Greek Reports (Ελληνικά)

1000 χρόνια να περάσουν δεν θα δεχθούμε την εισβολή και κατοχή, ούτε θα την αναγνωρίσουμε.

Ημέρα Εθνικής Μνήμης

Πόντος – Κύπρος – Γενοκτονία

Πόντος 19 Μάϊου – Κύπρος 1974

Συναγωνιστές,

Τιμούμε την μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη – και όλων των σφαγιασθέντων Ποντίων – Κυπρίων και ηρωικά πεσόντων.

Ο Αγώνας συνεχίζεται

Ο θύτης η Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία και να αποζημιώσει. Να αποσύρει όλα τα στρατεύματα της από την Κύπρο, να αναγνωρίσει ότι παράνομα εισέβαλε στην Κύπρο και να αποζημιώσει.

Ο Αγώνας Ποντίων – Αρμενίων – Ελλήνων της Μικράς Ασίας – Κυπρίων

Κοινός. Είναι αγώνας δικαίωσης.

50 χρόνια εισβολής και κατοχής

Η ατιμωρησία της Τουρκίας και των Κεμαλιστών οδήγησε και στην γενοκτονία των Ελλήνων Κυπρίων – στην εισβολή και κατοχή.

Η Τουρκία πάντοτε εποφθαλμιούσε την Κύπρο.

Την θεωρεί όπως και το Αιγαίο με τα ελληνικά νησιά του ζωτικό χώρο.

Δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς τη λύση του Κυπριακού και χωρίς αναγνώριση από την Τουρκία της Γενοκτονίας των Ποντίων, Αρμενίων, και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν μπορεί να θυσιάζουν την ιστορία και τα δικαιώματά μας στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Κανένας Τούρκος στρατιώτης στην Κύπρο. Απόσυρση του Casus Beli και της Γαλάζιας Πατρίδας. Οι Τούρκοι εποφθαλμιούν. Έχουν επεκτατικές διαθέσεις. Να μην έχουμε ψευδαισθήσεις.

Επανατοποθέτηση του Ποντιακού και Κυπριακού άμεσα. Μέχρι τελικής δικαιοσύνης διεθνώς.

Στην Κύπρο και Ελλάδα δυστυχώς, οι πολιτικοί μας εκάστοτε κυβερνώντες οδήγησαν το Κυπριακό σε αδιέξοδο και την Τουρκία σήμερα να έχει αποθρασυνθεί και να ζητά δύο κράτη στην Κύπρο.

Η Κύπρος είναι και θα είναι μία, ενιαία, κυρίαρχος και αδιαίρετη. Το «Ταξίμ» δεν θα περάσει ποτέ. Ασπίδα και δόρυ μας ο Παγκόσμιος Ελληνισμός ο οποίος μένει αναξιοποίητος ακόμη.

Αλλεπάλληλες υποχωρήσεις των Ελληνικών Κυβερνήσεων και δυστυχώς της Κύπρου, μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση που αντί να θεωρείται η Τουρκία σαν εισβολέας και κατακτητής, ένοχος γενοκτονίας και εποικισμού, να επιβραβεύεται από την ΕΕ ότι είναι χώρα που μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, είναι σύμμαχος και πολύτιμο στέλεχος του ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά επειδή δυστυχώς εμείς οι ίδιοι δεν σταθήκαμε σταθερά στον αγώνα της απελευθέρωσης και τοποθέτησης του Κυπριακού σαν θέμα εισβολής και κατοχής.

Ξεκινήσαμε λοιπόν από τον ένδοξο αγώνα για την αυτοδιάθεση και ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα του 1955-1959, για να καταλήξουμε σε συμβιβασμούς και πολιτικές λύσεις της Ζυρίχης – Λονδίνου του 1959 σε μία κουτσουρεμένη ανεξαρτησία του 1960.

Καταλήξαμε σε ένα Ζυριχικό, Αβερωφικό, Καραμανλικό επαίσχυντο συμβιβασμό, όπου η Τουρκία έγινε εγγυήτρια δύναμη, άκουσον άκουσον!, της Κύπρου, μαζί με την μητέρα του «διαίρει και βασίλευε», την Αγγλία, και την Ελλάδα.

Η Τουρκία ουδέποτε επεδίωξε ή ήθελε λύση του Κυπριακού. Η Τουρκία επιδιώκει κατάληψη ολόκληρης της της Κύπρου, ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, τη διχοτόμηση του Αιγαίου.

Εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες και λάθη της ελληνικής πολιτικής του 1960, και έθεσε τον πρώτο σταθμό. Το Ζυριχικό Σύνταγμα του 1960, αναβαθμίζοντας την Τ/Κ μειονότητα το 17-18% σε κοινότητα, με δικαίωμα συμμετοχής κατά 30% στο νέο Κράτος, και δικαιώματα αρνησικυρίας/veto, και ξεχωριστούς δήμους μεταξύ άλλων.

Μπήκε ο σπόρος της διχοτόμησης της Κύπρου σαν ο πρώτος σταθμός. Το 1964 υποκίνησε την ανταρσία των Τ/Κ και αποχώριση τους από τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας με στόχο την κατάρρευσή τους, και αιτιολόγηση της εισβολής λίγα χρόνια μετά.

Η εισβολή απετράπη το 1964 από την Αμερική κυρίως, μέσα στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου αλλά όχι μόνον δεν απετράπη το 1974 αλλά υποκινήθηκε από τον Kissinger, και ΗΠΑ το 1974, κάτι για το οποίο τουλάχιστον χρόνια αργότερα απολογήθηκε ο Richard Holbrook εκ μέρους των ΗΠΑ.

Η Τουρκία πέτυχε το 1974 το δεύτερο στόχο της. Την παρουσία της στην Κύπρο. Έσφαξε, σκότωσε, αιχμαλώτισε και εκδίωξε τους Ε/Κ από τις πατρογονικές τους εστίες – Μόρφου – Κερύνεια – Αμμόχωστο – Καρπασία. Σύλησε ιερά μνημεία και εκκλησίες και προχώρησε με εποικισμό των κατεχομένων εδαφών μας.

Σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο η πλειοψηφία είναι Λαζοί, Τούρκοι έποικοι και η Τουρκία ελέγχει απόλυτα με ισχυρή στρατιωτική παρουσία την κατεχόμενη 40% στο βόρειο τμήμα Κύπρου. Από το 1974 έχει τον απόλυτο έλεγχο των κατεχομένων, πράγμα το οποίο αναγνώρισε και το ΕΔΑΔ αποκαλώντας το ψευδοκράτος υποτελή διοίκηση.

Πετύχαμε μέχρι στιγμής την μη αναγνώριση του ψευδοκράτους, προϊόν παράνομης εισβολής και μονομερούς ανακήρυξης UDI. Σαν η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη χώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε την ένταξή της στην ΕΕ τον Μάιο του 2004.

Όμως, παρ’ όλα αυτά, η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη από το 1974 με 200.000 πρόσφυγες και εκτοπισμένους χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα λύση.

Το 2004 επιχειρήθηκε η επιβολή μιας ανίερης και καταστροφικής λύσης του σχεδίου του Γ.Ε. του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν, Τουρκο-αγγλικής έμπνευσης, με βάση την οποία, η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαλυόταν και στην θέση της θα γινόταν μία Ομόσπονδη Δημοκρατία με δύο νέα ομόσπονδα συνιστώντα κρατίδια, ένα ελληνοκυπριακό και ένα τουρκοκυπριακό.

Στο απαράδεχτο αυτό μόρφωμα, η Ομόσπονδη Κυβέρνηση θα είχε περιορισμένες εξουσίες όπου καμία απόφαση δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς τη συγκατάθεση των Τουρκοκυπρίων, ουσιαστικα της Τουρκίας, σε μίαν ομοσπονδιακή κυβέρνηση με εκ περιτροπής προεδρία με Έλληνα πρώτα και στη συνέχεια Τούρκο Πρόεδρο.

Σε αυτό το μόρφωμα διαφορές σε περίπτωση αδιεξόδων θα επιλύονταν από ξένους δικαστές.

Σε αυτό το μόρφωμα θα υπήρχαν περιορισμοί στο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης, και στο περιουσιακό. Ουσιαστικά, στο 28.7% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πλειοψηφία θα είχαν πάντοτε οι Τούρκοι όπως και στο περιουσιακό. Σε αυτό το 28.7% όπου οι Έλληνες της Κύπρου είχαν πάντοτε την πλειοψηφία τόσο πληθυσμιακή όσο και περιουσιακή.

Σε αυτό το μόρφωμα θα παρέμεναν τουρκικά στρατεύματα και κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά μας, ούτε και την εφαρμογή και λειτουργία του νέου κράτους.

Σε αυτό το νέο μόρφωμα, οι εκτοπισθέντες από τις περιουσίες τους δεν θα είχαν το δικαίωμα στην συντριπτική πλειοψηφία επιστροφής και απoκατάστασης αλλά θα έπρεπε να δεχθούν αποζημίωσεις ή ανταλλαγή περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές.

Πλήρης νομιμοποίηση με διεθνή βούλα των αποτελεσμάτω\ν της παράνομης εισβολής και κατοχής. Είναι γι’ αυτό που οι Έλληνες της Κύπρου στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004 απέρριψαν με ένα συντριπτικό 76% ΟΧΙ το προτεινόμενο αυτό σχέδιο ενώ οι Τούρκοι έποικοι βεβαίως το δέχθηκαν εφ’ όσον πετύχαιναν την νομιμοποίηση της παρουσίας τους στην Κύπρο.

Παρ’ όλες όμως τις υποσχέσεις ότι το ίδιο σχέδιο δεν θα επανερχόταν ως έχει ή με διακοσμητικές αλλαγές, με λύπη μας παρατηρούμε ότι λίγα χρόνια μετά το 2017 επανήλθε στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2017.

Σαν αποτέλεσμα περαιτέρω παραχωρήσεων και κατολισθήσεων, δυστυχώς η δική μας πλευρά φαινεται να δέχθηκε τα εξής οδυνηρά:

 • Εκ περιτροπής προεδρία.
 • Νομιμοποίηση Τούρκων εποίκων.
 • Πρώτο δικαίωμα του χρήστη παράνομου κατόχου ελληνοκυπριακών περιουσιών να του δοθεί η περιουσία.
 • Μη κατοχυρωμένο απόλυτα δικαίωμα ιδιόκτητων περιουσιών στα εδάφη που θα επιστραφούν να ανακτήσει την περιουσία του.
 • Τουρκική ψήφος απαραίτητη για να περάσει οποιαδηποτε απόφαση Κυβέρνησης και Βουλής στο Ομοσπονδιακό Κράτος δύο συνιστωσών πολιτειών.
 • Παραχώρηση ουσιαστικά του 28.7% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στους Τούρκους.
 • Μη αποτελεσματικό σύστημα εφαρμογής της λύσης και επιτήρησης της ειρήνης και ασφάλειας.

Στην ουσία επανέφερε ο Γκουντέρες Γ.Γ. του ΟΗΕ, με τις ευλογίες μας, το απορριφθέν σχέδιο Αννάν. Μα αλίμονο, οι Τούρκοι και πάλιν δεν έμειναν ικανοποιημένοι και δεν δέχθηκαν την οριστική αποχώρηση των στρατευμάτων από την Κύπρο και κατάργηση των εγγυήσεων. Έτσι το απέρριψαν και αυτό. Το Σχέδιο δεν υιοθετήθηκε και δεν προχώρησε η εφαρμογή του.

Το 2020, η Τουρκία αποφασίζει να ξεφοφτωθεί το Ακκιντζί και να τον αντικαταστήσει με τον αντιπρόσωπο της Τατάρ τον Οκτώβριο του 2020, με αποτέλεσμα να αρχίσει ο εποικισμός της Αμμοχώστου, η οποία παρέμεινε από το 1974 σαν πόλη φάντασμα μετά τον εκδιωγμό των κατοίκων της.

Και η Τουρκία και ο εκλεγόμενος της Τατάρ, έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Διεκδικούν πλέον αναγνώριση του ψευδοκράτους της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ σαν προϋπόθεση επανέναρξης των συνομιλιών. Ζητούν ξεχωριστή κυριαρχία, δηλαδή το ψευδροκράτος να ειναι κυρίαρχο κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Ζητούν να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα σε αυτούς απευθείας πτήσεων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και να τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα διεθνώς απευθείας εμπορίου και όχι μόνο μέσα από την Τουρκία.

Η Τουρκία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, πλην όμως, οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας είναι μόνο φραστικές, και ενώ βλέπουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Κριμέα και Ουκρανία, καμία ουσιαστική κύρωση εναντίον της Τουρκίας η οποία μάλιστα αρνείται να αναγνωρίσει την Κύπρο Κράτος Μέλος της ΕΕ.

Απειλεί μάλιστα να απαγορεύσει την εκμετάλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ατιμωρησία φέρνει την ασυδοσία και το θράσος φέρει την ύβρη και την αναίδεια. Ετοιμάζεται μάλιστα φέτος το καλοκαίρι για πανηγυρικούς εορτασμούς για τα 50 χρόνια της εισβολής και κατοχής με την παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Αυτή είναι η Τουρκία, ο σφαγέας των Εθνών. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Τουρκία η σύμμαχος της Ελλάδος, των ευρωπαίων, Αγγλίας και Αμερικής. Κανένας δεν τόμησε να της τραβήξει το αυτί και ο «ασθενής της Ευρώπης» συνεχίζει ακάθεκτα να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και τη διεθνή νομιμότατα, απελεί την Ελλάδα, διατηρεί το casus belli και ενισχύει την παρουσία της στην Κύπρο.

Τι κάνει ο ελληνισμός τώρα ενόψει της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Τουρκίας; Τι κάνει ενόψει της απαίτησης της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους; Τι κάνει ενόψει της εμμονήςτης για δύο κράτη, για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, για διχοτόμηση του Αιγαίου, για παράνομες ζώνες ΑΟΖ, για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας την οπoια θεωρεί εκλειπούσα;

Αγαπητοιί μου φίλες και φίλοι, συναγωνιστές, αδέλφια του Πόντου,

 • Χίλια χρόνια να περάσουν δεν θα δεχθούμε την εισβολή και κατοχή, ούτε θα την αναγνωρίσουμε.
 • Ο Παγκόσμιος Ελληνισμός να συστρατευθεί σε ένα ανένδοτο αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου.
 • Ο Παγκόσμιος Ελληνισμός να συστρατευθεί για μία λύση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
 • Ελλάδα – Κύπρος οφείλουν να επανατοποθετήσουν το Κυπριακό σαν θέμα εισβολής και κατοχής, παράνομου εποικισμού και γενοκτονίας.
 • Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιμένουν η Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και να καταβάλει όλες τις αποζημιώσεις στις οποίοες καταδικάσθηκε.
 • Ελλάδα και Κύπρος να προχωρήσουν στην μεταξύ τους ΑΟΖ.
 • Ελλάδα και Κύπρος να επαναφέρουν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και να είναι έτοιμες να αμυνθούν.
 • Ελλάδα και Κύπρος να θέσουν τέρμα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
 • Ελλάδα και Κύπρος να ζητήσουν τις συμμαχίες όλων όσων υποστηρίζουν το δίκαιο του Ελληνισμού, την βοήθεια και στήριξη τους στον ανένδοτο αυτό αγώνα.
 • Ελλάδα και Κύπρος να προχωρήσουν στην ανόρυξη του φυσικού τους πλούτου παρά τις απειλές της Τουρκίας.
 • Να σηκώσουμε επιτέλους το κεφάλι ψηλά, να εγκαταλείψουμε τις φοβίες και τον ραγιαδισμό μας.
 • Να διεκδικήσουμε επιτέλους τα δικαιώματά μας.
 • Ελλάς – Κύπρος – Πόντος ομόψυχα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι δικαίωση.

*** Εκδήλωση – Πανποντιακή Εστία Ελλάδος – 19 Μάϊου 2024 -Πλατεία Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη – Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης, Αναπληρωτής Κοσμήτωρ, Πανεπιστήμιο Frederick.

19/5/2024 Θεσσαλονίκη

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button