Greek Reports (Ελληνικά)

Οι «χωρίς ταυτότητα» και η παραφροσύνη μας

Να πεις ότι είναι για γέλια η κατάσταση, δεν πάει.

Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα για κάποιους ανθρώπους στα κατεχόμενα, δεν είναι σωστό να το διακωμωδείς.

Και για να λέμε την αλήθεια, αν είναι κάποιοι για γέλια δεν είναι αυτοί, εμείς είμαστε.

Τα παιδιά μικτών γάμων ήρθαν από τα κατεχόμενα κι έκαναν το Σάββατο διαδήλωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Διότι η Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται να τους δώσει ταυτότητα. Έστησαν μια ομάδα με την ονομασία «Χωρίς ταυτότητα» και οργάνωσαν τη διαδήλωση. Τα πανό τους έγραφαν: «Ο μικτός γάμος δεν είναι έγκλημα», «Κύπριος αλλά χωρίς ταυτότητα», «Η αγάπη δεν γνωρίζει ταυτότητα», «Μην ανακατεύεσαι στον γάμο μου», «Ανθρώπινα δικαιώματα για όλους».

Τι ανθρώπινο! Τι υγιές να διαδηλώνουν οι άνθρωποι με τόσο αλτρουιστικά συνθήματα. Να διεκδικούν ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία στην αγάπη και τον έρωτα. «Η αγάπη δεν γνωρίζει ταυτότητα»! Καλά που δεν είχαν και κανένα πανό να γράφει το παλιό, από τα Παιδιά των Λουλουδιών: Make love, not war.

Αλλά, μήπως η αγάπη γνωρίζει σύνορα; Μήπως γνωρίζει γραμμές κατάπαυσης του πυρός; Μήπως γνωρίζει εγκλήματα πολέμου; Μήπως γνωρίζει κατεχόμενο έδαφος, λάφυρα πολέμου, προσφυγιά; Καθόλου. Όπως το λέει κι ο στίχος: «Η αγάπη όλα τα υπομένει, η αγάπη όλα τα ελπίζει, δίνει ζωή στην οικουμένη, κι η γη γυρίζει κι η γη γυρίζει».

Γυρίζει, ναι, σαν εκείνο τον τεράστιο τροχό στο λούνα παρκ, που παίρνει τα μυαλά σου μεσούρανα και τα κάνει πίτουρα. Διότι, εδώ ζούμε μοναδική παραφροσύνη, ούτε ο Σίγκμουντ Φρόιντ δεν θα μπορούσε να την αναλύσει και να την κατατάξει σε μια από τις γνωστές παράνοιες του ανθρώπινου είδους.

Αυτοί που διαδηλώνουν ως άνθρωποι «χωρίς ταυτότητα», έχουν ταυτότητα. Έχουν την ταυτότητα της παρανομίας, την ταυτότητα του κατοχικού καθεστώτος και δεν είναι θύματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι θύματα της κατοχής. Θύματα της Τουρκίας, όπως όλοι μας. Δεν είναι τα παιδιά που προήλθαν από την αγάπη και τους γάμους Τουρκοκυπρίων με κάποιους ξένους υπηκόους, είναι παιδιά εποίκων. Παράνομων Τούρκων που ήρθαν στην Κύπρο να εποικίσουν κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πληρώνουν τίμημα γι΄ αυτό. Το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τους δίνει ταυτότητα και δεν μπορούν να ταξιδεύουν ως Ευρωπαίοι πολίτες. Είναι ένα κόστος, δυστυχώς. Αλλά, από την κατοχή και τον εποικισμό έχουν κόστος όλοι οι Κύπριοι. Μήπως αυτό το κόστος είναι μεγαλύτερο από όσο πληρώνουν οι Ελληνοκύπριοι, που βλέπουν τις περιουσίες τους να τις λυμαίνονται έποικοι; Μήπως είναι μεγαλύτερο από το κόστος που έχει όλη η Κύπρος η οποία είναι όμηρος της Τουρκίας και του εποικισμού και δεν μπορεί να ξεδιπλώσει τις δυνάμεις της και να αναπτυχθεί και να ευημερήσει ως μια σύγχρονη δημοκρατία της ευρωπαϊκής οικογένειας;

«Ανθρώπινα δικαιώματα για όλους», έλεγε ένα από τα συνθήματα. Για όλους εκτός από τους Ελληνοκύπριους; Αυτοί οι άνθρωποι διαδήλωσαν στις ελεύθερες περιοχές χωρίς να τους ενοχλήσει κανένας, την ίδια ώρα που οι Ελληνοκύπριοι ούτε στις χριστιανικές εκκλησίες των κατεχομένων δεν είναι πάντα εφικτό να πηγαίνουν. Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, τους απαγορεύτηκε το προσκύνημα στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στην Κερύνεια.

Για γέλια είμαστε, ναι. Ακόμα και την κατοχή της πατρίδας μας την κάναμε να μοιάζει με σατιρική επιθεώρηση. Ειδικά μερικοί Ελληνοκύπριοι που έτρεξαν το Σάββατο να παρουσιάσουν αυτή τη διαδήλωση ως μια αγωνιστική διεκδίκηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα παιδιών –πάντα όταν μιλάμε για δικαιώματα παιδιών είναι όλα πιο ανθρώπινα και συγκινητικά. Όπως και ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ -αυτός που έκανε την ενσυναίσθηση πολιτική κραιπάλη- που έσπευσε να στηρίξει τη διαδήλωση και να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι είναι όμοια με τη Γερμανία του Χίτλερ, που αφήνει πολίτες χωρίς ιθαγένεια.

Αλλά, εδώ μιλάμε πια για το πιο κραυγαλέο ξέπλυμα της κατοχής και του εγκλήματος του εποικισμού.

Διεθνές έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας, θεωρείται ο εποικισμός.

Κι εμείς πάμε να το κάνουμε σχεδόν φιλανθρωπικό ιβέντ.

  • Υ.Γ. Άπειρα προβλήματα δημιουργεί η κατοχή σε βάρος των Ελληνοκυπρίων –από την ΑΟΖ μέχρι τη νεκρή ζώνη– και όποτε θίξουμε κάποιο, μονότονα μας λένε: Μόνο με τη συνολική λύση θα αντιμετωπιστεί. Και τα παιδιά των εποίκων είναι ένα πρόβλημα, που μόνο με τη λύση θα αντιμετωπιστεί. Το λέω, γιατί άξιους τους έχω τους Γιαννάκηδες μας, να το λύσουν κι αυτό στο άψε σβήσε, αντί να πουν στους «χωρίς ταυτότητα», πηγαίνετε και μια φορά να διαδηλώσετε στην Άγκυρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button