Greek Reports (Ελληνικά)

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών δεν ήταν εκείνα που ήθελαν να πιστεύουν στο ΔΗΣΥ καθώς έκλεισαν τα μάτια και τα αυτιά σε όλα τα μηνύματα που έστελνε και η βάση αλλά και η κοινωνία ολόκληρη.

Φταίνε όλοι οι άλλοι παρά οι λάθος τακτικές, η τοξικότητα αλλά και οι εμπρηστικές στρατηγικές που εφάρμοσαν φανατίζοντας τον κόσμο τους.

Το νέο αφήγημα περί φθοράς 10 ετών διακυβέρνησης θα είναι η νέα καραμέλα για πολύ καιρό αλλά κανείς δεν είπε πως αν η διακυβέρνηση ήταν καλή, δε θα έχαναν και πόσο μάλλον με τόση διαφορά από το δεύτερο.

Η έλλειψη καθαρής πολιτικής σκέψης αλλά και η ικανότητα διαχείρισης νέων δεδομένων, τους ώθησαν στην κατά συνείδηση ψήφο και στη νέα ορολογία, υπεύθυνη αντιπολίτευση. Καλύτερα αντιπολίτευση παρά να αναγκαστούν να δημιουργήσουν νέες γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας αλλά και να οδηγήσουν το κόμμα σε μια νέα εποχή. Όλο αυτό θα έχει κόστος σε δεύτερο χρόνο και θα εμφανιστεί ως κόμμα ρυθμιστής αλλά και θα ζητήσει ρόλο ενός κυματοθραύστη στις δύσκολες για τη Κύπρο περιόδους.

Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί υπέρβαση η πριμοδότηση Α. Μαυρογίαννη ώστε να μην είναι νέος πρόεδρος, ο αποστάτης και προδότης, όπως τον χαρακτήρισαν, Ν. Χριστοδουλίδης.

Η τραγικότητα όμως έγκειται στο ότι θα προτιμήσουν να ψηφίσουν ΑΚΕΛ, αντί έναν ομόσταυλο και ομοτράπεζο, παρά να δουν το μέλλον που τους έχει χτυπήσει τη πόρτα. Αυτό όμως που δεν θέλουν να δουν είναι ότι τελικά ο ΔΗΣΥ έχει απολέσει την όποια δύναμη και αξιοπιστία του μετά από τόσες δεκαετίες καθώς πολλοί είναι οι σκελετοί στη ντουλάπα.

Ό,τι είδαμε και ακούσαμε από χαρακτηρισμούς, δείχνουν μια συμπεριφορά κακομαθημένων παιδιών που τους πήραν το γλυκό και που δεν έμαθαν να χάνουν ή να μοιράζονται αλλά ούτε και να έχουν το πολιτικό ανάστημα και θάρρος ώστε να κάνουν υπερβάσεις.

Τα παλιά θεμέλια τρίζουν καθώς, όπως και άλλα κόμματα στη Κύπρο, δεν θέλησαν ποτέ να κάνουν μια σοβαρή αυτοκριτική και τα σημάδια θα φανούν πολύ σύντομα και στις διαρροές ψηφοφόρων αλλά και στην αποχή. Το χάσμα αλλά και οι αντιφάσεις στις οποίες έχει αναγκαστεί να πέσει η Πινδράρου είναι πλέον τεράστιο και θα φανεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η διάσπαση μπορεί να μην είναι άμεσα ορατή αλλά το καζάνι που λέγεται ΔΗΣΥ βράζει αρκετό καιρό τόσο από τα παλιά και ιστορικά στελέχη όσο και από τα στελέχη πρώτης γραμμής της επικοινωνίας.

Οι δελφίνοι που πλέον τρίζουν τα δόντια τους, περιμένουν σα καρχαρίες για τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Αν και προς το παρόν δεν θα το παραδεχθούν ανοιχτά, ήδη κάποιοι εξέφρασαν σε κλειστά πηγαδάκια τη θέση ότι, για την ώρα, θα διεκδικήσουν τη προεδρία του κόμματος για να αλλάξει επιτέλους πορεία το κόμμα.

Η ήττα στο πρώτο γύρων των προεδρικών εκλογών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button