Greek Reports (Ελληνικά)

Να μας πουν όλοι οι υποψήφιοι ξεκάθαρα τις θέσεις τους

Για την πρόνοια του Πλαισίου Γκουτέρες στο Περιουσιακό

Στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου που διανύουμε έγιναν από τους υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας αμέτρητες δηλώσεις και ανακοινώσεις για πολλά θέματα που απασχολούν το λαό και τους ψηφοφόρους.

Φυσικό, λογικό, επιβαλλόμενο και αναμενόμενο.

Παρ’ όλο που τα θέματα αυτά δεν είναι το ίδιο ή τόσο σημαντικά και δεν αφορούν το σύνολο του λαού ή έστω μεγάλες ομάδες πολιτών.

Ένα όμως πολύ σοβαρό -και κρίσιμο θα έλεγα- θέμα δεν τους απασχόλησε σχεδόν καθόλου και δεν αποτέλεσε κύριο αντικείμενο των συζητήσεων τους. Ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τις εκατοντάδες χιλιάδες των εκτοπισμένων μας και των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα αλλά ολόκληρη την Ελληνοκυπριακή κοινότητα γιατί άπτεται μιας από τις πιο σημαντικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού. Αναφέρομαι στο Περιουσιακό και στην πρόνοια του Πλαισίου Γκουτέρες ότι στην περιοχή που θα παραμείνει κάτω από Τουρκοκυπριακή διοίκηση στο πλαίσιο της λύσης ΔΔΟ, τον πρώτο λόγο για τις κατεχόμενες περιουσίες θα έχουν οι λεγόμενοι «χρήστες». Δηλαδή οι άρπαγες και οι σφετεριστές -ΤΚ, έποικοι, αξιωματικοί του τουρκικού στρατού που πήραν μέρος στην εισβολή και διάφοροι άλλοι- αυτοί που οικειοποιήθηκαν και νέμονται παράνομα τις Ελληνοκυπριακές, Μαρωνίτικες και Αρμένικες περιουσίες από το 1974 και μετά. Ενάντια σε θεμελιώδεις διατάξεις και πρόνοιες του Συντάγματος και των Νόμων της Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, των σχετικών Συμβάσεων της Γενεύης και άλλων Οργάνων του Διεθνούς Δικαίου.

Μερικοί από τους υποψήφιους όπως και κόμματα που τους υποστηρίζουν, με δηλώσεις ή ανακοινώσεις τους σε διάφορες φάσεις μετά την υποβολή του Πλαισίου από το ΓΓ των ΗΕ τάχθηκαν αναφανδόν και χωρίς καμιά επιφύλαξη υπέρ της αποδοχής του. Προχώρησαν μάλιστα και ένα βήμα πάρα πέρα και ζήτησαν την υιοθέτηση του ως στρατηγικής συμφωνίας από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στη βάση της οποίας θα επιδιωχθεί και εξευρεθεί η τελική συνολική λύση. Επειδή σαν πολίτης της Δημοκρατίας, σαν ένας από τις εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους μας και επηρεαζόμενος νόμιμος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, σαν πρώην διπλωμάτης που εργάστηκε άοκνα για δεκαετίες για την αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού της, για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και τις Αρχές και Αξίες της ΕΕ, θεωρώ το θέμα αυτό ως κρίσιμο, πρωταρχικής σημασίας και επίκαιρο πιστεύω ότι επιβάλλεται και θα είναι χρήσιμο εν όψει των εκλογών να τοποθετηθούν δημόσια και ειδικά επ’ αυτού όλοι οι υποψήφιοι.

Γιατί το Περιουσιακό και η διευθέτηση του με νόμιμο και δίκαιο τρόπο δεν αφορά μόνο τους εκτοπισμένους και τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα. Δεν είναι μόνο θέμα αποκατάστασης θεμελιώδους ατομικού δικαιώματος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και δεν περιορίζεται στη νέα οικονομική απώλεια που θα υποστούν με την προτεινόμενη διευθέτηση που θα τους αποστερήσει οριστικά τις περιουσίες τους. Απώλεια της οποίας το μέγεθος θα είναι τεράστιο, ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων με βάση την εκτίμηση της μελέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου που έγινε πριν μερικά χρόνια και πολύ περισσότερο με βάση τις σημερινές αξίες και τις μελλοντικές που θα είναι αναμφίβολα ακόμα πιο ψηλές. Όση δηλαδή είναι τώρα και θα ανέλθει συν τω χρόνω η αξία των 1.463.000 σκαλών γης και δεκάδων χιλιάδων κατοικιών, διαμερισμάτων, καταστημάτων και άλλων υποστατικών που τους ανήκουν. Επιπρόσθετα των όσων έχασαν ήδη κατά την εισβολή και στα 49 χρόνια που πέρασαν από τότε με την απώλεια της χρήσης και των εισοδημάτων των περιουσιών τους. Και σαν να μην ήταν αρκετά αυτά για τα οποία δεν πήραν μέχρι της στιγμής καμιά αποζημίωση, θα κληθούν οι εκτοπισμένοι που υπέστησαν το δυσβάκτακτο κόστος της εισβολής να καταβάλουν και το δυσθεώρητο κόστος μιας τέτοιας λύσης. Και ας μην σπεύσουν αυτοί που αποδέχονται τη συγκεκριμένη πρόνοια να αντιτάξουν ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους νόμιμους ιδιοκτήτες γιατί δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να εξευρεθούν πουθενά  τα αστρονομικά ποσά που θα απαιτηθούν σε μια τέτοια διευθέτηση.

Αν το κάνουν το μόνο που θα επιτύχουν είναι προσθέσουν ύβρη και να ρίξουν άλας στην πληγή.

Το Περιουσιακό και η δίκαιη και σωστή διευθέτηση του αφορά και ενδιαφέρει την ΕΚ κοινότητα σαν σύνολο.

Έστω και αν εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται ότι οι μη εκτοπισθέντες δεν θα ζημιωθούν από μια άδικη διευθέτηση του που θα ευνοήσει σε τεράστιο βαθμό έποικους, τουρκικές εταιρείες και ΤΚ. Το σημαντικότερο κεφάλαιο στην Κύπρο μετά τους ανθρώπους της ήταν και παραμένει η γη. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που η σημασία της αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και επηρεάζει άμεσα και έμμεσα πλειάδα οικονομικών δραστηριοτήτων και το σύνολο της οικονομίας του τόπου. Η γη είναι πλούτος, βασικός συντελεστής παραγωγής, η βάση της ανάπτυξης των πιο σημαντικών τομέων της οικονομίας μας, το θεμέλιο της προόδου και της ευημερίας των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Αυτοί που θα έχουν και ελέγχουν τη γη σαν άτομα, εταιρείες, οργανισμοί, κοινότητες ή κρατικές οντότητες, θα έχουν το κεφάλαιο, την οικονομική ισχύ, την προοπτική της ανάπτυξης, τη δυνατότητα της δημιουργίας θέσεων εργασίας και θα επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο άλλες πτυχές της ζωής του τόπου. Οι ΤΚ πολίτες είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες του 12% της γης που δεν είναι κρατική, εκκλησιαστική ή βακούφικη και ανήκει σε άτομα ή εταιρείες. Οι ΕΚ πολίτες είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες του 59% της ιδιωτικής γης.

Η κατάφωρα άδικη και παράνομη εκχώρηση των ΕΚ περιουσιών σε αυτούς που τις άρπαξαν και τις εκμεταλλεύονται σαν λάφυρο πολέμου θα έχει αναπόφευκτα και σε βάθος χρόνου πολύ αρνητικές και επικίνδυνες συνέπειες για την ΕΚ κοινότητα και την επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο. Θα αποκόψει τους εκτοπισμένους από τις ρίζες τους και κάθε δεσμό των ΕΚ με την περιοχή αυτή της Κύπρου συμβάλλοντας έτσι στην ολοσχερή και οριστική τουρκοποίηση της με όλα τα επακόλουθα. Δεν είναι μόνο τα δέντρα και τα φυτά που έχουν τις ρίζες τους στη γη από την οποία αντλούν ζωή και επιβιώνουν. Είναι και οι άνθρωποι. Ας αναλογιστούν αυτά οι υποψήφιοι στις Προεδρικές εκλογές και ας απαντήσουν ειδικότερα στα πιο κάτω:

Είναι η συγκεκριμένη πρόνοια του Πλαισίου Γκουτέρες σύμφωνη με τα Ψηφίσματα της ΓΣ και του ΣΑ των ΗΕ για τη λύση του Κυπριακού?

Συνάδει με τις Αρχές και Αξίες της ΕΕ και το Κοινοτικό Κεκτημένο?

Παρέχει στους Κύπριους πολίτες τα ίδια δικαιώματα και τους διασφαλίζει την ίδια μεταχείριση με όλους τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες?

Συμβάλλει στην επανένωση  της Κύπρου και στην ενοποίηση της Κυπριακής οικονομίας? Ή μήπως διευρύνει και εμπεδώνει το διαχωρισμό των πάντων και τσιμεντώνει την διχοτόμηση?

Είναι συμβατή με την αρχή της μη διάκρισης και ίσης μεταχείρισης των πολιτών και με την κατάργηση και αποφυγή των φυλετικών διακρίσεων? Ή μήπως είναι ρατσιστική και εισάγει στην Κύπρο και επεκτείνει και στις περιουσίες το απεχθές καθεστώς της  φυλετικής διάκρισης που καταργήθηκε σε όλο τον κόσμο?

Αποτελεί μια τέτοια διευθέτηση στοιχείο ή γνώρισμα ενός φυσιολογικού (normal) κράτους?

Υπάρχει ανάλογη ή παρόμοια κατάσταση σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου?

  • Εκτοπισμένος από τα Λιμνιά, Πρώην ΜΑ στην ΕΕ, Νομικός, Πτυχιούχος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Κάτοχος Πτυχίου Μάστερς του Πανεπιστημίου Στάνφορτ στις Πολιτικές Επιστήμες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button