Greek Reports (Ελληνικά)

Ακρίβεια και εγκληματικότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο

Prokl;hseiw

Δύο μεγάλα θέματα ταλανίζουν Ελλάδα και Κύπρο τον τελευταίο καιρό.

Το πρώτο είναι η ακρίβεια και το δεύτερο είναι η ανασφάλεια των πολιτών λόγω της εγκληματικότητας.

Οι διάφορες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα θέματα κατέχουν την πρώτη θέση στις ανησυχίες των πολιτών.

Έβαλαν σε τρίτη θέση ακόμη και τα Ελληνοτουρκικά που σε περιόδους κρίσης είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες.

Στην Ελλάδα όλες οι έρευνες και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακρίβεια είναι το κύριο θέμα που ανησυχεί και απασχολεί τους πολίτες. Σύμφωνα με τους διάφορους δείκτες η Ελλάδα είναι μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης, αν όχι η ακριβότερη. Ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγνωρίζει αυτό το γεγονός αλλά τα μέτρα που παίρνει είναι εντελώς αναποτελεσματικά. Οι τιμές για παράδειγμα των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 30% από τον Μάιο του 2021 μέχρι τον Νοέμβριο του 2023. Ο δε κατώτατος μισθός στη χώρα είναι μόλις 780 ευρώ τον μήνα, ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Στο θέμα της ακρίβειας η Κύπρος διανύει επίσης μια πολύ δύσκολη περίοδο. Οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών είναι από τις ψηλότερες στην Ευρώπη. Συγκριτικά με την Ελλάδα η κατάσταση στην Κύπρο είναι κάπως καλύτερη επειδή η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι λίγο καλύτερη από αυτή της Ελλάδας. Στην Κύπρο ο κατώτατος μισθός είναι χίλια ευρώ, επίσης πολύ χαμηλός σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που διαφοροποιεί την Κύπρο από την Ελλάδα είναι κυρίως οι σχετικά υψηλοί μισθοί και οι συντάξεις στον δημόσιο τομέα. Αυτό το ποσοστό των πολιτών κρατά την κυπριακή αγορά.

Αν και ο Κύπριος που επισκέπτεται την Ελλάδα έχει την εντύπωση ότι οι τιμές των διαφόρων προϊόντων είναι πιο χαμηλές από αυτές της Κύπρου, δεν λαμβάνει υπόψη του ότι η αγοραστική δύναμη του Έλληνα πολίτη είναι κατά 21,6% χαμηλότερη από την αντίστοιχη στην Κύπρο. Οι δε τιμές του καταναλωτή στην Ελλάδα είναι μόνο κατά 10,4% χαμηλότερες από την Κύπρο.

Βεβαίως τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο εφαρμόζεται μια νεοφιλελεύθερη πολιτική στην οικονομία η οποία οδηγεί σε μεγάλες ανισότητες και στη φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού. Πρόκειται για μια αδιέξοδη πολιτική η οποία με το πέρασμα του χρόνου θα αυξάνει ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στους έχοντες και κατέχοντες και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα με χαμηλά εισοδήματα.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους πολίτες σε Ελλάδα και Κύπρο είναι αυτό της ανασφάλειας που επικρατεί λόγω της εγκληματικότητας. Έχει κανείς την εντύπωση ότι, κατά την κοινή λαϊκή έκφραση, μετατραπήκαμε σε Σικάγο. Ο υπόκοσμος έχει αποκτήσει μια τεράστια δύναμη και υπάρχουν έντονες υποψίες ότι διατηρεί διασυνδέσεις με διάφορα κέντρα εξουσίας. Δίπλα σε αυτή την οργανωμένη εγκληματικότητα του υπόκοσμου υπάρχει και στις δύο χώρες και ανθεί η λεγόμενη οπαδική βία η οποία σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν να συνδέεται και αυτή με διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί που έγιναν τόσο στην Αθήνα όσο και στην Λευκωσία στόχευαν ως ένα σημείο και στην αντιμετώπιση του θέματος αυτού της εγκληματικότητας. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα φέρουν αποτελέσματα από τη στιγμή που έγιναν με φθαρμένα υλικά και από το γεγονός ότι φαίνεται να λείπει η σταθερή πολιτική θέληση για την αντιμετώπιση αυτών των εγκληματικών φαινομένων. Από την άλλη το οργανωμένο έγκλημα διακινεί τεράστια ποσά πολλών εκατομμυρίων και διασυνδέεται εκτός των άλλων με την άλλη πληγή της σημερινής κοινωνίας, αυτή, των ναρκωτικών. Είναι γνωστόν ότι το εμπόριο ναρκωτικών που απλώθηκε επικίνδυνα σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος.

Να σημειώσουμε πάντως ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι και θέμα κοινωνίας, θέμα παιδείας και θέμα κουλτούρας. Στις μέρες μας η βία και η εγκληματικότητα έχουν παρουσία ακόμη και στο σχολείο. Επομένως το θέμα είναι πολυεπίπεδο  και πολυεπίπεδη πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή του. Δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την αστυνόμευση που και αυτή δεν είναι αποτελεσματική καθώς δεν γίνεται στη σωστή βάση.

Υ Γ  – 1

Βέβαια η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν επίσης δύσκολη και με όσα πλανητικά συμβαίνουν. Πρώτα με την αδιάκοπη καταστροφή της Γάζας και την δολοφονία κάθε μέρα εκατοντάδων πολιτών αλλά και με την επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή, τόσο στην Ερυθρά θάλασσα  με τις επιθέσεις των Χούθι και τους αμερικανικούς  και βρετανικούς βομβαρδισμούς εναντίον τους, όσο και με δραστηριότητες άλλων φιλοϊρανικών ομάδων στην περιοχή. Όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας αφορούν άμεσα, λόγω της ελληνικής συμμετοχής στο πλευρό των Αμερκανών με μια φρεγάτα για την επιτήρηση  της Ερυθράς θάλασσας, όσο και με την χρήση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο για τον βομβαρδισμό των Χούθι. Ταυτιστήκαμε επικίνδυνα με το Ισραήλ, τους Αμερικανούς και τους Εγγλέζους.

ΥΓ – 2

Σημαντικό επίσης γεγονός με διεθνή διάσταση την εβδομάδα που μας πέρασε, η θριαμβευτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις πρώτες προκριματικές εκλογές της Αϊόβα. Το κλίμα πόλωσης αυξάνεται στις ΗΠΑ ενώ από τούδε και στο εξής μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ο κόσμος θα παρακολουθεί ανήσυχος αυτά που θα συμβαίνουν στις ΗΠΑ και ειδικά το φάντασμα του Τραμπ. Ένα φάντασμα απειλητικό για την Ευρώπη που αρνείται επίμονα να ενηλικωθεί. Με τις  ευρωεκλογές να πλησιάζουν και με την Ακροδεξιά απειλητική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button