Greek Reports (Ελληνικά)

Έπρεπε να είχαν προσκαλέσει τον Λεβέντ

Εξακολουθούν κάποιοι, που είτε ασκούν πολιτική, είτε νομίζουν ότι ασκούν πολιτική, να πυροβολούν τα πόδια τους.

Τούτο είναι ίδιον μιας κοινωνίας και ενός πολιτικού συστήματος, που έχει εναρμονιστεί βαθμηδόν με τα δεδομένα που έχει επιβάλλει η κατοχή.

Πολλές φορές αυτό δεν γίνεται σκοπίμως.

Μερικές φορές αναζητείται άλλοθι για να γίνουν αποδεκτοί «θεσμοί» και να συνεργασθούν μαζί τους.

Το τι έγινε με την εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου, είναι γνωστό. Ο Σουλεϊμάν Ουλουτσάι προσκλήθηκε να παραστεί στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Αυγούστου. Προκλήθηκε ως λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Κι αυτό ήταν το λάθος. Και επειδή γίνεται επίκληση του Συντάγματος, οι χωριστοί δήμοι που προέβλεπε καθορίζονταν και καθορίζονται με διαφορετικά κριτήρια και οριοθετούνταν σαφώς. Το θέμα, στην προκειμένη περίπτωση, είναι πως ο Σουλεϊμάν Ουλουτσάι θεωρεί τον εαυτό του δήμαρχο ολόκληρης της κατεχόμενης σήμερα πόλης. Όχι μόνο της εντός των τειχών Αμμοχώστου. Εκπροσωπεί «θεσμό» της αποσχιστικής οντότητας. Εάν τον ήθελαν στην εκδήλωση επειδή θεωρούν πως είναι αντικατοχικός, θέλει να φύγει η Τουρκία και οι έποικοι από την Κύπρο, θα μπορούσαν να βρουν άλλη φόρμουλα για να παραστεί.
Εάν, όμως, πραγματικά ήθελαν και θέλουν οι διοργανωτές να στείλουν ένα μήνυμα συνεργασίας και προοπτικής γιατί δεν προσκάλεσαν τον Σενέρ Λεβέντ; Και μάλιστα να τον καλέσουν και να είναι και στους ομιλητές. Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, όπως είναι γνωστό, διώκεται από τους εγκάθετους της Άγκυρας επειδή επιμένει να λέει την κατοχή κατοχή και το ψευδοκράτος ψευδοκράτος. Είναι ο άνθρωπος που είναι μονίμως στο στόχαστρο της Άγκυρας, επειδή έχει ξεκάθαρη αντικατοχική ατζέντα.

Ο άνθρωπος αυτός δεν λειτουργεί με τους όρους του πολιτικού συστήματος των κατεχομένων, όπου η «αντιπολίτευση» για να γίνει «κυβέρνηση», όπως για παράδειγμα οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, δίνουν συνεχώς τα διαπιστευτήρια τους στην κατοχική Τουρκία. Αυτοί φλερτάρουν με τον Ερντογάν, θέλουν να τα έχουν καλά μαζί του, ευελπιστώντας πως κάποια στιγμή θα έχουν την εύνοια τους και θα «κυβερνήσουν», όπως και στο παρελθόν. Στα πλαίσια αυτής της επιδίωξης, είναι γνωστό πως ποτέ δεν διαμαρτύρονται, για παράδειγμα, για το γεγονός ότι ο Ερντογάν θέλει να αρπάξει την ΑΟΖ της Κύπρου, το φυσικό της πλούτο. Άκουσε κανείς κάποιον στα κατεχόμενα να διαμαρτύρεται για αυτό το θέμα, πλην του Λεβέντ; Κανένας. Υπήρξαν, ομολογουμένως, αντιδράσεις για την κατασκευή τζαμιού στον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα. Αντίδραση που ενδεχομένως να συνδέεται με τις διαμαρτυρίες για την επιβολή των μαθημάτων κορανιού στα σχολεία και γενικά την ισλαμοποίηση. Υπήρξε, όμως διαμαρτυρία και σημειώνεται θετικά.

Ο Σενέρ Λεβέντ υπερασπίζεται την Κυπριακή Δημοκρατία και επιμένει, το γράφει στα άρθρα του πως η λύση για να λειτουργήσει πρέπει να απαλλαγεί η χώρα από την Τουρκία. Να απαλλαγεί η χώρα από τις διάφορες εξαρτήσεις από τρίτους.

Ο Σενέρ Λεβέντ, είναι μονίμως στο στόχαστρο της κατοχικής δύναμης. Δεν κρύβεται πίσω από διατυπώσεις συγκάλυψης της παράνομης παρουσίας της Τουρκίας στο νησί. Ούτε και αποδέχεται την εσαεί παρουσία της Τουρκίας στο νησί μέσα από μια συμφωνία. Τα αναφέρει όλα αυτά καθημερινά με κίνδυνο τη ζωή του. Οι Γκρίζοι Λύκοι, με την κάλυψη του κατοχικού καθεστώτος, έχουν επιτεθεί στα γραφεία της εφημερίδας του. Σύρθηκε στα ψευδοδικαστήρια για τις απόψεις του. Υποθέσεις εναντίον του εκκρεμούν και στα δικαστήρια της Τουρκίας.

Προσκαλώντας τον Σενέρ δεν θα υπήρχε όλη αυτή η αντιπαράθεση και το αρνητικό κλίμα, με υπερβολές να καταγράφονται εκατέρωθεν. Είναι, όμως, κάποιοι, στα κατεχόμενα, που ναι μεν δηλώνουν προοδευτικοί αλλά δέχονται και την ασφυκτική αγκαλιά της Τουρκίας. Αυτοί είναι που τον θεωρούν… γραφικό. Επειδή τους χαλά το πάρτι. Οι άλλοι θέλουν να τον εξοντώσουν. Αλλά και στις ελεύθερες περιοχές υπάρχουν εκείνοι, που δεν θέλουν τον Λεβέντ γιατί κάνει αναφορές που τους αφήνουν εκτεθειμένους.

Είναι, λένε, «γραφικός».

Αυτός, λοιπόν, θα έπρεπε να προσκληθεί, που δεν είναι «θεσμικός» και έχει ξεκάθαρες θέσεις.

Εκτός κι εάν ενοχλούν οι θέσεις του!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button