Greek Reports (Ελληνικά)

Όπως δεν τολμούν να ζητήσουν γνήσια απελευθέρωση

Αυτά και προς τον Βρετανό Ύπ. Αρμοστή Irfan Siddig OBE, τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Colin William Stewart και τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

  • Φανούλα Αργυρού

Διάβασα το αξιόλογο άρθρο της πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Άννας Κουκκίδη Προκοπίου, «Η Ουκρανία τόλμησε – η Κύπρος έδρασε 40 χρόνια μετά…», το οποίο δημοσιεύθηκε στις 10.3.24, στον «Φιλελεύθερο».

Επικεντρώνομαι στις αναφορές της για τους τουρκικούς βιασμούς κατά τις δύο βάρβαρες τουρκικές εισβολές. Έγραψε:

«…Το 1974, το 0,5-1% του γυναικείου πληθυσμού των Ελληνοκυπρίων του νησιού μας, δηλαδή με συντηρητικούς υπολογισμούς γύρω στις 1.500 Ελληνοκύπριες γυναίκες, βιάστηκαν βάσει οργανωμένου σχεδίου από τον τουρκικό στρατό. Βιάζονταν επί μέρες, κάποιες επί εβδομάδες, άλλες ακόμη και για μήνες από τους Τούρκους στρατιώτες, ακόμη και σε πορνεία που στήθηκαν στα κατεχόμενα χωριά μας ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Δεν γλύτωσαν ανήλικες, ηλικιωμένες, έγκυοι, γυναίκες με νοητική καθυστέρηση, γυναίκες με αναπηρία. Η έκθεση του έγκριτου Βρετανού νομικού Fawcett, παππού του πρώην Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, καταγράφει όλα αυτά και πολλά άλλα το 1975 για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης… Χρειάστηκε, όμως, να περάσουν σαράντα χρόνια για να αναγνωρίσουμε τις βιασθείσες γυναίκες, το δικό τους προσωπικό δράμα, τη δική τους προσωπική οδύνη, θεωρώντας το ζήτημα παρεμφερές αλλά και ντροπιαστικό για τις ίδιες αλλά και για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, για τις οικογένειες, για τους άντρες τους…».

Η πρώην Υπουργός αναφέρθηκε στην Έκθεση/Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με πρόεδρο τον James Fawcett, η οποία ολοκληρώθηκε το 1975, καλυπτόταν από μυστικότητα μέχρι που διέρρευσε στους «Sunday Tames», στο Λονδίνο, αρχές του 1977 και τελικά αποδεσμεύθηκε το 1979.

Τότε η ΕΕΑΔ ήταν μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα σώμα που διεξήγαγε έρευνες πριν αναλάβει υποθέσεις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαωμάτων.

Αμφότεροι οι Τόμοι της Έκθεσης/Έρευνας έπρεπε να ήταν προ καιρού ελεύθεροι σε περίοπτη θέση σε ιστοσελίδα της Κυπριακής Κυβέρνησης, διαθέσιμοι στον κάθε πολίτη, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε να έγινε. Συνυφασμένο προφανώς και αυτό με τα 40 χρόνια καθυστέρησης που αναφέρει η πρώην Υπουργός.

Διαδοχικές ΚΚ τις κρατούν μακράν δημόσιου διαλόγου και διαφάνειας… Να μην ενοχλούνται οι θύτες Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους… Να μη μαθαίνουν οι νεότεροι ότι η Τουρκία, την οποία εκλιπαρεί ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και πιέζουν οι Βρετανοί, να διαπραγματευτεί τα «δύο κράτη» μέσω της τρισκατάρατης βρετανο-τουρκικής δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, παραμένει ΑΤΙΜΩΡΗΤΗ για τα εγκλήματά της…

Οι σύνδεσμοι γι’ αυτές στο πιο κάτω ακαδημαϊκό άρθρο των Κλέαρχου Α. Κυριακίδη και Ανδρέα Κ. Δημητριάδη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022, στο American Medical Association Journal of Ethics (παραπομπές 77 και 78), τις οποίες παραθέτω μαζί με το άρθρο των συγγραφέων:

– Klearchos A. Kyriakides and Andreas K. Demetriades, ‘‘Survivor-Centered Approaches to Conflict-Related Sexual Violence in International Humanitarian and Human Rights Law’’, AMA (American Medical Association) Journal of Ethics, Vol. 24, No. 6, June 2022, E495-517, and Survivor-Centered Approaches to Conflict-Related Sexual Violence in International Humanitarian and Human Rights Law.

Θυμίζω, επίσης, την ανοικτή επιστολή που δημοσίευσε στη «Σημερινή» ο Δρ Κλέαρχος Α. Κυριακίδης προς την Τζέιν Χολ Λουτ, στις 28 Ιουνίου 2021, «Η σεξουαλική βία στα κατεχόμενα και η αδιαφορία του ΓΓ του ΟΗΕ». Η επιστολή αυτή αποτελούσε το τελευταίο άρθρο που είχε γράψει ο Δρ Κυριακίδης, με θέμα τα σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον γυναικών και παιδιών που είχαν σκεπαστεί και παραμένουν «ταμπού» μέσω της κουλτούρας της ατιμωρησίας που επικρατεί στη Λευκωσία και κάποιους διπλωματικούς δικούς μας και ξένους κύκλους… (Σύνδεσμος άρθρου εδώ: Ανοιχτή επιστολή προς την Τζέιν Χολ Λουτ).

Στα εγκλήματα αυτά υπενθυμίζω αναφέρθηκαν πρωτοσέλιδα οι βρετανικές εφημερίδες, όπως το χαρακτηριστικό της «SUN» (BARBARIANS)5 Αυγούστου 1974, διαβάστε στο δίγλωσσο βιβλίο της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο «Αιματηρή Αλήθεια-Bloody Truth», το «Βήμα» Λονδίνου, 8 Αυγούστου 1974 κ.ά..

Στις 23 Ιανουαρίου 1977, η βρετανική «Sunday Times», στην οποία αναφέρθηκε η πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, αφού εξασφάλισε αντίγραφο της απόρρητης έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που βρήκε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση επτά άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δημοσίευσε πρωτοσέλιδα, με τον καταδικαστικό τίτλο «Τουρκικές θηριωδίες: Τι αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση» και τον υπότιτλο «Τα τρομερά μυστικά της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο», πληροφορίες για τις τουρκικές βαρβαρότητες, φόνους, βιασμούς, λεηλασίες το 1974…

Φόρεϊν Όφις/Τουρκία

Θηρίο είχαν γίνει Τουρκία και Φόρεϊν Όφις με τις αποκαλύψεις των «Sunday Times» τότε, όπως μας αποκάλυψαν τα βρετανικά αποδεσμευμένα έγγραφα, με το Φ.Ο. να προσπαθεί απεγνωσμένα να μάθει από πού και από ποιους αφέθησαν να διαρρεύσουν…

Η δημοσίευση, βλέπετε, ήταν μόνον τρεις εβδομάδες πριν από τη συνάντηση Μακαρίου/Ντενκτάς/Βάλντχαϊμ (12.2.1977), όταν και κρατήθηκαν στα πρακτικά οι συνεννοήσεις και οι οδηγίες προς τους διαπραγματευτές με τις 4 κατευθυντήριες γραμμές για επανέναρξη των ενδο-κοινοτικών συνομιλιών και τη μετατόπιση του Κυπριακού από θέμα εισβολής και κατοχής σε… δικοινοτική διαφορά!

«Ο άλλος πόλεμος των γιατρών του 1974»

Τον Ιούνιο του 2014, γιατροί που εξέτασαν τα θύματα βιασμού από τους Τούρκους το 1974, εξέδωσαν βιβλίο με συγκλονιστικές αφηγήσεις και μαρτυρίες από εκείνους που βίωσαν την τουρκική κτηνωδία.

Μήπως σκέφθηκε κανένας να δώσει της νέας «μαθήτριας» του Φόρεϊν Όφις, κατά τα άλλα προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, αντίτυπο των εκθέσεων και βιβλίων αυτών να διαβάσει τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες των 85 γιατρών που χειρίστηκαν τις κτηνωδίες βιασμών και κακοποίησης γυναικών κάθε ηλικίας στο βιβλίο του Χρύσανθου Χρυσάνθου «Ο άλλος πόλεμος των γιατρών του 1974»;

Οι δύο Τόμοι των εκθέσεων/ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι στα Αγγλικά γραμμένοι, και τα βιβλία στα Ελληνικά σήμερα μεταφράζονται εντός λεπτών με την τεχνολογία.

Μία επιστολή από την αλληλογραφία για τις εκτρώσεις στις Βρετανικές Βάσεις

Βρετανικά έγγραφα

Στις 27 Δεκεμβρίου 2006, με την αποδέσμευση βρετανικών εγγράφων για τους τουρκικούς βιασμούς Ελληνίδων γυναικών κατά τις τουρκικές εισβολές, δημοσιεύσαμε στη «Σημερινή» σχετικές αναφορές. Γράψαμε:

1974: Τουρκικοί βιασμοί – εκτρώσεις σε νοσοκομείο των Βάσεων: «…Οι Βρετανικές Βάσεις το 1974 είχαν απευθείας μαρτυρίες για τους τουρκικούς βιασμούς Ελληνοκυπρίων γυναικών. Οι Βρετανικές Βάσεις, κατόπιν παράκλησης της Κυπριακής Κυβέρνησης, διενήργησαν πολλές εκτρώσεις σε Ελληνοκύπριες που είχαν βιαστεί από τους βάρβαρους Τούρκους εισβολείς. Μάλιστα, για να μπορέσουν να καλυφθούν νομικά οι χειρουργικές εκείνες επεμβάσεις, οι βρετανικές Αρχές χρειάστηκε να τροποποιήσουν τον περί εκτρώσεων νόμο…».

Οι Βρετανοί δεν ήθελαν να γίνουν θέμα οι βιασμοί!: Η Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 1974 εισηγείτο στο Φόρεϊν Όφις ότι έπρεπε να βοηθήσουν να έκλεινε ουσιαστικά το θέμα των βιασμών και έτσι να μην επανερχόταν ως πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, για να προχωρήσουν οι συνομιλίες Κληρίδη/Ντενκτάς…
Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία: Στη δεύτερη έκδοση της Έκθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2010 με τον πιο πάνω τίτλο (Κείμενο Βαγγέλη Κουφουδάκη, Επιμέλεια Μίλτου Μιλτιάδου, Ανδρέα Λυρίτσα, Μαρίας Γεωργίου), υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο «Βιασμοί και καταναγκαστική πορνεία», στο οποίο τονίζονται μεταξύ άλλων:

«Τα τουρκικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια της εισβολής και αμέσως μετά από αυτή, διέπραξαν μεγάλο αριθμό αποδεδειγμένων βιασμών Ελληνοκυπρίων γυναικών και παιδιών ηλικίας από 12 μέχρι και 71 ετών. Επρόκειτο για μέρος της τακτικής να εξευτελιστούν, να πτοηθούν και να τρομοκρατηθούν οι Ελληνοκύπριοι πολίτες στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο βιασμός και η ατίμωση γυναικών είναι ένα άκρως ειδεχθές έγκλημα, με τραγικές επιπτώσεις για το θύμα… Τα αποδεικτικά στοιχεία για τους βιασμούς προήλθαν από τις καταθέσεις θυμάτων αυτοπτών μαρτύρων, ιατρικού προσωπικού, ακόμα και μελών του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού… Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι έχει ληφθεί οποιοδήποτε πειθαρχικό μέτρο από τις τουρκικές στρατιωτικές Αρχές γι’ αυτές τις ενέργειες.
»Ο βιασμός και η καταναγκαστική πορνεία απαγορεύονται ρητά από το άρθρο 27 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης του 1949 και από το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης…» (www.moi.gov.cy/pio) ISBN 978-9963-38-793-9.

Αυτά τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η κυπριακή Κυβέρνηση κατέχει πλήρη στοιχεία, όπως και ο Ερυθρός Σταυρός από το 1974 (επιβεβαίωση προς κα Κουκουμά από Ε.Σ., Γενεύη), τα Η.Ε, οι Βρετανοί, και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά, δυστυχώς, για 50 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις «αμνήστευαν τους δολοφόνους επί όλων των εγκλημάτων τους». Μια ένοχη πολιτική αυτο-εξευτελισμού, «στον βωμό των διακοινοτικών συνομιλιών και στην εξεύρεση συμφωνίας, με το κράτος που τους δολοφόνησε», όπως προκαλεί η βρετανική Υπ. Αρμοστεία…

Χωριστά και συλλογικά, όπως έγραψε ο μ. Κ. Αντωνίου στη «Σημερινή», ευθύνονται όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, για την απάνθρωπη περιφρόνηση των θυμάτων. Ακόμα να τολμήσουν να εκθέσουν έστω και ΤΩΡΑ την Τουρκία στα διεθνή δικαστήρια για αποζημιώσεις , για να καταδικαστούν οι εγκληματίες – βιαστές και βασανιστές… όπως δεν τολμούν να απαιτήσουν γνήσια ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

  • Προηγούμενά μας άρθρα:

– Δεύτερος βιασμός 42 χρόνια μετά, «Σημερινή», 12.1.2016

– 1974 – Οι βιασμοί 800 και πλέον Ελληνίδων από τους βάρβαρους Τούρκους – Προς Βρετανό Πρωθυπουργό Boris Johnson, Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Stephen Lillie και κυπριακή πολιτική ηγεσία – «Σημερινή», 22.1.2021

– Οι βιασμοί Ελληνίδων το 1974 από τους βάρβαρους, «Σημερινή», 4.8.2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button