Greek Reports (Ελληνικά)

Eπέλαση των κατοχικών δυνάμεων στον Άγιο Δομέτιο

Ερώτημα προς την Ε.Ε, κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, μετά την επέλαση των κατοχικών δυνάμεων στον Άγιο Δομέτιο.

Το νέο επεισόδιο με τους Τούρκους στρατιώτες, να καταπατούν εδάφη της λεγόμενης «νεκρής ζώνης», καταδίκασε ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, διατυπώνοντας γραπτά ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τι προτίθεται να πράξει σε σχέση με την πρόθεση της Τουρκίας, να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην κατεχόμενη Κύπρο, Πώς θα προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ως πλήρους κράτους μέλους της ΕΕ και Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, για ανατροπή των παραπάνω παράνομων ενεργειών», ερωτά την Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής και σημειώνει:

«Την στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και προωθεί την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, η Τουρκία και τα στρατεύματα κατοχής, που εγκατέστησε στην Κύπρο μετά την εισβολή του 1974, προχώρησαν τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 σε μια νέα προκλητική ενέργεια, καταλαμβάνοντας περιοχή της λεγόμενης «νεκρής ζώνης» στην περιοχή Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία και εγκαθιστώντας κάμερα και αντένα σε εγκαταλειμμένο σπίτι».

«Το νέο περιστατικό παραβίασης του καθεστώτος της «νεκρής ζώνης», έλαβε χώρα μερικούς μήνες μετά την επίθεση Τούρκων, εναντίον ανδρών και γυναικών της UNFICYP στην Πύλα, οι οποίοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να προχωρήσουν σε μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή».

«Είναι ξεκάθαρο», καταλήγει, «ότι η Τουρκία και το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα, στοχεύουν στη δημιουργία νεών τετελεσμένων επί του εδάφους, δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και επιχειρούν να εκφοβίσουν κατοίκους λεγόμενων ακριτικών περιοχών. Οι παρανομίες των κατοχικών στρατευμάτων, εντάσσονται σε μια γενικότερη προκλητική, επιθετική, επεκτατική και επικίνδυνη πορεία την οποία ακολουθεί η Τουρκία, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button