Greek Reports (Ελληνικά)

Παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση – η μόνη ορθή επιλογή για τους Κύπριους της Βρετανίας στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου

newego_LARGE_t_1101_54645371_type12140Το Δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο (Brexit) της Βρετανίας (με τον πολιτικό όρο Βρετανία εννοούμε το κυρίαρχο κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας – Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία – και της Βορείου Ιρλανδίας) από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου 2016.

Με βάση τις εκτιμήσεις τόσο της Τράπεζας της Αγγλίας όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά και έγκυρων διεθνών Οίκων Αξιολόγησης, αρνητικότατες θα είναι οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις από την έξοδο (Brexit). Δεν θα επηρεαστεί μόνον η Βρετανία.

Θα επηρεαστεί ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, φυσικά και η ιδιαίτερή μας πατρίδα Κύπρος, που είναι μέλος της.

Ακόμα, αρνητικά θα επηρεαστεί και η Αμερική και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό αλλά και στο παγκόσμο σύστημα ασφάλειας και σχετικής ισορροπίας και σταθερότητας.

Εύχομαι να μην υπάρξουν και οπισθοδρομικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που σήμερα φλέγεται κυριολεκτικά.

Μακάρι να μην υπάρξουν εξελίξεις που θα ευνοήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που έγινε από την εταιρεία PwC, τη μεγαλύτερη λογιστική εταιρεία στον κόσμο, η έξοδος (Brexit) θα κοστίσει 100 δισεκατομμύρια στερλίνες στη βρετανική οικονομία.

Θα χαθούν και ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας!

Υπόψη ότι 100 δισ. στερλίνες σε απώλεια παραγωγής (αφήνω κατά μέρος την επιβράδυνση της ανάπτυξης που μπορεί να μην υπάρξει και να έχουμε πισωγύρισμα) είναι περίπου το 5% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό.

Το πλήγμα θα είναι βαρύ για το βιοτικό επίπεδο του λαού, ιδιαίτερα των χαμηλοτέρων τάξεων, την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στην Υγεία, την Παιδεία, τις συντάξεις, σε όλες τις κοινωνικές παροχές και όχι μόνο.

Θα υπάρξει και περαιτέρω διάβρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Την επομένη της 23ης Ιουνίου 2016, αν ψηφιστεί η έξοδος (Brexit), οι μεγάλοι Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν το αξιόχρεο του βρετανικού χρέους και οι τιμές των περιουσιών σ’ αυτή τη χώρα που ζούμε θα πέσουν αισθητά.

Θα ακολουθήσουν και άλλα κακά.

Θα υποτιμηθεί η στερλίνα σε σχέση με το ευρώ και όχι μόνο.

Ακόμα, φαίνεται πως οι αγορές υπολογίζουν πως περισσότερη ζημιά θα προκληθεί στη Βρετανία παρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την έξοδο. Αν ψηφιστεί το Brexit, θα δυναμώσουν και οι φωνές στη Σκωτία για ένα νέο Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της!

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι μια πιθανή έξοδος θα επηρεάσει αρνητικά και την οικονομία της ιδιαίτερής μας πατρίδας Κύπρου, που στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στη βρετανική αγορά.

Με τη μείωση της παραγωγής εδώ στη Βρετανία, την απώλεια θέσεων εργασίας κ.τ.λ. και την υποτίμηση της στερλίνας, θα μειωθεί το βρετανικό τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο και προβλέπεται ότι συνεπεία αυτού, η απώλεια στο Κατά Κεφαλήν εισόδημα του Κύπριου πολίτη θα είναι γύρω στο 6%.

Μεγάλη απώλεια για την κυπριακή οικονομία, που προσπαθεί να βρει τα πόδια της.

Επιπλέον, θα μειωθούν και οι εξαγωγές της Κύπρου στη Βρετανία.

Θα αυξηθούν οι τιμές των εισαγομένων κυπριακών προϊόντων.

Θα επηρεαστούμε άμεσα και εμείς που ζούμε εδώ.

Υπόψη ότι η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου και ο σημαντικότερος στον τομέα υπηρεσιών.

Με μια πιθανή έξοδο (Brexit), θα ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής της φορολογικής εναρμόνισης της Κύπρου με τα  φορολογικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την έξοδο (Brexit), προβλέπεται ότι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές της Κύπρου θα ανήκουν στο παρελθόν και μεγάλος θα είναι ο αρνητικός αντίκτυπος, η ζημιά θα είναι μεγάλη.

Η Βρετανία είναι μια από τις χώρες που «έστησαν πόδι» για να μην περάσει η φορολογική εναρμόνιση.

Με την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα δεδομένα αλλάζουν.

Τέλος, για εμάς τους Κύπριους το πιο σημαντικό, που από μόνο του δικαιολογεί την ψήφο μας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. ως τη μόνη ορθή επιλογή, είναι το πολιτικό.

Με μια πιθανή έξοδο (Brexit), ενισχύονται οι φυγόκεντρες δυνάμεις που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εργάζονται για την αποσταθεροποίησή της.

Το μεγαλύτερο επίτευγμά μας, μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας μας το 1960, ήταν η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Ο κύριος λόγος της ένταξής μας ήταν πολιτικός.

Πιστέψαμε και πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας βοηθήσει να λύσουμε το πρόβλημά μας και να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό μας.

Είμαστε υπέρ της συνοχής της Ε.Ε. και εναντίον κάθε αποσταθεροποιητικής και αποσχιστικής τάσης.

Είμαστε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button