Greek Reports (Ελληνικά)

«Θρησκεία, Θρησκευτικοί Χώροι και Σύγκρουση: Κύπρος, Λίβανος, Βοσνία»

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο, Λευκωσία, 1 Νοεμβρίου 2019

Το Ινστιτούτο Διεπιστημονικών Κυπριακών Μελετών του Πανεπιστημίου του Münster (Γερμανία), το γραφείο του γερμανικού ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung στη Λευκωσία και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνουν, με την υποστήριξη της Agora Dialogue, διεθνές επιστημονικό συνέδριο στη Λευκωσία με τίτλο «Θρησκεία, Θρησκευτικοί Χώροι και Σύγκρουση: Κύπρος, Λίβανος, Βοσνία».

Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάλυση της συνεισφοράς του θρησκευτικού παράγοντα στην ενδοεθνοτική βία και η εξέταση της τύχης των θρησκευτικών χώρων, υπό το πρίσμα του διαθρησκευτικού ανταγωνισμού, σε τρεις ζώνες συγκρούσεων (Κύπρος, Λίβανος, Βοσνία).

Οι συμμετέχοντες ακαδημαϊκοί και ερευνητές θα παρουσιάσουν τον περίπλοκο ρόλο που διαδραματίζει η θρησκεία σε ενδοεθνικές συγκρούσεις και την πιθανή εμπλοκή άλλων παραγόντων που οδήγησαν, στο πρόσφατο παρελθόν, σε καταστροφικές συγκρούσεις και αιματοχυσία.

Οι παρουσιάσεις θα διερευνήσουν τις διάφορες μεταβλητές που εμπεριέχονται σε θρησκευτικής φύσης συγκρούσεις, όπως η συνεισφορά της εθνικισμού, της ριζοσπαστικοποίησης, του φυλετικού ανταγωνισμού και του αιρετισμού, και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στις προσπαθείς συμφιλίωσης και επούλωσης μεταπολεμικών τραυμάτων.

Το συνέδριο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση ενός διάλογου μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητών, όπως επίσης και μεταξύ των θρησκευτικών άρχων και της κοινωνίας των πολιτών, σχετικά με τον ρόλο της θρησκείας στις σύγχρονες συγκρούσεις και ειδικά για τις επιπτώσεις που αυτή έχει σε πολύ-πολιτισμικές κοινωνίες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινή συνεδρία (11.00-12.30) για τον Λίβανο με τη συμμετοχή της Dima de Clerck, του Ziad Fahed και του Elie Al Hindy, και δυο απογευματινές συνεδρίες, μια για την Βοσνία (13.30-14.45) με την Amra Pandžo και τον Alen Kristić και μια για την Κύπρο (15.15-16.45) με τον Ali Dayıoğlu, τον Πέτρο Σαββίδη και τον Thorsten Kruse.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (16.45-17.30) μεταξύ των συνέδρων, η οποία θα επικεντρώνεται στην συγκριτική ανάλυση μεταξύ των τριών περιπτώσεων και στην εισήγηση καταληκτικών σχολίων και συμπερασμάτων.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (αμφιθέατρο UNESCO).

Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ. 99-616454.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button