Greek Reports (Ελληνικά)

Ανοικτή Επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού

Αγαπητή Πρόεδρε,

Μαζί με τα συγχαρητήριά μου για την εκλογή σας στην ηγεσία του ΔH.ΣY. σάς είχα γράψει:

«Μοιράζομαι τις αγωνίες σας για το μέλλον του ΔΗ.ΣΥ. και της Κύπρου και γνωρίζετε ότι εκτιμώ τη δική σας παρουσία ως εν δυνάμει προσδοκία. […] Η συνειδητοποίηση του καλού ηγετικού προτύπου προηγείται γιατί διαμορφώνει και καθορίζει. Οι πολίτες καθοδηγούνται, διδάσκονται και κατηχούνται από τη στάση και τη συμπεριφορά του Οδηγητή. Και αντιδρούν και απορρίπτουν όταν έχουν πλέον βιώσει τα αρνητικά επακόλουθα από την ανίκανη και αήθη καθοδήγηση.

[…]

Δεν διατηρούνται οράματα και στρατηγικές και δεν συγκροτούνται μέθοδοι και τακτικές χωρίς διακρίβωση και με παρρησία παραδοχή των λαθών και των δυνατοτήτων. Προηγούμενο δεν είναι η ενότητα, αλλά η συνειδητή και σε βάθος πεποίθηση και συνέπεια στις αρχές. Αν η ενότητα είναι για την προθήκη, η αλλαγή του σκηνικού αναπόφευκτα θα επέλθει και η ενότητα θα διαρρηχθεί, όταν θα διακριβωθούν οι χωριστικές αποστάσεις.

[…]

Είχα πάντοτε την άποψη, που μου έγινε πιο ισχυρή κατά τη σύντομη θητεία μου στο πολιτικό προσκήνιο, ότι ο ηγέτης δεν πρέπει να είναι μόνο έντιμος διαχειριστής και ειλικρινής λογοδότης αλλά κυρίως συγκροτημένος διαμορφωτής και οδηγητής για το βέλτιστο.

Είναι συνεπώς αναγκαίο να έχετε και να διατηρείτε τα σημαντικά και απαρέγκλιτα και να διαμορφώνετε τις αναφορές και τα κριτήρια των συλλογικών οργάνων και να μη αφήνεστε σε θέσεις που απηχούν τα ατελέσφορα τετριμμένα και βολικά.

Δεν θα σας απασχολήσω περισσότερο με αυτά που θεωρώ στοιχεία μιας σύνολης πολιτικής. Δικό σας είναι το προνόμιο και το χρέος και δικές σας οι συντελεστικές επιλογές.»

Στις 31/03/2023 δηλώσατε πως «είναι αναγκαίο να μιλήσουμε επιτέλους με ειλικρίνεια στους πολίτες, καθιστώντας τους κοινωνούς στις επιδιώξεις μας σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού».

Σωστή η παραδοχή, που περιέχεται στο ‘επιτέλους με ειλικρίνεια’, ότι οι επιδιώξεις για τη Λύση προβάλλονται ή ερμηνεύονται αμφίσημες με ατελέσφορη κατάληξη και ότι οι πολίτες αγνοούν το πολιτικά αναγκαίο που θα ήταν και κριτήριο επιλογής της Ηγεσίας. Και ασφαλώς πρώτιστο μέλημα και χρέος της Ηγεσίας είναι να υπερβεί το σύνδρομο των επόμενων εκλογών και με ειλικρίνεια να ενημερώνει τους πολίτες.

Το ότι η δήλωσή σας έγινε μετά τη συνάντησή σας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ενισχυτικό της σχετικής αισιοδοξίας ότι απηχούσε και την Κυβερνητική θέση.

Έχει περάσει έκτοτε πολύς, κενός του ζητήματος, χρόνος. Πολύς, διότι η ημερολογιακή του μέτρηση δεν αντιστοιχεί με τη σημασία που πρέπει να αποδοθεί στα εντεινόμενα διαβρωτικά.

Με την εκτίμησή μου,

Αδάμος Κ. Αδαμίδης

  • 14/07/2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button