Greek Reports (Ελληνικά)

Δεν Ξεχνώ : Τους Ατιμώρητους Αττίλες Με Ναπάλμ

Να «χαροποιείσαι» από θετικά σχόλια της πατρίδας σου κα Αννίτα.

Στις 17 Ιουνίου 2023 ο Κώστας Βενιζέλος δημοσίευσε το άρθρο «Μάζευε τα κομμάτια του παιδιού! – Μια άγνωστη ιστορία του πολέμου» αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Χρονογράφημα» της Αίμιλης Μιχαήλ στο κρατικό ΡΙΚ.

Και τη μαρτυρία ότι ο Σάββας Χαραλάμπους Ξενής, που υπηρετούσε στην 185 Μοίρα Πυροβολικού στην Αθαλάσσα έπεσε εν ώρα καθήκοντος το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 δολοφονημένος μαζί με άλλους από τις ναπάλμ των Τούρκων εισβολέων.

Τα κομμάτια του Ξενή μάζευε ο πατέρας του δίχως να γνωρίζει ότι ήταν του παιδιού του όταν  μαζί με άλλους έτρεξε εκεί να βοηθήσει…

Και ολοκλήρωσε ο ΚΒ:

Αυτές οι μνήμες… χάνονται στις άλλες προτεραιότητες, της μεγαλομανίας και του χρήματος, που χωρίς καμία αναστολή σβήνουν το “Δεν ξεχνώ”. Οι μπίζνες έναντι της όποιας άλλης “θυσίας”. Μια βολική λήθη… Αυτές τις ιστορίες δεν τις λέμε μεταξύ μας, χαμηλόφωνα, αλλά φωναχτά, για να ακούγονται και να διαδίδονται, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, διά του “Χρονογραφήματος”.

Η πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ η πολύ έξυπνη κα Αννίτα Δημητρίου αντί να ανακοίνωνε…εκστρατεία να διαφωτίσει εμάς τους « βλάκες» που απορρίπτουμε την βρετανο-τουρκική ΔΔΟ  για να γίνει δεκτή, κάτι που δεν εμπίπτει στα καθήκοντά της πιστεύω,  καλά θα κάνει να διαφωτίσει ΦΩΝΑΚΤΑ τους ξένους: Πρώτο τον Ιρφάν Σιντίκ να ζητήσει να μάθει από το Φ.Οφις για τις βαρβαρότητες των Αττίλων με τις απαγορευμένες ναπάλμ τόσο το 1964 όσο και το 1974.  Αντί να την χαροποιούν τα «θετικά του σχόλια» όταν τον …ενημέρωσε άκουσον άκουσον! («Η κ. Δημητρίου οφείλει να πει την αλήθεια» Νίκου Κουτσού «Φ» 19.6.23).

Να  καταγγείλεις την Τουρκία για τα ατιμώρητα εγκλήματά της και παραβιάσεις διεθνών Συμβάσεων και προσαγωγή της στα διεθνή δικαστήρια, είναι το ζητούμενο κυρία Αννίτα Δημητρίου.

Αλλά προφανώς έχεις λάθος προτεραιότητες. Θα πρέπει να σε χαροποιούν θετικά σχόλια από την πατρίδα σου και τους νόμιμους πολίτες της και όχι εκείνα των ηθικών αυτουργών της τραγωδίας μας…

Μάθε λοιπόν,  και ας θυμηθεί και ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης:

Καταρχήν παραπέμπω στο άρθρο μου στην «Σημερινή» 20.8.2017

«Αθαλάσσα: 43 χρόνια ντροπή»

2) «Το έπος Τυλληρίας και η βρετανοτουρκική συνωμοσία» άρθρο Φ.Α «Σημερινή» 8 Αυγούστου 2005 (μόνο σε αρχείο έντυπης).

3) «Tο Έπος Tηλλυρίας – σαν σήμερα πριν 53 χρόνια…» άρθρο Φ.Α  Sigmalive 9 Αυγούστου 2017 (αναφέρεται στο πιο πάνω του 2005)

Ακολουθούν αποσπάσματα από το  βιβλίο μου «Διζωνική vs Δημοκρατία» Λεμεσός 2019.

Αύγουστος 1964 – Τουρκικοί βομβαρδισμοί Τυλληρίας με βόμβες ναπάλμ

Η τουρκική αεροπορία μεταξύ 7-9 Αυγούστου 1964 βομβάρδισε την περιοχή Τυλληρίας με αεροπλάνα F100 και F84. Τα αεροπλάνα συνολικά έκαναν 64 εξόδους με αδιάκριτους βομβαρδισμούς και άφησαν πίσω τους τα πρώτα δείγματα κεμαλικής θηριωδίας και ολοκαυτώματος.

Χαλάσματα, νεκρούς, τραυματίες επί ζωής, ερείπια. Δολοφόνησαν 55 άτομα μεταξύ των 28 πολίτες. Χρησιμοποίησαν τις απαγορευμένες βόμβες ναπάλμ. ‘Ένα τουρκικό καταρρίφθηκε από πυρά Ελληνοκυπρίων.  Την πιο κάτω  φωτογραφία έστειλε στο Λονδίνο βρετανός δημοσιογράφος της United Press International (UK) Ltd δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου 1964, στη βρετανική Daily Mirror.

Στη φωτογραφία εικονίζεται Ελληνοκύπριος εθελοντής, που δεν είναι άλλος από τον συμπατριώτη μας φωτογράφο της ομογένειας Λονδίνου, Πέτρο Πενταγιώτη από την κατεχόμενη Πεντάγια
Ο Α. Αγαθοκλέους.

Ένας από τους τραυματίες, καβουρδισμένος από τις ναπάλμ, εθελοντής Αγαθοκλής Αγαθοκλέους από το ηρωικό χωριό Πολέμι στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Ο Αγαθοκλής βρίσκεται εγκατεστημένος στο Λονδίνο με την οικογένεια του, τα σημάδια των ναπάλμ αρκετά εμφανή στο κορμί του. Νεαρός 18χρονος και εκείνος επάνδρωνε μαζί με άλλους το λόχο Πολεμίου, εθελοντές στη πρώτη γραμμή, για την υπεράσπιση της πατρίδας, και ένας που επέζησε εφόσον πολλοί κάηκαν από τις βόμβες ναπάλμ για να είναι ο ίδιος ζωντανή μαρτυρία της τουρκικής βαρβαρότητας…

Μπορεί τόσο ο Πρόεδρος όσο και η κα Δημητρίου να συναντηθούν με τους Πέτρο Πενταγιώτη και Αγαθοκλή Αγαθοκλέους την επόμενη φορά που θα βρίσκονται στο Λονδίνο…

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ  ΜΕ ΒΟΜΒΕΣ ΝΑΠΑΛΜ από τις 20 Ιουλίου 1974

Οι τούρκοι εισέβαλαν την αυγή του Σαββάτου 20 Ιουλίου 1974. Επικέντρωσαν την επίθεσή τους στο βόρειο μέρος της Κύπρου, τουρκικές αμφίβιες δυνάμεις αποβιβάστηκαν στο Πέντε μίλι της Κερύνειας και αλεξιπτωτιστές στη Λευκωσία, βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας έσπερναν το θάνατο και παρόλο που είχε συμφωνηθεί εκεχειρία για τις 22 Ιουλίου, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με πέραν των 110 αεροπορικών επιθέσεων των τουρκικών αεροπλάνων μεταφέροντας και περισσότερα πολεμοφόδια χρησιμοποιώντας τις απαγορευμένες βόμβες ναπάλμ από την πρώτη μέρα της πρώτης εισβολής… (Από βρετανικές εκθέσεις που κατέγραφαν τα πάντα.)  

Την 21 Ιουλίου 1974 εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Δρ. Kult Waldheim καταγράφουν τη χρήση βομβών Ναπάλμ

‘The National Guard garrison at Bellapais was attacked by aircraft and napalm was reported to have been used. … In the Famagusta, district., there were reports of sporadic small-arms fire throughout the distract and of National Guard artillery fire on the old city and of Turkish aircraft bombing Famagusta, with the use of napalm reported.’ (Source: Report of the UN SecretaryGeneral, S/11353, 21 July 1974)

«Στην περιοχή Αμμοχώστου… υπήρχαν αναφορές σποραδικών πυροβολισμών και εκείνων του πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς στην παλαιά πόλη και αεροπορικών βομβαρδισμών της τουρκικής αεροπορίας με τη χρήση βομβών ναπάλμ» (Πηγή: Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ  S/11353, 21 July 1974 – Αρχείο Ηνωμένων Εθνών. )

«Η τουρκική αεροπορία επιτέθηκε στο λιμάνι της Πάφου, αναφορά για χρήση ναπάλμ». (Πηγή: Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ   S/11353/Add.1, 21 July 1974.)

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις καταγγελίες του πρέσβη της Κύπρου στον ΟΗΕ ο μ. Ζήνωνα Ρωσσίδη σε συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας  στις 22 Ιουλίου 1974 που αναφέρονται στους τουρκικούς βομβαρδισμούς με βόμβες ναπάλμ και τις καταστροφικές των συνέπειες .

 «39.  Furthermore, there has been resort not only to such bombing but also to the use of napalm, causing untold suffering by slow burning to death…attack with napalm bombs to destroy hospitals, to destroy public and humanitarian institutions like the prestigious Armenian Institute, where the youth was being educated;..’  

  1.  Mr. ROSSIDES (Cyprus): I spoke about napalm bombing by air, and, generally, bombing by air is contrary to The Hague Conventions: What I have given, and commented upon, is undisputed proof that there were bombings from the air by the Turkish air force against open towns, civilians, hospitals, other things, and that there were napalm bombs. 
  2. … In Cyprus napalm bombs have been used by Turkey-which alone is in control of the air space-and have been used against a civilian population in open cities, in violation of The Hague Convention of 1907. Furthermore, the use of napalm bombs is a violation of General Assembly resolution 2932 A (XXVII) … I believe that officially there should be specific condemnation of the use of napalm bombs in Cyprus…»  

 (Πηγή: Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – http://dag.un.org/bitstream/handle/11176/71411/S_PV.1782%20and%20Corr.1-EN.pdf?sequence=17&isAllowed=yΗ συγγραφέας ευχαριστεί θερμά τον επίκουρο καθηγητή Δρ. Κλέαρχο Α. Κυριακίδη για τον σύνδεσμο και τις πληροφορίες αυτές.)

Και Αμερικανικά έγγραφα επιβεβαίωσαν τις ναπάλμ

Τώρα έχουμε και αμερικανική επιβεβαίωση. Τηλεγράφημα της Defence Intelligence Agency ημερ. 15 Αυγούστου 1974. Σε ελεύθερη μετάφραση ακολουθεί.  Παραθέτω το έγγραφο και ευχαριστίες  στον καθηγητή Θεόδωρο Χαραλάμπους.

«… 2 RF-84s απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Incirlik  και 37 P-100s φορτωμένα με βόμβες ναπάλμ και βόμβες 750lb θεάθηκαν να παίρνουν θέση στον αεροδιάδρομο για απογείωση. Αυτή η δράση είναι ενδεικτική ότι οι Τούρκοι μάλλον ξεκινούν την επίθεσή τους στην Αμμόχωστο στην Κύπρο…»

Κυρία Αννίτα Δημητρίου, δεν είναι με επαίνους από τον Ιρφάν Σιντίκ που πρέπει να «χαροποιείσαι», ούτε με… δώρα στην Τουρκία (μέσω ΕΕ κτλ) Πρόεδρε Χριστοδουλίδη που θα σας ελεήσει ο Αττίλας.

Εκστρατεία διαφώτισης των ξένων για τα  ατιμώρητα  για 49 χρόνια εγκλήματά της με ναπάλμ που πρέπει να εγκαινιάσετε! Και προσαγωγή αυτής στα διεθνή δικαστήρια εις παραβίαση σειρά διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της Συνθήκης της Χάγης, του Ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 2932 A (XXVII) εναντίον χρήσης ναπάλμ, και … όχι εμάς για το τρισκατάρατο βρετανο-τουρκικό δικοινοτικό διζωνικό ομοσπονδιακό ξεπούλημα της πατρίδας μας. Κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει ούτε στα καθήκοντά σας. Ο λαός την απέρριψε στις 24.4.2004 μην τον περιφρονείτε όπως ο μ. Τ. Παπαδόπουλος. Κλείνω με τούτο:

Όταν ο μ. Ύπ. Αρμοστής της ΚΔ στο Λονδίνο Τάσος Παναγίδης, τιμήθηκε από την μ. Βασίλισσα Ελισάβετ με τον Μεγαλόσταυρο, ο τίτλος προσφέρθηκε και σε δύο άλλους  πρέσβεις στο Λονδίνο από χώρες της Αφρικής. Γράφτηκε τότε στον βρετανικό Τύπο ότι οι δύο εκείνοι διπλωμάτες αρνήθηκαν τους τίτλους και δήλωσαν:

 «Αν αξίζουμε οποιασδήποτε τιμής για τη δουλειά μας αυτή θα την δεχθούμε από τις πατρίδες μας»

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο.
Το αμερικανικό έγγραφο της DIA 15.8.1974

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button