Greek Reports (Ελληνικά)

Τίποτε δεν διδάχθηκαν δυστυχώς οι Εβραίοι από την ιστορία τους

«Μάννα εξ ουρανού»

Το μάννα ήταν μία τροφή την οποία -σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση- έστελνε από τον ουρανό ο Θεός στους Εβραίους κατά τη μακρόχρονη πορεία τους στην έρημο (για σαράντα χρόνια πού βρίσκονταν σε αυτήν), όταν εγκατέλειψαν την Αίγυπτο.

Ἡ λέξη «μάννα» προέρχεται οπό την Εβραϊκή ερωτηματική αντωνυμία «μάν» πού σημαίνει «τί;», και τούτο γιατί οι Εβραίοι όταν πρωτοείδαν την τροφή αυτή αναρωτιόντουσαν· «τί ἐστι τοῦτο; Οὐ γάρ ἤδεισαν, τί ἧν. Εἶπε δέ Μωϋσῆς αὐτοῖς· οὗτος ὁ ἄρτος, ὅν ἔδωκε Κύριος ὑμῖν φαγεῖν.» (Ἔξοδ. 16:15).

Μεταφορικά η λέξη σημαίνει το καλό που είναι απροσδόκητο, αλλά και την ευεργεσία του Θεού.

Για το περιστατικό αυτό αναφέρει το βιβλίο της Πεντατεύχου «Έξοδος» (κεφ. ιστ’). Τον γογγυσμό των Εβραίων, όπως μας διηγείται το βιβλίο της Εξόδου άκουσε ο Θεός και είπε στον Μωυσή:

«Την εσπέραν θα φάγετε κρέατα και το πρωί θα χορτάσετε οπό άρτους· έτσι θα μάθετε άτι εγώ είμαι Κύριος ὁ Θεός σας».

Και πράγματι, εκείνο το απόγευμα έπεσαν τόσα πολλά ορτύκια στην περιοχή, πού σκέπασαν την κατασκήνωση των Εβραίων. Την επομένη και ενώ αποχωρούσε ἡ πρωινή καταχνιά, άπλεκτοι διέκριναν οι Ισραηλίτες να έχει απλωθεί στην έρημο κάτι λεπτό σαν σπόροι (πολλοί το παρομοιάζουν σαν τον σπόρο του αρωματικού φυτού κόλιανδρο) πού έπεφτε στην γη σαν παγετός.

Απ’ αετό λοιπόν, μάζευαν οι Εβραίοι σύμφωνα με την απόδειξη του Θεού κάθε ημέρα την ποσότητα του ενός γομόρ κατ’ άτομο (περίπου 4 λίτρα) ενώ την Παρασκευή μάζευαν διπλή δόση διότι το Σάββατο δεν έπεφτε το Μάννα, ενώ απαγορευόταν ρητά να μαζέψουν περισσότερο ἤ να κρατήσουν περίσσευμα της ημέρας.

Τα έφερα όλα αυτά στην σκέψη μου καθώς παρακολουθούσα στην τηλεόραση τα αεροπλάνα να ρίχνουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακο της Γάζας προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος λιμού που απειλεί τους Παλαιστινίους.

Μια βοήθεια μάλιστα που σε μερικές περιπτώσεις σκοτώνει αντί να σώζει ανθρώπινες ζωές!

Πρόκειται ασφαλώς για την απόλυτη υποκρισία των αυτόκλητων, δήθεν υπερασπιστών του άμαχου πληθυσμού της Γάζας. που στην προκειμένη περίπτωση είναι και οι εμπρηστές και οι πυροσβέστες.

Διότι το κράτος του Ισραήλ είναι ένα κράτος που επίτηδες δημιουργήθηκε εκεί που βρίσκεται σήμερα προκειμένου να αποτελεί αδιάκοπη αιτία προστριβών και πολέμου.

Μόνο έτσι μπορεί να βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δυτικών ο χώρος της Μέσης Ανατολής.

Με την πρώην Σοβιετική Ένωση και σήμερα τη Ρωσία να διεκδικούν με κάθε τρόπο ρόλο και θέση στην περιοχή.

Υστερόγραφο 1: Τίποτε δεν διδάχθηκαν δυστυχώς οι Εβραίοι από την ιστορία τους. Ούτε από τον κατατρεγμό τους στην έρημο, ούτε από τα κρεματόρια των Ες-Ες του Χίτλερ! Σίγουρα τη θύρα της κολάσεως στην περιοχή την άνοιξε πρώτη η Χαμάζ πέρσι στις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο τίποτε δεν δικαιολογεί αυτή την απίστευτη αυτοδικία που διενεργείται σήμερα από τους ισραηλινούς στη Γάζα.

Υστερόγραφο 2: Οι υποστηρικτές της αυτοδικίας επικαλούνται πολλές φορές το Μωσαϊκό Νόμο (πάνω  στον οποίο στηρίζεται η εβραϊκή θρησκεία) ο οποίος όριζε τον νόμο της ανταποδόσεως, το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» (Έξ. 21,23-25, Λευιτ. 24, 20-21, Δευτ. 19, 18-21). Ποία όμως είναι ή έννοια των συγκεκριμένων διατάξεων; Επιβάλλουν πράγματι την αυτοδικία και την εκδίκηση; Ο σκοπός αυτής της διατάξεως δεν ήταν η εκδίκηση. Απλώς εκφραζόταν η ανάγκη προστασίας και ασφάλειας της ζωής, έστω και διά της δημιουργίας φόβου προς παιδαγωγία. Όμως οι εκπρόσωποι του επίσημου Ιουδαϊσμού είχαν μετατρέψει το νόημα του Νόμου σε πράξη εκδίκησης. Διέστρεψαν το αληθινό νόημα του Νόμου και απέναντι σε αυτή τη διαστροφή του Νόμου της Παλαιάς Διαθήκης ο οποίος τόνιζε την ανάγκη της δικαιοσύνης και όχι την εκδίκηση…..

  • Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – av.avgoustiνοs@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button