Greek Reports (Ελληνικά)

Ελλάδα και Κύπρος πάντα μαζί αλληλέγγυες σε κάθε δύσκολη περίπτωση και περίσταση

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε  την απόφαση της κυβέρνησης του να αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων στη Ρόδο.

Δεν είναι η πρώτη φορά ασφαλώς που η Κύπρος προσφέρει την ουσιαστική στήριξη της στην Μητέρα Πατρίδα.

Το έπραξε ξανά κατά το παρελθόν μετά τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Ηλεία, αναλαμβάνοντας την ανοικοδόμηση σημαντικών οικισμών στην περιοχή, το  έκανε  στο Μάτι Αττικής, το κάνει και φέτος και εύγε της!

Η απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να αναδασώσει τις καμένες εκτάσεις στη Ρόδο επικρίθηκε από μερικούς γνωστούς και μη εξαιρετέους νεόπλουτος νεοκύπριους οι οποίοι μονίμως ενοχλούνται με κάθε τι το ελληνικό. Άκουσα στο ραδιόφωνο σε μια εκπομπή με τηλεφωνικές παρεμβάσεις ακροατών έναν τύπο να κάνει έντονη κριτική στον Κύπριο Πρόεδρο για την απόφαση του να αναλάβει η Κύπρος την αναδάσωση της Ρόδου. Ένας βλάκας είναι σκέφτηκα και το προσπέρασα. Ωστόσο και ο επόμενος ακροατής είχε περίπου την ίδια άποψη με τον προηγούμενο! Με τον παραγωγό της εκπομπής να μένει εμβρόντητος μη αναμένοντας φαντάζομαι να εκφράζονται τέτοιες απόψεις από αέρος χωρίς κανένα ίχνος ντροπής!

Εδώ στείλαμε βοήθεια στους σεισμόπληκτους μιας χώρας που κατακρατά με τη βία των όπλων την μισή μας πατρίδα! Και ουδείς διαμαρτυρήθηκε. Και διαμαρτύρονται τώρα για την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να συνεισφέρει προκειμένου να πρασινίσει ξανά η Ρόδος. Στη Ρόδο που να σημειώσω υπάρχει μια πολύ μεγάλη Κυπριακή παροικία (που χαίρει άκρας εκτίμησης από την τοπική κοινωνία) με έργο σπουδαίο και αξιοζήλευτο. Και δεν θα στείλουμε στην Ελλάδα; Για την οποία οι πατεράδες, οι μανάδες, οι γιαγιάδες και οι παππούδες και προπάπποι μας έδιναν ό,τι είχαν και δεν είχαν! Έδιναν τα παιδιά τους, έδιναν το βιός τους, έδιναν  ακόμη και τις χρυσές βέρες τους και τον σταυρό που είχαν κρεμασμένο στο λαιμό τους!  Όλα για  την Μητέρα Πατρίδα! Που την ήθελαν δίπλα τους, μαζί τους κι ας έτρωγαν πέτρες!

Θα το πω και θα το γράψω για πολλοστή φορά κι ας σας φαίνομαι παράξενος, κουραστικός, ίσως ακόμη και γραφικός! Η Κύπρος δεν κατέγραψε ούτε μια απουσία στα εθνικά καλέσματα! Η Κύπρος στους δίσεκτους καιρούς έστελνε τα παιδιά της να πολεμήσουν για την Ελλάδα μέχρι τελευταίας τους πνοής! Και στους καιρούς της ειρήνης έδωσε και δίνει απλόχερα κάθε βοήθεια προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα και τους Έλληνες αδελφούς.

Και  η Ελλάδα ασφαλώς φέρθηκε μητρικά στα παιδιά της Κύπρου, που είναι και δικά της παιδιά. Η Ελλάδα σπούδασε και σπουδάζει δωρεάν χιλιάδες  Έλληνες Κύπριους. Έλληνες αδελφοί, άνθρωποι φτωχοί φιλοξένησαν παιδιά του πολέμου του ΄74. Στην Ελλάδα ζουν και εργάζονται χιλιάδες Έλληνες Κύπριοι. Ας μην στεκόμαστε μόνο στους προδότες της χούντας και σ΄ αυτούς που τους διαδέχθηκαν αφήνοντας την Κύπρο ανυπεράσπιστη να ατιμάζεται από τις ορδές του Αττίλα. Ο λαός έκανε και κάνει πάντα το καθήκον του. Θλιβερές εξαιρέσεις (ένθεν και ένθεν) πάντα υπάρχουν δυστυχώς και καλά κάνουμε να τις θέσουμε στο περιθώριο …

Η Ελλάδα, αρέσει δεν αρέσει σε μερικούς, είναι η Μητέρα Πατρίδα μας και το μοναδικό αποκούμπι μας στον αγώνα απελευθέρωσης. και όπως γράφει ο φίλος μου ο Παντελής Σταύρου: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ -ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ!

Η Κύπρος είναι Ελλάδα. Η Ιστορία είναι εκεί και καταμαρτυρεί την ελληνικότητα της.  Ασχέτως αν η γεωγραφία και κυρίως τα συμφέροντα των ισχυρών της γης, εκμεταλλευόμενα τη δική  μας ανεπάρκεια, λειτούργησαν εκδικητικά και μας άφησαν να ψάχνουμε πυξίδα και οδηγό για να μην ξεστρατίσουμε.

  • Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – av.avgoustiνοs@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button