Greek Reports (Ελληνικά)

Από χαστούκι σε χαστούκι…

Ως «τελευταίο καρφί στο φέρετρο του περιουσιακού και δώρο στους πλιατσικολόγους» χαρακτηρίζει ο Τ/κ δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ την πρόσφατη απόφαση να κλείσει η υπόθεση  δίωξης του Τ/κ δικηγόρου Ακαν Κιουρσάϊτ, μετά τον θάνατο του Βρετανού μάρτυρα, που τον είχε καταγγείλει για πλιάτσικο στα κατεχόμενά μας εδάφη.

  • Αντιγόνη Περικλέους Παπαδοπούλου

Το ίδιο υποστηρίζει και ο Τ/κ δημοσιογράφος Αζίζ Σιαχ σε άρθρο του, γράφοντας πως «το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι 200,000 πρόσφυγες νικήθηκαν από ένα νεκρό Άγγλο» και πως «από αυτή την ενέργεια της Γενικής Εισαγγελίας, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη λεηλασία των Ε/κ περιουσιών», προσθέτοντας πως «οι μπουλντόζες κατευθύνθηκαν στη Μόρφου…».

Ακάν Κιουρσάτ

Βαρύ το κλίμα.

Ψυχοφθόρο το πλήγμα που δέχθηκε για μια ακόμη φορά ο προσφυγικός κόσμος. Δυστυχώς η ατιμωρησία των σφετεριστών, καλά κρατεί.

Δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για να παταχθεί η «εποικιστική αποικιοκρατία». Μείναμε οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι Ε/κ ιδιοκτήτες περιουσιών, τραγικές φιγούρες, να  παρακολουθούμε παθητικά τον βιασμό της γης μας σε Τρίκωμο,  Κερύνεια,  Αμμόχωστο,  Λεύκα και τις μπουλντόζες που καραδοκούν στην Μόρφου και σε κάθε αγαπημένη γωνιά της κατεχόμενης πατρίδας.

Περιμέναμε πως η υπόθεση Όραμς θα αξιοποιείτο διαχρονικά από τις  εκάστοτε κυβερνήσεις για  να προλάβουν το πλιάτσικο, να αποτρέψουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους σφετεριστές. Αναμέναμε πως τα ουσιώδη  κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ιεραρχούνταν ως προτεραιότητες στο τραπέζι των συνομιλιών, όταν αυτές πραγματοποιούνταν. Αντί αυτών, οι όποιες διαπραγματεύσεις ξεκινούσαν με τα κεφάλαια που έθετε η τουρκοκυπριακή πλευρά ως προτεραιότητα, με την ίδια να προσδοκά οφέλη σε θέματα διακυβέρνησης, αναγνώρισης, νομής της εξουσίας και εκ περιτροπής προεδρίας. Τα ίδια θέματα, εμπλουτισμένα με διεκδικήσεις για επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος προβάλλουν ήδη, ως απαραίτητες προϋποθέσεις επανέναρξης συνομιλιών.

Βεβαίως και επιδιώκουμε τον τερματισμό  της  αποτελμάτωσης της «παγιωμένης» κρίσης στο κυπριακό και την εξεύρεση μιας σωστής λύσης, αφού η υφιστάμενη  κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους και ανασφάλεια. Διαιωνίζει ανίερες συναλλαγές, παρανομίες, διαφθορά και πλιάτσικο στα κατεχόμενα. Ωστόσο, δεν μπορεί να ανεχόμαστε διαρκή χαστούκια και να σιωπούμε, για χάριν  ενός δήθεν «καλού κλίματος» για επανέναρξη συνομιλιών.

Το πλιάτσικο διαιωνίζεται γιατί υπάρχουν παράθυρα διαφυγής και ατιμωρησία των σφετεριστών. Ο σφετεριστής Ακάν Κιουρσάϊτ, αφέθηκε ελεύθερος, με πρόσχημα τον θάνατο του  Άγγλου αγοραστή, ως να μην υπήρχαν κι άλλοι ξεγελασμένοι μάρτυρες που θα μπορούσαν να καταθέσουν. Ο χρόνος παρήλθε ανεκμετάλλευτος από την έκδοση του εντάλματος μέχρι τη σύλληψη Κιουρσάϊτ στην Ιταλία. Οι  αποφάσεις  των  δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υλοποιήθηκαν άμεσα, ούτε εφαρμόστηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Υπήρξαν πολιτικές σκοπιμότητες, ολιγωρία στην απονομή της δικαιοσύνης, κενά στους εθνικούς  νόμους,   παραθυράκια διαφυγής των  ενόχων, ύποπτη εμπλοκή δικηγόρων – «συμβούλων» των σφετεριστών. Όλα αυτά συνέβαλαν στην τραγελαφική εξέλιξη μιας σύλληψης-παρωδίας.

Πολλά τα χαστούκια και η  ψυχρολουσία που δεχόμαστε καθημερινά, από την τουρκική πλευρά. Απαιτεί σύναψη  ενός νέου μοντέλου συνεργασίας με σχέσεις καλής γειτονίας, κατά παράβαση κάθε ψηφίσματος του ΟΗΕ. Απαιτεί   χρονοδιάγραμμα έξι μηνών για την διερεύνηση κοινού εδάφους από την  απεσταλμένη του ΟΗΕ, María Ángela Holguín Cuellar. Αρνείται επιστροφή  σε διαδικασία διαπραγμάτευσης στη βάση “ομοσπονδίας”. Εμμένει στη λύση  δύο χωριστών κυρίαρχων ισότιμων  κρατών και «αποδοχή πραγματικοτήτων». Επιμένει στο αφήγημα περί διαρκούς απομόνωσης των Τ/κ που βρίσκει απήχηση και σε ξένους καλοθελητές. Η ίδια ως κατοχική δύναμη συνεχίζει να  καταπιέζει τους Τ/κς επιβάλλοντας  τον εγκάθετό της Τατάρ και επιδιώκοντας την οικονομική τους εξάρτηση. Επίμονα παλεύει για αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διχοτόμηση, τορπιλλίζοντας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) που παρέχει γενναιόδωρα η  Κ. Δ με στόχο το κτίσιμο γέφυρας επικοινωνίας Ε/κ – Τ/κ. Καταγγέλλει τους Ε/κς πως είμαστε «το κακομαθημένο παιδί της ΕΕ». Την ίδια ώρα, ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία, προσαρτά το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου για χρήση από τον τουρκικό στρατό και απειλεί πως μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα της  και του ψευδοκράτους  σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Έτσι μποϋκοτάρει διαρκώς το όποιο καλό κλίμα επιδιώκει η πλευρά μας για να ξεκινήσουν  επιτέλους νέες συνομιλίες .

Στα τουρκικά χαστούκια που πέφτουν ως χαλάζι και όχι ως ψιλή βροχή, δεν αντιδρούμε για να μη χαλάσουμε το «καλό κλίμα».

Εισήγησή μου, να αξιοποιήσουμε την επικείμενη παρουσία της κας Holguin Cuellar για να ζητήσουμε κι εμείς επιτέλους,  ένα απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Άγκυρα, για να δούμε αν υπάρχει η όχι η  καλή διάθεση. Ας ζητήσουμε, μέσω της απεσταλμένης του Ο.Η.Ε.,  να σβηστεί επιτέλους η προκλητική σημαία του ψευδοκράτους από τον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο.  Έτσι θα φανεί  άμεσα, αν το χάσμα που χωρίζει θύτη και  θύμα μπορεί να γεφυρωθεί, γιατί τελικά το πρόβλημα δεν είναι ανάμεσα στις δύο κοινότητες αλλά θέμα εισβολής- κατοχής που λύνεται μόνο, όταν τα κατοχικά στρατεύματα αποχωρήσουν από το νησί και οι Εγγυήτριες δυνάμεις πάψουν να μας συμπεριφέρονται ως μαριονέττες σε κλουβί πειραμάτων.

Στο τέλος της ημέρας, η καλή θέληση απαιτείται από τον θύτη.

Δεν εξασφαλίζεται με πιέσεις στο θύμα.

Ας μην υποτιμάται η νοημοσύνη μας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button