Greek Reports (Ελληνικά)

Ο Κίσινγκερ ούτε σκαρφίστηκε ούτε σοφίστηκε την ΔΔΟ

  • Ακολούθησε τη Βρετανική πολιτική ΔΔΟ με καταβολές στο Foreign Office

Ξανά στο προσκήνιο η τουρκο-βρετανική Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία. Επανερχόμαστε στο θέμα εφόσον, με την ευκαιρία της επικαιρότητας,  κάποιοι επιμένουν ότι την «σκαρφίστηκε» ο Δρ. Χένρι Κίσσιγκερ την οποία «υποστηρίζουν ακόμα το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ και οι Εγγλέζοι» και ότι πέθανε» κιόλας! (https://www.onisilos.gr/?p=21565  από www.apopseis.com   Η Διζωνική δεν είναι πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.)

Δεν είναι μόνο το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ αλλά και το ΔΗΚΟ που όλοι μαζί σαν φρόνιμα παιδιά υποστηρίζουν την βρετανο-τουρκική ΔΔΟ και είναι αστείο να ισχυρίζεται ένας ότι και οι Εγγλέζοι … υποστηρίζουν το δικό τους δημιούργημα!

Αλλά ούτε ότι απέθανε.

‘Ζει’ και ‘βασιλεύει’ και όλα τα λεγόμενα σχέδια από το 1974 βασίζονται πάνω σ΄αυτήν. Μακάρι να πέθαινε και να της κάναμε μετά χαράς τόσο την κηδεία της όσο και τα μνημόσυνά της. (βλέπε άρθρο Δρ. Γ. Χαραλαμπίδη Σημερινή 2.12,2018 «Καβαλιέροι της Διχοτόμησης και Πλασιέδες του Τουρκικού Αγωγού. Η Ευθυγράμμιση των Άστρων (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ) και το Κάρφωμα Ακιντζί»)

Η πρόσφατη προσπάθεια αποπροσανατολισμού, οφείλεται στο ότι οι «καβαλιέροι» τελικά αντιλήφθησαν πλέον ότι ο λαός δεν κοροϊδεύεται. Κατάλαβε τι πράγματι συνεπάγεται η βρετανο-τουρκική διαιρετική απαρτχάιντ ΔΔΟ.  Και σκαρφίστηκαν πως με το να  του  μιλούν για…  τάχα αποκεντρωμένη, χαλαρή,  δύο κράτη  ή συνομοσπονδία εγκατέλειψαν την ΔΔΟ!  Μια  επικίνδυνη ουτοπία και παραπληροφόρηση.

  • «Brainchild»

Ο  δι-κοινοτισμός είναι αναγκαία προϋπόθεση για την συντήρηση της δι-ζωνικότητας και αμφότερα είναι στοιχεία διακρίσεων φυλετικού διαχωρισμού. Ξεκίνησε επίσημα στις 19.12.1956 από τον Λέννοξ Μπόυτ με βρετανική επινόηση και τουρκική απαίτηση του Δρ. Νιχάτ Ερίμ.

Λέννοξ Μπόυτ

Η Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία  είναι   ιστορικά, και αδιαμφισβήτητα  το «brainchild» (πνευματικό δημιούργημα) των Βρετανών.

Επομένως κάθε διαχωριστική λύση σε δύο ζώνες, δύο κράτη, δύο το ένα δύο το άλλο, διχοτόμηση,  βασίζεται πάνω στις προδιαγραφές της ΔΔΟ.

Τον Αύγουστο του 1956 ο ανώτερος αξιωματούχος στο βρετανικό Υπ. Εξωτερικών Σερ Ιβόν Κιρκπάτρικ δήλωσε:

«Υποστηρίζω δύο ζώνες και προετοιμασίες για ορισμό ημερομηνίας για αυτοδιάθεση για την κάθε μια».

Που χωρεί ο Κίσινγκερ το 1956;

Σερ Ιβόν Κιρκπάτρικ

Από δε τις  31.5.1956 ήταν ο ίδιος  Κιρκπάτρικ που διασαφήνισε ότι εκείνος πρώτος μίλησε για διχοτόμηση και αν ήταν να δηλώσουν μια λύση, έπρεπε σοβαρά να σκεφθούν τη διχοτόμηση.

Στη συνέχεια πρώτος που επίσημα την έβαλε στο τραπέζι μετά την πρώτη εισβολή ήταν ο  ο Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος απαίτησε Διζωνική στην Γενεύη ΙΙ μάλιστα με χάρτη.

Στις 16 Αυγούστου 1974 το Φόρειν ΄Οφις δια του αξιωματούχου του κ. Γκούτισον  αποφάσισε ότι αυτή θα είναι η λύση του Κυπριακού επιλέγοντας τον Γλ. Κληρίδη να την προωθήσει στους Έλληνες της Κύπρου.

Γράψαμε πολλά άρθρα με ιστορικές λεπτομέρειες απευθείας από τα βρετανικά Αρχεία  για το θέμα αυτό και ένα στη σημαδιακή ημερομηνία  27.8.2017, την 43η επέτειο της συνάντησης στο Στέιτ Ντεπάρτμεντ ομάδας αξιωματούχων του Φόρειν ΄Οφις που έστειλε ο βρετανός Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας για πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Δρ. Χένρι Κίσιγκερ. Με στόχο την αμερικανική εξασφάλιση ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΔΔΟ (αρχικά ως διπεριφερειακής). «Οι καταβολές της ρατσιστικής ΔΔΟ –  Όταν ο  Kissinger  δέχθηκε να υποστηρίξει την βρετανο-τουρκική Διζωνική  Η ιστορική αλήθεια».

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/451032/oi-katavoles-tis-ratsistikis-ddo

Εκείνο που ξέφτισε τελικά είναι η ηττοπαθής αποδοχή των  βρετανο-τουρκικών  σχεδίων, απαιτήσεων και υποδείξεων διαχρονικά για ΔΔΟ από τους δικούς μας «καβαλιέρους».

  • Σχετικό και το άρθρο του Δρ. Κλέαρχου  Κυριακίδη,  Σημερινή 17.12.2016 «Η προέλευση της προτεινόμενης λύσης ΔΔΟ»

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/389050/i-proelefsi-tis-proteinomenis-lysis-ddo

Στις 8.10.2018, ο Δρ. Βαγγέλης Κουφουδάκης, τον οποίο  στις 10.10.2018 αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας , δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο μεταξύ άλλων:

«Τα ΗΕ θα συνεχίσουν  τη πολιτική της λύσης  πάνω στη λεγόμενη Διζωνική η οποία δεν είναι  ομοσπονδία είναι συνομοσπονδιακή λύση δύο αυτονόμων με την κατάλυση της Κ.Δ. που ήταν ο βασικός στόχος της τουρκικής διπλωματίας από τα τέλη του 1963… Και πάλιν το  Κυπριακό είναι ένα μικρό πρόβλημα στο ευρύτερο πρόβλημα των αμερικανο τουρκικών σχέσεων… ένα μικρό πρόβλημα για το οποίο μπορεί να λέμε θετικά πράγματα αυτή τη στιγμή στις δημόσιες δηλώσεις αλλά δεν είναι προτεραιότητα της αμερικανικής πολιτικής».

http://www.radioproto.com.cy/articles/videos/980/proti-ekpompi-radio-proto-deytera-08102018

Πολύ ορθά τοποθετήθηκε ο Καθηγητής εφόσον από τις 3.1.1964 το Φόρειν ΄Οφις έβαλε μπροστά μελέτες για «Δύο Συνιστώντα Κράτη» όπως απαιτούσαν οι Τούρκοι  με την ορολογία αυτή να εμφανίζεται στο  «Σχέδιο Ανάν» το 2004 το οποίο ήταν κτισμένο πάνω στην ΔΔΟ! Γι΄αυτό με το ΟΧΙ της 24.4.2004 είχαμε απορρίψει την ΔΔΟ και καλούσαμε τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο (ουκ ολίγα άρθρα της Σημερινής) να την εγκαταλείψει. Τουναντίον εκείνος εβδομάδες μετά με επιστολή στον ΓΓ που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαίωσε , δίχως εξουσιοδότηση, την υποστήριξη «του λαού» του σ΄αυτήν!

Καθώς όμως ο Κάλλαχαν συνέχιζε να έχει αμφιβολίες κατά πόσο ο Κίσινγκερ υποστήριζε την ΔΔΟ  κάθε λίγο ζητούσε από τον βρετανό πρέσβη Sir Peter Ramsbotham στην Ουάσιγκτον να το επαναβεβαιώνει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Sir Peter Ramsbotham

Αυτό κράτησε μέχρι τον Νοέμβριο του 1974 όταν ο Κίσινγκερ τον διαβεβαίωσε  για ακόμα μια φορά με αναφορά σε επιστολή  ημερ. 16.11.1974 γράφοντάς του:

«…I want to assure you that we support  the bi-zonal concept as being the only practicable arrangement and on this I think we are in complete agreement”.  (Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι υποστηρίζουμε τη ιδέα της  δι-ζωνικής ως την μόνη πρακτική διευθέτηση και σ΄αυτό νομίζω είμαστε σε πλήρη συμφωνία».

ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ S.J. KILLICK 27/8/1974 ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΡΟΣ CALLAGHAN, ΕΝΗΜΕΡΩΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΟΤΙ Ο ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΔΕΧΘΗΚΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ, ΤΗ ΔΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΟΝΟΜΑΣΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΔΔΟ). «HE AGREED THE SOLUTION WE HAD IN MIND (A-BIREGIONAL FEDERATION…) WAS THE ONLY REALISTIC ONE»

Αν ο ίδιος ήταν ο … «σκαρφιστής»  της ΔΔΟ θα αναγκαζόταν  κάθε τρεις και μία από τον Αύγουστο στο Νοέμβριο του 1974 να διαβεβαιώνει  τους Βρετανούς για κάτι που οι Βρετανοί του ζήτησαν να υποστηρίξει και όχι αντιστρόφως;   Και θα δήλωνε τα εξής  στον βρετανό πρέσβη Sir  Peter Ramsbotham στις 9 Ιανουαρίου 1975, 7 εβδομάδες αργότερα;

«Σήμερα κατά τη διάρκεια γεύματός μας ο Kissinger μίλησε για την Κύπρο στο ευρύτερο πλαίσιο της δυτικής ασφάλειας. Είπε, με όλο το σεβασμό στην ειδική  θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Κύπρος ήταν ένα περιφερειακό θέμα από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, σε σύγκριση με την σημασία της Τουρκίας στην ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου. Ειδικά, ο ρόλος της Τουρκίας ήταν σημαντικός για τις αμερικανο-σοβιετικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή. Αν η ασφάλεια της Τουρκίας υπονομευόταν δεν θα υπήρχε φραγμός  μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Συρίας.  Για αυτό  ο Kissinger διαφωνούσε με την κοντόφθαλμη άποψη του κογκρέσου σε σχέση με την Κύπρο, και φοβόταν ότι η ενέργεια του…»

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ «ΔΥΟ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑ ΣΤΕΙΤΣ» ΗΜΕΡ.3.1.1964. Ο ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΗ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ. Ο ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ FRANCIS VALLAT (ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 2008) ΗΤΑΝ «INTERNATIONAL LAWYER» ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΙΝ ΟΦΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟ 1960, ΟΤΑΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ KING’S COLLEGE ΛΟΝΔΙΝΟΥ.

(Σημείωση: Επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι ο Kissinger έβλεπε την Κύπρο από πλευράς Ψυχρού Πολέμου και εξηγείται η θέση του έναντι της Τουρκίας. Το ενδιαφέρον του εστιαζόταν στο εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει το κογκρέσο στην Τουρκία μετά τις δύο τουρκικές εισβολές, για το οποίο ο ίδιος είχε φέρει σφοδρές αντιρρήσεις αλλά δεν εισακούστηκε και έτσι προσπάθησε το 1975 να προωθήσει τη βρετανο-τουρκική ΔΔΟ ίσως και βρεθεί λύση και αρθεί το εμπάργκο. Αντικατεστάθη με την εκλογή Τζίμμυ Κάρτερ τέλος του 1976 -Υπ. Εξωτερικών 1973-1976).

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο

Τούρκοι και Βρετανοί

Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης: «Η ομοσπονδία επινοήθηκε το 1956 από τους Βρετανούς και τους Τούρκους για τη λύση της διχοτόμησης και όχι για την όποια επανένωση», («Σημερινή», 14/5/2017)

Λάζαρος Μαύρος: «Η πατρότητα των «Συνιστώντων Στέιτς» είναι, με τη σειρά της, επίσης βρετανική, με την προσωπική σφραγίδα του επίλεκτου του Φόρειν Όφεως λόρδου Χάνεϊ, στο περιώνυμο Σχέδιο Ανάν. Άπαντες, λοιπόν, οι όροι και οι έννοιες, (1) Συνεταιρισμός, (2) Διζωνική, (3) Δικοινοτική, (4) Ομοσπονδία (5) Συνιστώντα Στέιτς, επινοήθηκαν από τους Εγγλέζους και τους Τούρκους, προς εξυπηρέτηση των βρετανικών και τουρκικών στρατηγικών σχεδιασμών, εναντίον και εις βάρος του Ελληνισμού στην Κύπρο». («Σημερινή» 9/5/2009)

Δρ. Βαγγέλη Κουφουδάκης: «… Για το Κυπριακό, δεν περιμένω κάτι παραπάνω από την πολιτική της αμερικανικής γραφειοκρατίας μέχρι τώρα, διότι το Κυπριακό ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.  Εάν πετύχουμε μια λύση είναι αποδεκτή , διότι θα ικανοποιήσει την Τουρκία, την Αγγλία και μερικούς άλλους. Αλλά σε σύνολο, ΣΟΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό ΔΕΝ υπάρχει». (Ράδιο Πρώτο, 27.8.2017)

  • Πηγή: η σημερινή 9/12/2018
  • Ονήσιλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button