Greek Reports (Ελληνικά)

Τα Πρακτικά του Κραν Μοντανά

Προκλήσεις

Τα Πρακτικά του Κραν Μοντανά χαλούν το αφήγημα με το οποίο κάποιοι προσπαθούσαν να ξεπλύνουν την Τουρκία.

Δεν δικαιώνουν όμως τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος κυριολεκτικά γονάτισε και αποδέχτηκε όλους τους όρους της Άγκυρας στο εσωτερικό-συνταγματικό θέμα, χωρίς να πάρει τίποτε στο θέμα των εγγυήσεων και της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων.

Αποδείχτηκε πόσο φτωχή διαχείριση έγινε από κυπριακής πλευράς σε αυτή τη διαπραγμάτευση-και το «κυπριακής» περιλαμβάνει και τα κυπριακά κόμματα, μολονότι την κύρια ευθύνη έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι σύμβουλοι του. Την παρτίδα την έσωσε ο Κοτζιάς και ως ένα σημείο και ο Τσίπρας που αρνήθηκε να μεταβεί στο Κραν Μοντανά και να γυρίσει στην Αθήνα με μια συμφωνία που ήθελαν κάποιοι  και στη Λευκωσία και στην Αθήνα και που θα παρέδιδε εσαεί την Κύπρο στην Τουρκία. Θα υπέγραφε και αυτός ό,τι ανέφερε  ο Ηλίας Ηλιού  της ΕΔΑ στη ελληνική Βουλή για τον Καραμανλή, μετά τις συμφωνίες της Ζυρίχης, την δεύτερη Ανταλκίδειο Ειρήνη παράδοσης, την τελειωτική.

Εντούτοις υπάρχουν ακόμη εκείνοι που επιμένουν να αθωώνουν την Τουρκία και τους μέντορες της Βρετανούς και Αμερικανούς, πράγμα που σημαίνει ότι θέλουν την όποια λύση με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και με τουρκικές εγγυήσεις. Επιστρατεύουν δε ένα πρώην σύμβουλο  του Αναστασιάδη που αποδομούσε πριν γίνει σύμβουλος του τον Δημήτρη Χριστόφια, ανοίγοντας το δρόμο της εξουσίας  στον σημερινό Πρόεδρο, να απαντήσει με βιβλίο στα Πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών. Και καλά, αυτός τη δουλειά του κάνει,  και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, αλλά οι νομενκλατούριοι του ΑΚΕΛ τόσο εύκολα περνούν το σφουγγάρι;

Όπως γράφει ο Κώστας Βενιζέλος «οι πάλαι ποτέ οπαδοί του Αναστασιάδη, οι πρώην υπάλληλοι του, οι συνεργάτες και φίλοι του, που τώρα τον κατηγορούν, θεωρούν πως και οι υπόλοιποι λειτουργούν όπως οι ίδιοι». Αυτοί που τότε δεν έβλεπαν τη διαφθορά του, ή την έβλεπαν και την κάλυπταν, είδαν ξαφνικά το φως το αληθινό, τώρα που δεν τους έφερε την αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή λύση τουρκικών προδιαγρφών. Υπάρχουν όμως και αυτοί που με συνέπεια στάθηκαν απέναντι στον Αναστασιάδη και για τη διαφθορά και για τις απαράδεκτες υποχωρήσεις του στο Κυπριακό.

Κάποιοι ξεπλένουν την Τουρκία για να δικαιώσουν το δικό τους αφήγημα. Πουθενά όμως δεν παρουσιάζουν στοιχεία για τις τουρκικές προθέσεις. Το αφήγημα τους στηρίζεται  σε υποτιθέμενες ακριτομύθιες  των Βρετανών και του Άϊντα. Του δεύτερου είναι γνωστή η αναξιοπιστία ενώ όσο για τους Βρετανούς τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς στους άρχοντες αυτούς του σκοτεινού παρασκηνίου: Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο Τσαβούσογλου όταν του τέθηκε το ερώτημα ήταν ξεκάθαρος. Ούτε τα τουρκικά στρατεύματα θα έφευγαν από την Κύπρο, ούτε και θα εγκατέλειπε ποτέ η Άγκυρα τις εγγυήσεις. Αν όμως υποσχέθηκε κάτι στον Άντρο Κυπριανού και την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με την οποία συναντήθηκε, τότε είναι καιρός να το μάθουμε. Να μιλήσει ο τέως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά αυτής της συνάντησης του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Αυτό που θα συνέβαινε στο Κραν Μοντανά, αν γίνονταν δεκτές οι τουρκικές αξιώσεις, θα ήταν απλώς η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ήταν το τέλος του νόμιμου κράτους και η μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο. Όμως, ένα κανονικό κράτος θα πρέπει να είναι πάντα η επιδίωξη  μας, με την ίδια πολιτική ταυτότητα για όλους τους κατοίκους του, δημοκρατικό, χωρίς φυλετικές δομές. Με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας του καθενός, Ελλήνων, Τούρκων , Αρμενίων Μαρωνιτών. Ένα κράτος που δεν θα διαφέρει από τα υπόλοιπα κανονικά κράτη στον κόσμο, δεν θα διαφέρει από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν νοείται,  ανεξάρτητο κράτος στο οποίο να έχει δικαίωμα επέμβασης άλλη χώρα. Και μάλιστα ως αποτέλεσμα διεθνούς συμφωνίας. Ούτε φυσικά  είναι αποδεκτή η παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός του στο πλαίσιο αυτών των εγγυήσεων.

Δεσμευμένη ανεξαρτησία δεν υπάρχει, εκτός από τα προτεκτοράτα.

  • Υ.Γ.

Η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη δεν απέδωσε δυστυχώς αποτελέσματα.

Οι ηγέτες αυτού του κόσμου, λογιστές στην πραγματικότητα των μεγάλων συμφερόντων, οδηγούν τον πλανήτη στην καταστροφή. Κι αυτό σε μια στιγμή που η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα αλλά ίσως και σε όλη την ιστορία της. Δυστυχώς και η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη πέρασε στα χέρια πολυεθνικών και τα οικολογικά κινήματα έχασαν την παλιά ορμή τους, εντάχθηκαν σε πολλές περιπτώσεις στους μηχανισμούς εξουσίας όπως τα κόμματα των Πρασίνων. Υπάρχουν ευτυχώς ακόμη οικολογικές κινήσεις και ακτιβιστές που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, αλλά χρειάζονται την ενίσχυση των πολιτών. Η διάσωση του πλανήτη είναι υπόθεση όλων μας.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Αυτό φάνηκε με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, φαίνεται με το οικιστικό χάος, την άναρχη οικοδόμηση, την καταστροφή των παραλιών, το κόψιμο δένδρων, το κτίσιμο πάνω από ρεύματα και ποτάμια, μια οικονομική ανάπτυξη για το εύκολο κέρδος και που δεν σέβεται το περιβάλλον.

Αν οι πολίτες δεν συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να αντιδράσουν σήμερα και όχι αύριο, η  καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.

  • Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. E-mail stephanos.constantinides@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button