Greek Reports (Ελληνικά)

Ξεκάθαρα απογοήτευσες κύριε Χριστοδουλίδη!

Θα σου μιλήσω ξεκάθαρα, όπως ήταν ο όρος ο οποίος κατά κόρον χρησιμοποιούσες καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»!

Δυστυχώς κύριε Νίκο Χριστοδουλίδη, ξεκάθαρα απογοήτευσες!

Όχι επειδή οι επιλογές σου κρίνονται όλες ανίκανες ή μέτριες (κάποιες έτσι φαίνονται).

Επειδή στην πρώτη πολιτική σου πράξη παρέκαμψες όλες τις κόκκινες γραμμές τις οποίες έθεσες. Αθέτησες όλες τις υποσχέσεις τις οποίες έδωσες στην κοινωνία, ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών υπέρμετρα. Αυτό θυμίζει τον προκάτοχό σου. Και τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του, εξαιρετικά σημαντικού για την πολιτική, όρου «δεσμεύομαι». Δεν το έπραξες, βεβαίως, στο ίδιο τρομακτικό μέγεθος. Προκάλεσες, όμως, έντονες ανησυχίες.

Είπες κύριε Χριστοδουλίδη, ότι θα διόριζες νέους σε ηλικία τεχνοκράτες. Διόρισες τους 70χρονους Μάκη Κεραυνό και Πόπη Κανάρη. Τον πρώτο δεν ξέρω πώς τον θυμήθηκες. Ποιος κόλλησε στο προ διετίας σποτάκι του ΔΗΚΟ με τον περιβόητο «Μάκη»; Εσύ ή ο Νικόλας; Νομίζατε ότι ο “Μάκης” στο σποτάκι ήταν ο Κεραυνός και είπατε να τον καλέσετε; Δεν υποτιμούμε τις ικανότητες του κ. Κεραυνού. Κάθε άλλο. Αντιθέτως, η στήλη πιστεύει ότι μπορεί να κρατήσει τις απαραίτητες ισορροπίες στην Οικονομία. Δεν έχει, όμως, καμία σχέση με το νέο πνεύμα το οποίο υποσχέθηκες. Η μομφή ξεκάθαρα δεν χαρακτηρίζεται από ηλικιακό ρατσισμό. Την παρασπονδία επισημαίνουμε.

Είπες ότι δεν θα διόριζες πρώην υπουργούς και βουλευτές. Διόρισες τον Κ. Ιωάννου και τον Μ. Γιωργάλλα. Η αιτιολογία την οποία επικαλείσαι για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με όλο το συμπάθιο αλλά επειδή η στήλη έμαθε να τα λέει πραγματικά ξεκάθαρα, είναι μόνο για αμαθή παιδάρια.

Είπες ότι δεν θα διορίσεις προβεβλημένα στελέχη κομμάτων και διόρισες την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΔΕΚ Μ. Παναγιώτου. Είπες ότι θα απέφευγες την οικογενειοκρατία και διόρισες τον σύγαμπρό σου. Μην επικαλεστείς ότι δεν είναι συγγενής εξ αίματος διότι θα γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Μπορεί να είναι εξαιρετικός ο άνθρωπος αλλά εσύ έθεσες την κόκκινη γραμμή.

Είπες ότι θα διόριζες 50% γυναίκες και δεν πέτυχες τον στόχο. Από 17 υπουργεία και υφυπουργεία διόρισες 11 άντρες και 6 γυναίκες. Μετά βίας έφτασες το 35%. Μπορεί να έχεις διορίσει περισσότερους από κάθε προκάτοχό σου, όμως, η προεκλογική διακήρυξη σου δεν υλοποιήθηκε.

Έλεγες ότι θα είσαι Πρόεδρος και όσων δεν σε ψήφισαν και  γι’ αυτό θα έκανες κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Δεν βρήκες κάποιον από το χώρο της Αριστεράς. Τους Οικολόγους γιατί δεν τους αξιοποίησες; Τι πιο όμορφο και συναινετικό να τους έδινες τον Επίτροπο Περιβάλλοντος;

Ανάμεσα στις επιλογές σου υπάρχουν αρκετές που προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά. Για παράδειγμα, η Αθηνά Μιχαηλίδου στο Παιδείας. Μπορεί να αρέσει εκ πρώτης όψεως στους εκπαιδευτικούς. Όμως, διατυμπάνιζες ότι απαιτείται ριζική αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα. Εύλογο το ερώτημα πώς θα επιφέρει τέτοια αλλαγή ένας άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή ήταν μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος; Μακάρι να τα καταφέρει βεβαίως…

Όσο για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, δυστυχώς, ο πήχης που είχε τεθεί με τον Τουμαζή ήταν εξαιρετικά ψηλός. Η επιλογή σου τόσο χαμηλή, που ούτε καν με τα χέρια ψηλά δεν δύναται να τον πλησιάσει. Όσο για τον ίδιο τον Χατζηγιάννη (μακάρι να διαψεύσει τις επιφυλάξεις) το 2017 σε συνέντευξή του, είχε ερωτηθεί αν του έχουν προτείνει να κατέβει στην πολιτική και αν θα το έκανε ποτέ και απάντησε: «Όχι, δεν μου έχουν προτείνει και δεν θα το έκανα και ποτέ». Εν έτει 2023 όμως…

Ξεκάθαρα έδειξες ότι αυτό που διατυμπάνιζες από καιρό ότι ήσουν έτοιμος δεν ευσταθούσε κύριε Χριστοδουλίδη. Έμεινες μέχρι την τελευταία νύκτα να παζαρεύεις με τα κόμματα. Το χειρότερο όλων είναι ότι υπέκυψες στα βέτο των κομματικών αρχηγών. Ιδιαίτερα του Σιζόπουλου και του Καρογιάν. Βέτο για τον Γιασεμίδη στο Οικονομικών επειδή δήθεν είναι συγγενής του Ομήρου. Βέτο για τον ακαδημαϊκό Γιώργο Κέντα που ήθελες να πάρεις στο Άμυνας και σου έδωσαν τον… Γιωργάλλα! Βέτο στον Ανδρέα Γρηγορίου στο Γεωργίας (νυν γενικός διευθυντής) έναν εξαιρετικό τεχνοκράτη. Βέτο στην Αναστασία για το Δικαιοσύνης (βεβαίως, αν την διόριζες θα γινόταν πόλεμος στο ΔΗΚΟ, με τον Νικόλα να κόβει όλα τα στελέχη και να διορίζει την αδελφή του).

Λες και βάλθηκες να δικαιώσεις εκείνους που μιλούσαν για αχταρμά. Στην πρώτη σου πολιτική πράξη μαχαίρωσες την ελπίδα της κοινωνίας να ξεφύγει από τα κομματικά παίγνια και τις αποτυχημένες συνταγές. Αν αυτή την τακτική θα ακολουθήσεις και στις πολιτικές που θα θελήσεις να εφαρμόσεις, θα μιλάμε για την μεγαλύτερη πολιτική πλάνη.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου κύριε Χριστοδουλίδη.

Όχι από αντιπολιτευτική βούληση αλλά για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Οι υπουργοί θα κριθούν όλοι επί το έργον και εκ του αποτελέσματος.

Η δική σου πολιτική αποφασιστικότητα είναι το ζήτημα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button