Greek Reports (Ελληνικά)

Τα οδοφράγματα της υποτέλειας

Andreas Morfitis 1a LLLL
Ανδρέας Μορφίτης

Αφορμή (επιπρόσθετα με πολλές κατά καιρούς άλλες) για τη σύνταξη του παρόντος κειμένου απετέλεσε το άρθρο στο Φιλελεύθερο της 6.7.16 (Νίκος Τόκας: Απλά Βουβοί . . . τροχονόμοι στα οδοφράγματα) σύμφωνα με το οποίο Ε/Κ διοργανωτές εκδρομών στις κατεχόμενες περιοχές παραλαμβάνουν από τα οδοφράγματα Τ/Κ «συνοδό» ο οποίος συνοδεύει τους ξένους αλλά και ντόπιους τουρίστες μέσα στα λεωφορεία για να τους ξεναγήσει στα σκλαβωμένα από τον κατακτητή αξιοθέατά μας.

Και ο Τ/Κ συνοδός ελέγχει τον Ε/Κ ξεναγό τι θα πει στους τουρίστες, πώς θα χαρακτηρίσει την εισβολή και πώς θα περιγράψει την κατοχή (κάτι παρόμοιο που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πρώην Ελληνικές περιοχές  της Μικράς Ασίας).

Ακόμα μια αφορμή απετέλεσε  και το άρθρο του αρχισυντάκτη του Φιλελευθέρου Άριστου Μιχαηλίδη  με τίτλο «Πάμε Σαλαμίνα ξανά, με τα μαξιλαράκια μας» με ημερομηνία 9/7/16 που περιγράφει με τρόπο απλό αλλά παραστατικό την απόλυτη συμφιλίωση μας με την κατοχή από  τις εθνικά αχαρακτήριστες ενέργειές μας να διοργανώνουμε στο κατεχόμενο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας εκδηλώσεις, θεατρικές παρουσιάσεις και συναυλίες με πρωταγωνιστές μάλιστα τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Η ιστορία θα μας καταγράψει σαν την μοναδική περίπτωση λαού που διοργανώνει εκδηλώσεις στα υπό κατοχήν αρχαία του μνημεία που καταμαρτυρούν τις πολιτιστικές παραδόσεις και τις πολιτισμικές του ρίζες, και μάλιστα με τη συμμετοχή των ηγετών του!

Σε άρθρο μου στον ημερήσιο τύπο με ημερομηνία 14/6/2003 είχα χαρακτηρίσει το άνοιγμα των οδοφραγμάτων από τον τότε κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς ως «κίνηση ματ» που βρήκε απροετοίμαστη την πολιτική μας ηγεσία και δημιούργησε αμηχανία και σύγχυση στο λαό μας.

Ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης απεκάλυψε τότε ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων απετέλεσε το προϊόν μακρόχρονων μελετών  του θέματος από τούρκους πολιτικούς επιστήμονες, οικονομολόγους, κοινωνικούς ψυχολόγους, στρατιωτικούς αναλυτές και άλλους ειδικούς οι οποίοι μελέτησαν σε βάθος όλες τις παραμέτρους και επιπτώσεις από το εγχείρημα αυτό.

Reca 4dΜέσα σ’ αυτά τα 13 συναπτά έτη, η Τουρκία και οι Τ/Κ πέτυχαν  όλους τους στόχους που έθεσαν: Απομυθοποίησαν την κατοχή, εκφύλισαν τον πόθο της επιστροφής των Ε/Κ στις πατρογονικές τους εστίες, απάμβλυναν τις έξωθεν πιέσεις για «κατάργηση του συρματοπλέγματος» και καρπώθηκαν εκατομμύρια από την εισροή συναλλάγματος τόσο από τους Ε/Κ όσο και από τους ξένους τουρίστες οι οποίοι γνώρισαν ακόμα ένα τουριστικό προορισμό εφάμιλλο – ή και καλύτερο των ελευθέρων περιοχών – και μάλιστα με . . . χαμηλότερες τιμές.

Δεκατρία συναπτά έτη η ηγεσία των Ε/Κ είτε παραμένει ακόμα σε σύγχυση είτε αδυνατεί να χαράξει πολιτική και στρατηγική για τη διαχείριση του θέματος.

Αντίθετα καλλιεργεί τη ψευδαίσθηση στους Ελληνοκύπριους συμπατριώτες μας ότι…. τα οδοφράγματα αποτελούν «τρύπα» στο διαχωριστικό τείχος που μοιράζει την πατρίδα μας στα δύο !!!!!

Όλο αυτό το διάστημα, οι εκάστοτε κρατούντες, αλλά και αντιπολιτευόμενοι ηγέτες μας απέτυχαν ή ακόμα δεν θέλησαν και δεν επιχείρησαν να πράξουν ότι έπραξαν οι τούρκοι για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων: Να μελετήσουν σε βάθος και σε όλες τις διαστάσεις τις παραμέτρους και επιπτώσεις και να χαράξουν μια στρατηγική στο κεφαλαιώδες αυτό θέμα.

Η επισήμανση του Δημάρχου της Αγίας Νάπας ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα αποτελέσει την απαρχή της διεύρυνσης στη διοχέτευση του τουριστικού ρεύματος προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο αλλά και στις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές μας – που διατυπώθηκε κατόπιν εορτής και με καθυστέρηση πολλών ετών – δεν φάνηκε να συγκινεί κανένα από τους πολιτικούς μας ηγέτες που εκόντες – άκοντες συμπαρασύρονται στο κενό περιεχομένου και ψευδεπίγραφο σύνθημα ότι «το άνοιγμα περισσότερων οδοφραγμάτων αποτελεί ακόμα ένα ρήγμα στο τείχος της ντροπής και της σκλαβιάς».

Η ιστορία των οδοφραγμάτων αποτελεί ακόμα ένα δείγμα της τραγικής ανεπάρκειας, της επιπολαιότητας, της προχειρότητας και της αφέλειάς μας μπροστά στις πάγιες, συγκροτημένες, μελετημένες και άρτια εκτελεσμένες τουρκικές στρατηγικές και πολιτικές.

ΥΓ.: Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού – κατά τον αρχισυντάκτη του Φιλελεύθερου – να μην ξεχάσει να συμβουλεύσει τους Ε/Κ θεατρόφιλους να πάρουν μαζί τους τα μαξιλαράκια τους για να κάθονται τα οπίσθιά τους με μαλακή επιφάνεια πάνω στα «παλούκια» που θα στηθούν στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας κατά τις επικείμενες θεατρικές παραστάσεις της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Ποιος νεώτερος Σοφοκλής θα γράψει άραγε τη σύγχρονη τραγωδία «Ο αυτοεξευτελισμός των σκλαβωμένων»;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button