Greek Reports (Ελληνικά)

O Urho Kekkonen, o Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ηγησίας ο Πεισιθάνατος

“Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε…”

(Μανώλης Αναγνωστάκης)

Αντί, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αξιώσει Πανεθνική Διάσκεψη, για επανατοποθέτηση του Κυπριακού και πορεία Απελευθέρωσης, επέλεξε να εμφανιστεί ικέτης και υμνητής, σε κομματικό συνέδριο.

  • Θανάσης Χούπης

Κι εκεί να ξεπλύνει την “ολική έκλειψη” του Κυπριακού από τη Διακήρυξη των Αθηνών, της 7ης Δεκεμβρίου 2023, λέγοντας:

“Με τον Κυριάκο στο τιμόνι της χώρας θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας”

Κι αυτά ειπώθηκαν στις 7 Απριλίου, την ημέρα που, εν έτει 2004, 20 χρόνια πριν, Μεγάλη Τετάρτη, ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος καλούσε τον Ελληνισμό της Κύπρου να πει το μεγάλο “ΟΧΙ” στο Σχέδιο Ανάν.

Εξηγήστε μας, λοιπόν, “ξεκάθαρα”, αγαπητέ πρόεδρε, τους στόχους σας για να τους μάθουμε κι εμείς, που πιστέψαμε ότι η εκλογή σου θα σταματήσει μια κατρακύλα που διαρκεί μισό αιώνα.

Μια κατρακύλα που απέκτησε την ταχύτητα του φωτός, όσο πλησιάζουμε στον πάτο, Ελλάδα και Κύπρος, ολοένα και πιο …φινλανδοποιημένοι.

  • Μπορείτε να μιλάτε για σχέδια, όταν το Κυπριακό είναι πλέον στο ..ντουλάπι, για να μη το βλέπουμε, προκειμένου να παριστάνουμε πως άλλαξε το κλίμα στις Ελλαδο-τουρκικές σχέσεις;
  • Εμπίπτει, στα εν λόγω σχέδια, η τακτική του κωφάλαλου, έναντι των πολλαπλών τουρκικών προκλήσεων, σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση;

“Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις”, σε “θαυμάσαμε”, με λόγο που παρέπεμπε στον Ηγησία τον Πεισιθάνατο, τον Αλεξανδρινό Φιλόσοφο του 3ου π.Χ αιώνα (αυτόν που παρωθούσε τους ακροατές του στην αυτοκτονία, ως μέσο λύτρωσης από τα δεινά τους…). Και τούτος, ο πληθυντικός αριθμός (“τους στόχους μας”), ψεύτης να βγω, θα σε ακολουθεί, ως ερώτημα, αλλά και θα σε στοιχειώνει εσαεί!

Η απόφαση παρουσίας σε κομματικό συνέδριο, η γλώσσα του σώματός σου, το “πένθιμο” (με το γένειον) πρόσωπό σου και κυρίως αυτά που δημόσια κατέθεσες, αποκάλυπταν -αλίμονο- μια διπλωματία “χωρίς ψαχνό”. Παρέπεμπαν ευθέως σε κωμωδία του Αριστοφάνη (“τὰ γὰρ παρόντα θύματ’ οὐδὲν ἄλλο πλὴν γένειόν τ’ ἐστὶ καὶ κέρατα” / Ὄρνιθες, στίχ. 901-902).

Προσωπικά, όλα αυτά μου θύμισαν εκείνη, τη μνημειώδη, την ωμή, σοβιετική προειδοποίηση, προς τους Φινλανδούς, στα 1961. Το μήνυμα πως, τυχόν αποτυχία επανεκλογής του Urho Kekkonen, του φιλο-Σοβιετικού Προέδρου της εν λόγω χώρας, θα σήμαινε μονομερή καταγγελία της Συμφωνίας “Ειρήνης” και “Φιλίας”, που οι δύο χώρες (ΕΣΣΔ και Φινλανδία), είχαν υπογράψει, το 1948. Εκείνοι, που τότε εισέπραξαν την προειδοποίηση, συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις. Ψήφισαν τον εκλεκτό της Μόσχας, πολύ απλά, γιατί ήταν Φινλανδοί…

Εμείς, όμως, επειδή “Είμαστε Έλληνες!! του πικρού καιρού και της Απελπισίας!!”(Μιχ. Πασιαρδής), δεν είμαστε και δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ Φινλανδοί!… Σε πανομοιότυπες υποδείξεις – προειδοποιήσεις αντιταχθήκαμε, το 2004, με εκείνο το 76%, “ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν”. Και τότε ακούγαμε για επερχόμενο Αρμαγεδδώνα… “Κι όμως ζήσαμε. Κι’ αντέξαμε σκλαβιές και κούρσα και σκλαβιές, τα φέραμε δεξιά, με την αναβροχιά, με την αναβροχιά και την ακρίδα!!”. (Μιχ. Πασιαρδής, επίσης).

Μην έχετε, λοιπόν, συ και οι χειροκροτητές σου, στην πλειοψηφία τους αδαείς περί το Κυπριακό, αφελείς ή και ιδιοτελείς, φιλήκοοι των ξένων, την παραμικρή αμφιβολία πως, το ίδιο “ΟΧΙ” θα επιφυλάξουμε σε ανάλογα σχέδια. είτε η “λύση” που θα μας προταθεί τεθεί -όπως πρέπει- σε Δημοψήφισμα, είτε επιχειρηθεί η επιβολή της με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, περιλαμβανομένης και της εκδοχής να προηγηθεί μια ακόμη προβοκάτσια, κατά τα βρετανο-τουρκικά ειωθότα, που από το 1948 ίσαμε σήμερα ανέχονται, βολεύονται μ΄ αυτά και οι ΗΠΑ.

Είναι πρέπον και πολλαπλά χρήσιμο, πάντως, τούτη την ώρα, να αντλήσετε διδάγματα από την ιστορία. Ιδίως όσοι δηλώνετε θεράποντες της ιστορίας. Να μελετήσετε όσα αφορούν την “Ανταλκίδειο Ειρήνη” [που προέβλεπε την υπαγωγή της Μικράς Ασίας και της Κύπρου στην επικυριαρχία του μεγάλου (Πέρση) βασιλέως και την αυτονομία των υπόλοιπων ελληνικών πόλεων], αλλά και να θυμηθείτε την τύχη του Ανταλκίδα…

Εμείς οι Έλληνες, στη Μητρόπολη και στην Κύπρο, όσοι δεν φτύσαμε το γάλα που μας βύζαξε η Ιστορία μας, δεν πρόκειται να στέρξουμε στις μεθοδεύσεις που συζητιούνται στα διπλωματικά παρασκήνια, τον τελευταίο καιρό, για λύση τουρκοποίησης της Κύπρου και για Πρέσπες του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου…

Είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία. Κινούμενοι, όχι μόνο από εδραία, σταθερή πεποίθηση όσων υπαγορεύει η Εθνική μας Αξιοπρέπεια και η Συνείδηση της Κληρονομιάς μας. Αλλά και εξ ενός ακόμη λόγου, που επιδεικτικά και αλαζονικά περιφρονείτε, τα τελευταία δέκα (10) χρόνια: Αποξενωθήκατε από το μέσο Έλληνα πολίτη, για όσο διάστημα αποκτούσατε τις συνήθειες συβαριτισμού, που καθοδηγούν πλέον την κατευναστική στάση σας, έναντι της αναθεωρητικής, της βουλιμικής Τουρκίας. Την ίδια ώρα, όμως, συναινούσατε στην επιβολή της οικονομικής μας υποδούλωσης, που -εκτός των άλλων- διαμόρφωσε συνθήκες εξευτελιστικής, ακραίας φτώχειας, κερδοσκοπίας, ανασφάλειας, δημογραφικής κατάρρευσης, μαζικής φυγής των νέων στα ξένα, αμφισβήτησης θεσμών και κατάρρευσης κοινωνικών πυλώνων!

Πιστέψατε ότι ο περίφροντις Έλληνας, αυτός που δίνει μάχη καθημερινά, με “έπαθλο” την επιβίωσή του, δεν θα βρει το χρόνο ούτε και το λόγο να αμφισβητήσει την εγκληματική πολιτική του κατευνασμού, που τη βαφτίζετε “ρεαλισμό”. Σύντομα θα αντιληφθείτε ότι “λογαριάσατε λάθος, με το νου σας εμπόροι…” (Θεοδόσης Πιερίδης)…

“Χρόνους πολλούς μετά την Αμαρτία, που την είπανε Αρετή μέσα στις εκκλησίες και την ευλόγησαν”, ας μην έχει κανείς, την παραμικρή αμφιβολία για τα επερχόμενα: Έρχεται η ώρα που “…θα λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση”! (Οδυσσέας Ελύτης: Άξιον Εστί – Προφητικόν).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button