Greek Reports (Ελληνικά)

Είμαστε με το ιστορικό δίκαιο, με το δίκαιο των λαών και των εθνών.

Στο ερώτημα ποιον στηρίζουμε στη σύρραξη Παλαιστίνιων και Ισραηλιτών, δεν πρέπει να μπαίνουμε σε κανένα ψευδοδίλλημα, να μην πέφτουμε στην παγίδα κανενός αποπροσανατολιστικού μηχανισμού του σιωνιστικού απαρτχάϊντ, που θέλει να εξισώσει τον θύτη με το θέμα.

Το ίδιο, εξάλλου, κάνει και η Τουρκία, κι ας προβάλλει το αντίθετο.

Είμαστε με το ιστορικό δίκαιο, με το δίκαιο των λαών και των εθνών.

Για τον ίδιο λόγο που δηλώνουμε εκτοπισμένοι, καταπιεσμένοι Έλληνες της Κύπρου, για τον ίδιο λόγο που θα ήμασταν Αρμένιοι ακρίτες στο Αρτσάχ, Κούρδοι αντιστασιακοί στα μπουντρούμια του Ερντογάν, Έλληνες μειονοτικοί στο ναρκοκαθεστώς του Ράμα, Σέρβοι εγκλωβισμένοι στο Κόσοβο ξεχασμένοι από το ίδιο το σερβικό κράτος, κοσμικοί νεολαίοι στο δεσποτικό Ιράν, Ουκρανοί που μπήκαν στη μάχη κατά της ρωσικής εισβολής και αναθεωρητισμού.

Η παλαιστινιακή αντίσταση δεν μπορεί να νοείται αποκλειστικό προνόμιο της φονταμενταλιστικής Χαμάς και δεν είναι μόνο η φιλοτουρκική Χαμάς. Δεν είμαστε και δεν μπορούμε να είμαστε με τον μουσουλμανικό σκοταδισμό. Εξάλλου, τον έχουμε κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας και κινδυνεύουμε να είμαστε οι επόμενοι. Εξού και δεν μπορούμε να χαρίσουμε τους καταπιεσμένους της γης στον νεοθωμανισμό ή σε όποιο άλλο αυταρχικό κράτος επιδιώκει να ηγεμονεύσει και να ριζοσπαστικοποιήσει τον μουσουλμανικό κόσμο. Δεν μας συμφέρει η ήττα των καταπιεσμένων, ούτε η υπονόμευση των προοδευτικών Αράβων έναντι των ακραίων. Ούτε όμως μπορούμε να στηρίζουμε τη συνέχιση ενός ευρωπαϊκού μεσσιανισμού βασισμένου σε νέου τύπου αποικιοκρατικές πολιτικές. Γιατί, είμαστε επίσης θύματα αυτής της ευρωπαϊκής υποκρισίας.

Κι αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από όλο αυτό, είναι το ότι οι όποιες γεωπολιτικές μας προσεγγίσεις, δεν πρέπει να αγνοούν τους λαούς και τα δικαιώματά τους, ως κινητήρια δύναμη της ιστορίας. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις τους Κύπριους να ταυτίζονται με τους καταπιεστές, αλλά ακόμη πιο λυπηρό, να βλέπεις Κύπριους να ανεμίζουν παλαιστινιακά φουλάρια, ξεχνώντας πως είμαστε επίσης υπό κατοχή ή την γενοκτονία των Χριστιανών Αρμενίων από τους τουρκοαζέρους. Να έχουν δημοκρατικά και αντιιμπεριαλιστικά αντανακλαστικά, μόνο εκεί που δεν έχουν προσωπική εμπλοκή ή μόνο εκεί που τους δίδαξαν οι συνδικαλιστές ενός ψευδεπίγραφου “αντιιμπεριλιασμού”.

Έχουμε ακόμη μια ευκαιρία, να αναδείξουμε το ρόλο της Τουρκίας στην αποσταθεροποίηση της περιοχής, αλλά και τον βαθιά ιμπεριαλιστικό της προσανατολισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button