμερικανοΝΑΤΟικό σύστημα.

Δεν είναι ως εκ τούτου συμπτωματικό το γεγονός πως πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της Ελλάδας χαρακτήρισε τα ελληνικά νησιά «ΝΑΤΟικά νησιά».

Αξίζει στην προκειμένη περίπτωση να θυμηθούμε πως τον περασμένο Φλεβάρη (2022) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και λίγο αργότερα ο γγ του ΝΑΤΟ αποδόμησαν με την ανοχή των κυβερνήσεων τα σύνορα και την κυριαρχία των κρατών – μελών του οργανισμού, εισάγοντας μια πρωτοφανή ορολογία στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής: Μίλησαν συγκεκριμένα για ΝΑΤΟικά εδάφη και ΝΑΤΟική επικράτεια.

Να σημειωθεί πάντως πως η συγκεκριμένη ορολογία αποτελεί παράγωγο της νέας στρατηγικής αντίληψης και του στρατηγικού σχεδιασμού «NATO 2030» που παρουσιάστηκε το 2020, αποδίδοντας στη βορειοατλαντική λυκοσυμμαχία ρόλο και ιδιότητα διεθνούς κοινότητας.

Αναντίλεκτα, πρόκειται για μια παρεμβατική και επεκτατική στρατιωτική πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των δορυφόρων τους, που χρησιμοποιούνται μέσω του ΝΑΤΟ για την επιβολή ευρωατλαντικών στρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων. Σε αυτό το πλαίσιο έλαβε χώρα και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Ιουλίου 2021 σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των διατλαντικών σχέσεων.

Είναι πλέον προφανές πως ο πρωθυπουργός της χώρας, σε ευθεία αντιστοίχιση με τον αναθεωρητισμό της αμερικανοΝΑΤΟικής ηγεσίας και τα νέα δεδομένα (ΝΑΤΟικά εδάφη, ΝΑΤΟική επικράτεια) και ό,τι αυτά συνεπάγονται, θέτει τη χώρα στην άκρως επικίνδυνη κατεύθυνση της στρατιωτικοποίησης της διεθνούς πολιτικής. Το ΝΑΤΟ, ως οργανικό μέρος του ευρύτερου ιμπεριαλιστικού συστήματος και με κατεύθυνση κατ’ εικόνα των στρατηγικών των ΗΠΑ, υπονομεύει την ειρήνη, αιματοκυλά τον κόσμο, διαλύει κράτη και οδηγεί τους λαούς στην εξαθλίωση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα που κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – με το να στηρίζουν εξακολουθητικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και, κυρίως, με το να συμμετέχουν και να υλοποιούν τους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς, πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο της στρατιωτικοποίησης των ζητημάτων και προβλημάτων του διεθνούς περιβάλλοντος.

Εξ ου και η προσφορά νέων βάσεων προς το ΝΑΤΟ από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η νέα Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως βέβαια και τα στρατιωτικά γυμνάσια που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε βάρος του λαού.

Επιπρόσθετο πρόβλημα αυτής της αχαλίνωτης στρατιωτικοποίησης είναι πως ο κυβερνητικός – αστικός λόγος δεν ανέχεται τη διαφωνία, την οποία και καθιστά ισοδύναμη της προδοσίας. Ετσι στη δημόσια ρητορική κυριαρχούν τα εκβιαστικά και κίβδηλα διλήμματα. Επιστρατεύονται οι χρεοκοπημένες συνταγές, η σοβινιστική ρητορική, το καθεστώς της εξαίρεσης και η γραμμή του στρατιωτικού ανταγωνισμού.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό, οι αστικές κυβερνήσεις – με πρόσχημα την ασφάλεια – ενεργούν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του «στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αγοράζουν εξοπλιστικά προγράμματα, κάνοντας χρήση και κατάχρηση μιας χονδροειδούς φορολεηλασίας του λαού. Ηδη το μερίδιο των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας στο ΑΕΠ άγγιξε το 3,78% το 2021, ποσοστό υψηλότερο ακόμα και από αυτό των ΗΠΑ, με τον λαό να πληρώνει πάνω από 730 ευρώ κατά κεφαλήν για τις συγκεκριμένες δαπάνες των 8 και παραπάνω δισ. δολαρίων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της ΝΔ επέκτεινε τον δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με το να αυξήσει τις ΝΑΤΟικές δαπάνες, μολονότι η τουρκική επιθετικότητα έχει ΝΑΤΟικές πλάτες. Οπως προκύπτει από την ιστορία, η πορεία του ΝΑΤΟ είναι άμεσα συνδεδεμένη με πραξικοπήματα, εισβολές αποσταθεροποίησης, τρομοκρατία, πολέμους και γενικά με όλες τις κακοδαιμονίες που επιφέρει και συσσωρεύει το κεφαλαιοκρατικό σύστημα και ο ιμπεριαλιστικός του βραχίονας.

Απέναντι σε αυτές τις ολέθριες πολιτικές, συνώνυμες της αιματοχυσίας και της φορολεηλασίας, «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Είναι επομένως η ώρα να γίνει ο ίδιος ο λαός πρωταγωνιστής, να δείξει τη δύναμή του, υπερασπίζοντας τη ζωή και το βιοτικό του επίπεδο. Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια τονίζει πως η κούρσα των εξοπλισμών δεν αφορά στην αμυντική ικανότητα και γενικότερα στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά στους εξοπλιστικούς και επιθετικούς στόχους του ΝΑΤΟ, που θέτουν σε επικίνδυνες περιπέτειες τον λαό.

Το ΚΚΕ έχει θέσεις και Πρόγραμμα με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την ανάγκη για τη διαμόρφωση πολιτικών ειρήνης στον 21ο αιώνα, διασφαλίζοντας τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα.

  • Καθηγητής, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, τ. Πρύτανης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button