Greek Reports (Ελληνικά)

Πράσινη Γραμμή – του Πιν

Συμπληρώνονται σε λίγο 60 χρόνια από τον επί χάρτου διαχωρισμό της Κύπρου με τη χάραξη της Πράσινης Γραμμής.

Εχθροπραξίες σε διάφορα σημεία της, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συζητήσεις, άρθρα, εικαστικές απεικονίσεις και βιβλία προσεγγίζουν το θέμα με ποικίλους τρόπους.

Η Πράσινη Γραμμή όμως παραμένει βαθιά πληγή στο σώμα της Κύπρου που ολοένα βαθαίνει και αιμορραγεί.

———

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λάρνακα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

(Α-Δ) Αλέκος Μιχαηλίδης, Πέτρος Παπαπέτρου – Πιν, Σώτος Βοσκαρίδης – BOSS, Ελευθερία Αττά, Ανδρέας Μορφίτης.

ΓΕΛΙΟ: Ένα από τα αλάνθαστα κριτήρια που πρώτος ο Πυθαγόρας, χρησιμοποίησε για την επιλογή για εισαγωγή στο πρώτο δοκιμαστικό επίπεδο της σχολής του, των υποψηφίων μαθητών, αφού το γέλιο είναι που φανερώνει τον εσώτερο χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου.

Κατά τον δάσκαλο των δασκάλων, το (αυθόρμητο) γέλιο, με τα μάτια, τα χείλη και το πρόσωπο, αποκαλύπτει τον χαρακτήρα κάθε ανθρώπου, κατά τρόπο αλάνθαστο, αφού είναι μια οπτική έκφραση διαφόρων συναισθηματικά – θετικών καταστάσεων, όπως η χαρά και η ανακούφιση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το γέλιο μπορεί να προκληθεί από μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση, όπως η ντροπή και η σύγχυση, όπως π.χ. στο νευρικό γέλιο.

Το γέλιο, κατά τον Πυθαγόρα, είναι τμήμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς που ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο, βοηθώντας τους ανθρώπους να ξεδιαλύνουν τις προθέσεις τους κατά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να δώσουν συναισθηματικό βάθος στις συζητήσεις.

Είναι χαρά και τιμή μου να συμμετέχω στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Παπαπέτρου, του δικού μας Πιν, ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ, που είναι βασισμένο σε Αγγλικό σενάριο.

Τότε, το 1963, οι άγγλοι στρατιώτες άλλαξαν τα κόκκινα μπερέ που φορούσαν όταν κυνηγούσαν τον Αυξεντίου και αφού αυτο-βαφτίστηκαν ειρηνευτές φόρεσαν μπλε μπερέ για να επιτηρούν την Πράσινη Γραμμή (τους).

Στις πολύ τραγικές στιγμές που περνούμε, ως κράτος και ως κοινωνία η έκδοση ενός ακόμα βιβλίου γελοιογραφίας δίνει μια επί πλέον ευκαιρία για να χαμογελάσουμε, έστω, πικρά.

Εδώ και χρόνια κυριαρχούν και αποφασίζουν για το μέλλον μας (στα φανερά ή στα κρυφά) οι διάφοροι υπεύθυνοι – ανεύθυνοι, ένοχοι και συνένοχοι, τερμήτες, τραπεζίτες, πολιτικοί, κομματικοί, κλέφτες, ψεύτες, οικονομο-λόγοι, λαμόγοι, εκλογο-λόγοι, αντιγραφο-λόγοι, συμφεροντο-λόγοι, καταστροφο-λόγοι, γκαλοπ-ολόγοι, οικοπεδο-φαγο-λόγοι, χρυσο-διαβατηριο-λόγοι, καλυψο-λόγοι, παιζω-πελλο-λόγοι και παπαρο-λόγοι.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στον αγαπητό φίλο και συνάδελφο Πέτρο Παπαπέτρου αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τη βιβλιογραφική του σοδειά, και παράλληλα για το πολύχρονο, σημαντικό και ξεχωριστό του έργο. Η αγάπη του Πιν για τη γελοιογραφία, την οποία υπηρετεί καθημερινά πιστά, ξεχωριστά και με επαγγελματισμό για πολλές δεκαετίες, όπως και η αγάπη του για την πατρίδα και τους ανθρώπους της καθώς και το ξεχωριστό του ταλέντο, έφεραν ακόμα ένα ωραίο και συγκινητικό αποτέλεσμα (την ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ).

Όλοι οι συνάδελφοι στον Σύνδεσμο Γελοιογράφων Κύπρου ”ΓΕΛ.Α.”, είμαστε περήφανοι που ο Πιν είναι ιδρυτικό και δραστήριο μέλος μας, συνάδελφος, συνεργάτης και ακριβός μας φίλος.

Εκτός από την καθημερινή του ενασχόληση με την γελοιογραφία ο Πιν έχει επίσης το δικό του Εργαστήρι Γελοιογραφίας και σκίτσου, στο οποίο μεταλαμπαδεύει την τέχνη της γελοιογραφίας σε παιδιά από 71/2 μέχρι … 971/2 χρονών, κάποια από τα οποία δημοσιεύουν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο πολύ σπουδαία έργα τους. Μερικοί δε, βραβεύονται σε διαγωνισμούς γελοιογραφίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Ο Πιν και με αυτό το βιβλίο του, που περιλαμβάνει έργα της καθημερινής εργασίας του στον ”Φιλελεύθερο” δίνει χαμόγελο, γέλιο (κυρίως πικρό γέλιο) χαρά αλλά και μηνύματα ελπίδας σε πολλούς ανθρώπους ότι μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες.

Ο Πιν παίρνει τα ερεθίσματα του ζώντας στην Κύπρο, μια χώρα κατεχόμενη (*), με την κατοχική δύναμη να έχει ως στόχο (από το 1956) την πλήρη κατάληψη και τουρκοποίηση της και φυσικά την αρπαγή του τεράστιου πλούτου της. Γι αυτό όσοι μας μας λένε ότι στόχος της Τουρκίας είναι …η Διχοτόμηση, μας κοροϊδεύουν μέρα μεσημέρι και νύχτα μεσάνυχτα. Ο Πιν, που είναι στρατευμένος και όχι επιστρατευμένος καλλιτέχνης, δρα στην Κύπρο όπου βασιλεύει η μεγάλη διαπλοκή και η βαθιά διαφθορά σε όλους σχεδόν τους χώρους (πλην του Νηπιαγωγείου) καθώς και η ανικανότητα και η αδιαφορία πολλών (αλλά ευτυχώς όχι όλων).

Ο Πιν, όπως και τόσοι άλλοι καλοί συνάδελφοι, εστιάζει το μυαλό του σε τέτοια κυρίως θέματα, εν αντιθέσει με κάποιους που κάνουν αλλού …Focus (450 000 ο ένας 400 000 ο άλλος κ.λπ.) και ασχολούνται ομαδικά με το Παφοχετευτικό, με τη Βρωμολαξιά, με τα ασημένια διαβατήρια, μέχρι και τα σικε-στοιχήματα παντού, ακόμα και κάτω από κάθε πέτρα (εκτός από την πέτρα του Ρωμυού).

Ο Πιν, γελοιογραφεί στην Κύπρο της ατιμωρησίας όπου το μόνο πράγμα που είναι αληθινό είναι τo … ψευτο-ττάβανο και όπου όλα είναι ανοργάνωτα εκτός από το …οργανωμένον έγκλημα.

Ο Πέτρος δημιουργεί στην Κύπρο όπου οι διάφοροι βολεμένοι και ελέγχοντες τα κύρια γρανάζια του Συστήματος, προτιμούν/ επιδιώκουν ο πολίτης να είναι:

  • διπλωματούχος και πτυχιούχος (αλλά όχι μορφωμένος)
  • φανατικός οπαδός του Κόμματος τάδε
  • ελλειπώς ενημερωμένος
  • τρομοκρατημένος μπροστά στις επιλεγμένες φοϊτσιάρικες ειδήσεις
  • πελαγομένος μπροστά σε χαζοχαρούμενα τηλεοπτικά προγράμματα
  • πιστός τηλεθεατής της τάδε σαπουν-όπερας και του τάδε σιαμπου-σήριαλ
  • μόνιμος ψηφοφόρος της τάδε παράταξης
  • φανατικός οπαδός της ποδοσφαιρικής ομαδάρας
  • καταναλωτής από μικρή ηλικία
  • μέλος του facebook
  • φανατικός οπαδός της θύρας τάδε
  • με ψεύτικους ήρωες και ηρωίδες
  • με ψεύτικους λογαριασμούς στο Twitter (και αλλού)
  • με ψεύτικες ελπίδες
  • με ψεύτικες υποσχέσεις
  • με ψεύτικα προ-φιλ και
  • με ψεύτικους κομματο-φιλ

αλλά

  • με αληθινή Διαφθορά και με αληθινή Διαπλοκή

Ο Πιν ζει σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, αλλά που τελευταία

αλλάζει δραματικά και ανατρεπτικά με μεγάλες ταχύτητες.

Για παράδειγμα: Όλη η παγκόσμια συσσωρευμένη γνώση διπλασιάστηκε

από το 4000 π.Χ. μέχρι το 1900 μ.Χ. (δηλαδή σε σχεδόν 6.000 χρόνια),

Όμως διπλασιάστηκε ξανά από το 1900 μέχρι το 1950 (δηλαδή σε μόνο 50 χρόνια).

Διπλασιάστηκε ξανά τα επόμενα 20 χρόνια,

Ξαναδιπλασιάστηκε τα επόμενα 10 χρόνια και από το 1980 διπλασιαζόταν κάθε 1 χρόνο.

Από το 2000 δε, μέχρι σήμερα η αύξηση της παγκόσμιας συσσωρευμένης γνώσης είναι ασύλληπτη.

Οι υπερ-σύχρονοιυπέρ-υπολογιστές δεν είναι ποτέ σε θέση να αποθηκεύσουν την εκάστοτε παραγώμενη Γνώση.

Και όμως εδώ, κάποιοι προσπαθούν να μας τρελλάνουν:

Απευθύνονται στον κόσμο με νοοτροπίες και προσεγγίσεις του 1950 (π.Χ.).

Σήμερα κάποιοι πιστεύουν στο αλάθητο του Πάπα, του Παπά, του Μητροπολίτη, του Αρχιεπισκόπου, του Στρατηγού, του Παπανδρέου, του Παπαδόπουλλου, του Παπαϊωάννου, του Μαυρο-Ιωάννου, του Νίκου, του άλλου Νίκου, του Φύτου και ούτω καθ’ εξής. Πόσα πράγματα ήξερε παλιά ή ξέρει σήμερα ο τάδε μικρός ή μεγάλος ηγέτης ή σωτήρας από Γεωπολιτική, από μεθόδους διαπραγμάτευσης, από οικονομία, από τη σημασία της γλώσσας του σώματος, από Ιστορία, από στρατηγική, από μελλοντολογία και τόσα άλλα; Και αν δεν ήξερε τότε ποιοι ήταν οι σύμβουλοι του και πόσα ήξεραν αυτοί; Και αν οι σημερινοί δεν ξέρουν, ποιοι είναι οι σύμβουλοι τους και πόσα ξέρουν τούτοι ;

Πριν 8 μέρες, κάποιοι δήλωσαν ότι θα κάμουν Ειδικό Γραφείο (Δεξαμενή Σκέψης) για μελέτη αποκλειστικά της Τουρκίας ! Άτε ρε …. Δηλαδή τόσα χρόνια δεν είχαμε τέτοιο Γραφείο; Άρα τόσα χρόνια ήμασταν ούλλοι αμελέτητοι ή κάτι άλλο ;

Κάποιοι χρησιμοποιούν (τεχνηέντως και υπούλως) τη Λογική του κακού Συνηγόρου (της κακοήθειας) αντί τη Λογική του καλού Ερευνητή (της Αλήθειας).

Κάποιοι μας αλλάζουν τη Γλώσσα (με το Γλωσσάρι),

  • Σύνορα (Οδοφράγματα)
  • Χρήστης (Σφετεριστής)
  • Επανένωση (Απελευθέρωση – χωρίς πόλεμο)
  • Το τάδε Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε ότι ο κ. Τάδε θα κατέβει αύριο ανεξάρτητος υποψήφιος του.

Κάποιοι λένε ότι τα καλά …copies κτώνται”:

  • Copy – paste παλαιότερη ομιλία του πρώην προϊσταμένου του.

(Τον κάρφωσε ο παρολίγον προϊστάμενος του).

  • Copy – paste τις ανακοινώσεις του Κόμματος από το οποίο εξαρτάται η … ανεξάρτητη υποψηφιότητα του.
  • Copy – paste των υποσχέσεων που έγιναν, από την Αργάκα μέχρι το Παραλίμνι,

όταν κάποιοι ήταν στην αντιπολίτευση, τη στιγμή που τώρα είναι στην Κυβέρνηση

Προχτές κάποιος στην Παναγιά δεν άντεξε:

Εφώναζεν απελπισμένος ότι θα ψηφίσει τον Μακάριο …που τη Δρούσια !!!

Ο κάθε κατεργάρης πρέπει να κάτσει στον πάγκο του.

Γι αυτό χρειάζεται, ελεύθεροι πολίτες στο πνεύμα να βγαίνουν μπροστά, όπως δημοσιογράφοι, σατιρικοί και άλλοι καλλιτέχνες, δασκάλοι, επιστήμονες, αγρότες, εργάτες, κρατικοί υπάλληλοι, ποιητές, γελοιογράφοι κ.ά. και να λεν με θάρρος την άποψη τους και να καταγγέλλουν τα κακώς έχοντα.

Κάποιοι το πράττουν αλλά κάποιοι άλλοι, δυστυχώς, ….συμπράττουν.

Στον Πιν αξίζουν συγχαρητήρια για το θάρρος του να εκφράζει ελεύθερα και ενυπόγραφα τις απόψεις του για οποιοδήποτε θέμα κρίνει, άσχετα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του.

Πέτρο, συγχαρητήρια !!!

Να είσαι πάντα καλά για να συνεχίσεις το έργο σου και τον όποιον αγώνα σου για μια καλύτερη κοινωνία και για μιαν Κύπρο ελεύθερη από Πράσινες Γραμμές, από πράσινα άλογα και από πράσινο- κόκκινο – μπλε ππαρ-άλογα.

_

Ομιλητές:

Ανδρέας Μορφίτης, αντιπρόεδρος Κ.Δ.Σ. ΚΥ.ΚΕ.Μ.

Αλέκος Μιχαηλίδης, βιβλιοπώλης-εκδότης

Δρ. Σώτος Βοσκαρίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Κυπρίων Γελοιογράφων

Αντιφώνηση:

Πέτρος Παπαπέτρου (Πιν), Γελοιογράφος

Παρουσίαση Προγράμματος:

Δρ. Ελευθερία Αττά, ακαδημαϊκός

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button