Greek Reports (Ελληνικά)

Ελευθερία στον Οτσαλάν

Μια Πολιτική Λύση για το Κουρδικό

Η απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος τον Φεβρουάριο συμπληρώνει 25 χρόνια εγκλεισμού και απομόνωσης στις τουρκικές φυλακές της Καλολίμνου, δεν παρατίθεται ως αίτημα για την αποφυλάκιση ενός προσώπου.

Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και Κουρδιστάν, απαραίτητη προϋπόθεση για μια πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα.

Αυτός είναι ο κεντρικός πυλώνας μιας τεράστιας διεθνούς εκστρατείας στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος, τουλάχιστον με πρωτοβουλία της εδώ κουρδικής κοινότητας.

Η εκστρατεία «Freedom for Ocalan, a political solution to the Kurdish question» αφορά μια πρωτοβουλία πολλών κινημάτων, κομμάτων, συνδικάτων, διανοουμένων και ακτιβιστών με σκοπό να καταστεί δυνατή μια δίκαιη και δημοκρατική λύση για το κουρδικό ζήτημα, αφού επιτραπεί στον ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να συμμετάσχει σε έναν διάλογο για την ειρήνη.

Σε μια εποχή ανισότητας, αδικίας, βίας, η απελευθέρωση του Οτσαλάν, στον οποίο απαγορεύεται η επικοινωνία με τους δικηγόρους και τους οικείους του από το 2019, θα είναι ένδειξη ειλικρινούς θέλησης για ειρήνη στην περιοχή, τόσο στο Κουρδιστάν όσο και στην Κύπρο.

Αλλά την ώρα που διεξάγεται αυτή η εκστρατεία, το τουρκικό κράτος βομβαρδίζει αδιάλειπτα κουρδικές θέσεις στη βόρεια Συρία (ανατολικό Κουρδιστάν) και στο βόρειο Ιράκ (νότιο Κουρδιστάν) και αποδεικνύει την απροθυμία του για ανοχή, έστω, στην ύπαρξη του τεράστιου κουρδικού λαού.

Την ίδια ώρα, η ζωή των Κούρδων εντός του τουρκικού κράτους κρίνεται ως ανυπόφορη, με δεκάδες συλλήψεις την εβδομάδα, επιθέσεις, εκτελέσεις και απαγορεύσεις της γλώσσας και της ταυτότητάς τους.

Για όλα αυτά, η απελευθέρωση του Οτσαλάν είναι αναγκαία, όχι μόνο για τη διαδικασία ειρήνευσης στην ανοικτή σύγκρουση Τουρκίας-Κουρδιστάν, αλλά και για την επιβίωση και ύπαρξη του κουρδικού λαού.

Και η Κύπρος οφείλει να κάνει περισσότερα για αυτόν τον μεγάλο ηγέτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button