Greek Reports (Ελληνικά)

Θρησκευτικά & Εθνικά Μνημόσυνα

Nikos Ioannou 1a drΗ απώλεια προσφιλούς προσώπου αφήνει πάντα δυσαναπλήρωτο κενό και ανοικτές πληγές.

Τα λόγια και οι ύμνοι της ορθοδόξου μας εξωδίου ακολουθίας, δρουν σαν βάλσαμο στις ψυχές των συγγενών.

Οι άνθρωποι ζουν όσο διατηρείται η μνήμη τους. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούν και τα μνημόσυνα τα οποία αρχικά γίνονται σε πυκνά χρονικά διαστήματα και ακολούθως ανά έτος. Έτσι, υπηρετείται η διατήρηση της αγαθής μνήμης και προοδευτικά, υπερισχύει η λήθη του πόνου. Εξού και ο χρόνος των θρησκευτικών μνημοσύνων περατούται όταν συμπληρώσουν τον κύκλο ζωής οι στενότεροι συγγενείς…

Αντιθέτως, προκειμένου περί Ηρώων που θυσίασαν την ζωή τους για ιδανικά και την Πατρίδα η Μνήμη διατηρείται Αγήρως, εξού και τελούνται Εθνικά Μνημόσυνα.

Εκεί προστρέχουν όσοι τιμούν την Προσφορά, το Παράδειγμα, τη Θυσία τους. Η παρουσία τους συνιστά δηλονότι, δέσμευση να σεβαστούν και να αγωνιστούν στο ίδιο πνεύμα.

Τελείται Εθνικό Μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Δεν διενοήθη ποτέ κανείς ομιλητής να υποστηρίξει κάτι άλλο από το ότι έπεσε μαχόμενος για να προστατεύσει τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Τελείται Εθνικό Μνημόσυνο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Ανυπερθέτως, κάθε ομιλητής αναμεταδίδει ότι αγωνίστηκε για να απαλλάξει την Ελλάδα από τον Τουρκικό ζυγό.

Τελείται κατ’ έτος Πάνδημο Εθνικό Μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου. Είναι ύβρις στην ιερή του μνήμη και παραχάραξη της Ιστορίας να αναθεματίζεται κάτω από τον ανδριάντα του και δίπλα στο κρησφύγετο όπου ακόμα υπάρχουν αποκαΐδια του, η αναφορά του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στα σχολεία μας.

Επιθυμώ να απευθύνω δύο απλά ερωτήματα στον υπουργό που υποτίθεται ότι ετίμησε την παρελθούσα Κυριακή την Μνήμη του.

  1. Γνωρίζει ότι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Γρηγόρης Αυξεντίου εδήλωσεν εγγράφως αμέσως μετά το Δημοψήφισμα και ετήρησε μέχρι τέλος την δέσμευσή του να υπογράψει την Ένωση με το αίμα του;
  2. Θα είχε εκείνο τον θλιβερό επίλογο, η κατά τα άλλα ευπρεπής επιμνημόσυνη ομιλία του, αν δεν ένιωθε υποχρεωμένος να δείξει καλή συμπεριφορά στον νεοσουλτάνο της Άγκυρας και τον εγκάθετό του στην Κύπρο;

Επισυνάπτω περυσινή επιμνημόσυνη ομιλία μου εν ονόματι της συνέπειας στην Αλήθεια και του πνεύματος των Εθνικών Μνημοσύνων.

  • E-mail: nikos.er.ioannou@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button