Greek Reports (Ελληνικά)

Όταν η Ισχύς Παύει να Αναγνωρίζει τη Νομιμότητα

Thucydides, Power, and the Possibility of Choice & Peace Without Rules?

Από τον Διάλογο των Μηλίων στη σύγχρονη διεθνή αταξία και την κυριαρχία της αυτοερμηνείας των κανόνων

Όταν ο νόμος υποχωρεί, η δύναμη γράφει τους κανόνες

Στο άρθρο «When power increasingly ceases to recognise legality From the Melian Dialogue to a new disorder the rise of auto interpretation», ο Ευριπίδης Λ Ευρυβιάδης επιχειρεί μια διεισδυτική ανάλυση της σταδιακής αποδυνάμωσης της διεθνούς νομιμότητας σε μια εποχή αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης.

Με αφετηρία τον Διάλογο των Μηλίων του Θουκυδίδη, όπου η ισχυρή Αθήνα επιβάλλει τη βούληση της αγνοώντας κάθε έννοια δικαίου και ηθικής, ο συγγραφέας αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της σύγκρουσης ανάμεσα στη δύναμη και στον νόμο.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οικοδομήθηκε ένα διεθνές σύστημα βασισμένο σε κανόνες με στόχο να περιοριστεί η αυθαιρεσία των ισχυρών κρατών και να διασφαλιστεί μια σχετική σταθερότητα. Θεσμοί, συνθήκες και διεθνείς οργανισμοί διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο όπου η νομιμότητα λειτουργούσε ως φραγμός στην ανεξέλεγκτη άσκηση ισχύος. Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία, ο συγγραφέας διαπιστώνει μια ανησυχητική μετατόπιση. Κράτη και ηγεσίες επιλέγουν ολοένα και συχνότερα να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, να παρακάμπτουν αποφάσεις και να επαναπροσδιορίζουν έννοιες σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η πρακτική της αυτοερμηνείας, όπως την περιγράφει, υπονομεύει τη συνοχή της διεθνούς τάξης και δημιουργεί ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Όταν οι κανόνες δεν εφαρμόζονται ισότιμα και η ισχύς καθορίζει την ερμηνεία τους, το σύστημα μετατρέπεται σταδιακά σε πεδίο ανταγωνισμού χωρίς σταθερά όρια. Η μετάβαση σε μια πιο πολυπολική διεθνή πραγματικότητα εντείνει αυτή τη δυναμική, καθώς αυξάνονται οι δρώντες που διεκδικούν ρόλο και επιρροή, συχνά αμφισβητώντας υφιστάμενες δεσμεύσεις.

Ο Ευρυβιάδης προειδοποιεί ότι η αποδυνάμωση της νομιμότητας δεν αποτελεί αφηρημένο θεωρητικό ζήτημα αλλά εξέλιξη με απτές συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η ιστορία δείχνει πως όταν η ισχύς απελευθερώνεται από θεσμικούς περιορισμούς, οι κρίσεις πολλαπλασιάζονται και η σταθερότητα γίνεται εύθραυστη.

Thucydides, Power, and the Possibility of Choice

Το άρθρο λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η διατήρηση ενός λειτουργικού και αξιόπιστου πλαισίου κανόνων δεν είναι πολυτέλεια αλλά προϋπόθεση για μια πιο προβλέψιμη και δίκαιη διεθνή τάξη.

Peace Without Rules?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button