Greek Reports (Ελληνικά)

Περί αναλογίας και κατανομής ευθυνών

Λέξεις κλειδιά: Ηθικοί αυτουργοί, εκτελεστές, ανόητοι, αποζημιώσεις, παγκοσμιοποίηση.

Ακούσαμε πολλές απόψεις και κατηγορίες για ευθύνες στο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που στοίχησε την ζωή εκατοντάδων ανθρώπων στην προσπάθεια τους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να  επιβιώσουν.

Το ερώτημα είναι γιατί αυτοί οι άνθρωποι εγκατέλειψαν  την πατρίδα τους θέτοντας μάλιστα την ζωή τους σε κίνδυνο;

Οι μαρτυρίες  των επιζώντων δείχνουν ότι αυτοί προέρχονται από χώρες υπό διάλυση όπως η Συρία και η Λιβύη που καταστράφηκαν  για να εξυπηρετηθούν γεωστρατηγικά συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων.

Η Συρία αμάρτησε διότι  ο Μπασάρ αλ Άσαντ έδωσε βάσεις ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων στην Μεσόγειο και η Λιβύη  διότι ο Μουαμάρ  Καντάφη τόλμησε να απαιτήσει να πουλά πετρέλαιο σε δικό του νόμισμα. Οι χώρες αυτές μπήκαν στην λάθος πλευρά της ιστορίας και επικηρύχθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και με την συμβολή της Τουρκίας στην Συρία και της Γαλλίας στην Λιβύη τις διέλυσαν οικονομικά καταστρέφοντας την υποδομή τους, όπως έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, αφαιρώντας την ζωή χιλιάδων ανθρώπων και αναγκάζοντας τους επιζήσαντες να ζητούν ακόμη και ριψοκίνδυνες διεξόδους φυγής.

Ως εκ τούτου το ναυάγιο της Πύλου και ο θάνατος εκατοντάδων ανθρώπων έχει επώνυμους ηθικούς αυτουργούς οι οποίοι όμως δεν αναφέρονται από τα ΜΜΕ.  Φυσικοί εκτελεστές του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας  ανέλαβαν οι καιροσκόποι διακινητές στους οποίους καταλογίστηκε το έγκλημα και καταζητούνται ενώ μένουν ανενόχλητες οι ακριβοπληρωμένες συνεργαζόμενες ΜΗ.ΚΥ.Ο.

Το ευτράπελο για την χώρα μας είναι ότι οι συζητήσεις και η αναζήτηση ευθυνών στρέφονται εκ των υστέρων γύρω από τις τεχνικές αιτίες που προκάλεσαν το ναυάγιο και τυχόν μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί εκ μέρους των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, και παρότι αυτοί ενεργούσαν  υπό συνθήκες ασυνεννοησίας με τους ναυαγούς  εντούτοις κατόρθωσαν να σώσουν πάνω από 100 άτομα. Δεν αξίζει να πει κανείς περισσότερα για την απερισκεψία να κηρυχθεί εθνικό πένθος για την αιτιολόγηση του οποίου γελά και το παρδαλό κατσίκι και υποβαθμίζει την ικανότητα της χώρας μας να αξιολογεί καταστάσεις  και γεγονότα και να αποδίδει ευθύνες,

Δεν φθάνει αυτή η ελαφρά αξιολόγηση της κατάστασης, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών μας συνεργείων και του Λιμενικού μας, έχουμε και την εξευτελισμό ορισμένων  πολιτικών αρχηγών που θέλησαν να εκμεταλλευτούν το ναυάγιο στην προεκλογική τους εκστρατεία διαστρέφοντας κάθε λογική κρίση περί του συμβάντος. Δεν έλειψαν και οι αγαπησιάρηδες που δείχνουν μόνο το αποτέλεσμα και όχι την αιτία και υποστηρίζουν ότι φταίει  η ύπαρξη συνόρων μεταξύ των κρατών και προτείνουν να αφαιρεθούν τα σύνορα από το Αιγαίο και τον Έβρο και να μεταφερθούν στην πόρτα του σπιτιού τους ώστε προσωπικά να μην τους ενοχλήσει κανείς.

Οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ,  υπεύθυνες για την κατάντια των ανθρώπων και την δημιουργία συνθηκών μετανάστευσης, έχουν τουλάχιστον την υποχρέωση, σαν επανόρθωση των ζημιών που προκάλεσαν στις χώρες επέμβασης, να δεχθούν τους μετανάστες εξασφαλίζοντας τους ασφαλείς συνθήκες μετακίνησης και να εγκρίνουν κεφάλαια για την επανόρθωση της οικονομίας των χωρών αυτών και την επιστροφή των μεταναστών, όπως έκαναν για την επανόρθωση της Γερμανίας μετά τον Β.Π.Π., παρότι στην ειδική αυτή περίπτωση η  ίδια η Γερμανία ήταν η αιτία του ολέθρου.

Βεβαίως δεν κάνουν τίποτε από όλα αυτά διότι δεν δέχονται να πληρώσουν τις αποζημιώσεις ούτε να επωμιστούν το βάρος των μεταναστών αλλά θέλουν να διαχυθούν σε όλον τον κόσμο αλλοιώνοντας τον πληθυσμό των διαφόρων εθνών τα οποία θέλουν να καταργήσουν και να επιβάλλουν την παγκοσμιοποίηση που ονειρεύονται οι νεοφιλελεύθεροι αλλά και οι αριστεροί διεθνιστές. Για τον λόγο αυτό χρηματοδοτούν και φτωχούς ανθρώπους από  μη εμπόλεμες χώρες, όπως το Πακιστάν και η υποσαχάρια Αφρική, για  να μετακινηθούν  προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας και στην συνέχεια  μέσω του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου προς την Ελλάδα ή, μέσω Λιβύης προς την Ιταλία. Που βρήκαν οι Πακιστανοί τα χιλιάδες δολάρια κατ’ άτομο για να πληρώσουν τους διακινητές; Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επιβιώσουν στην χώρα τους και να μην θέτουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους σε κίνδυνο.

Η αποτυχία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ έδειξε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με το να μοιράσουν τους λαθρομετανάστες αναλογικά σαν ένδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ας πάρει θέση η ΕΕ απέναντι στα αίτια που κάνουν τους ανθρώπους να μεταναστεύουν, πράγμα που δεν αναφέρθηκε καν στην Σύνοδο, και εάν χρειάζονται περισσότερα εργατικά χέρια ας επιλέξουν μέσω των προξενείων τους ανά τον κόσμο όσους πραγματικά χρειάζονται εξασφαλίζοντας τους εργασία πριν εισέλθουν στην κάθε χώρα με νόμιμα μεταφορικά μέσα. Τώρα εισέρχονται λαθραία σε άγνωστους τόπους προσπαθώντας να επιβιώσουν ακόμη και με την βία έχοντας κριτήρια ζούγκλας και αξίες ζωής σαν αυτές που τους ανάγκασαν να φύγουν από τον τόπο τους.

Τα γεγονότα στο Παρίσι αλλά και στις δικές μας γειτονιές μας προειδοποιούν.

  • Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός, πρώην Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Μέλος του ΙΗΑ

  • International Hellenic Association

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button