Greek Reports (Ελληνικά)

Προεδρικές 2023 και Πραγματικότητα (Β΄)

  • Κριτική τρίτου άρθρου του κ. Α. Κυπριανού

Ο τέως ΓΓ της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, επανήλθε με άρθρο του (Φ 20/9/22) αλλάζοντας τον τίτλο από «Προεδρικές εκλογές και υποψήφιοι» σε «Γιατί Ανδρέα Μαυρογιάννη;».

Ούτε αυτή τη φορά απάντησε στα ερωτήματα που έθεσα στο άρθρο μου (Φ 14/9/22). Για λόγους συνέχειας, θα επαναλάβω μερικά από αυτά περιληπτικά.

Α) Όπως διακήρυξε το ΑΚΕΛ, η αλλαγή που επιδιώκει είναι προοδευτική. Όχι απλώς αλλαγή αλλά προοδευτική αλλαγή, χωρίς όμως μέχρι τώρα να μας έχει εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει ή τι εννοεί. Ο μόνος που μίλησε μέχρι τώρα γι’ αυτό το θέμα, είναι ο Πανίκος Παπανικολάου σε συνέντευξη (Φ. 18/9/22) καθώς σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Προοδευτική αλλαγή σημαίνει την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα έχει ως κεντρικό άξονα την κοινωνία και τον άνθρωπο. Ο Αντρέας Μαυρογιάννης  σε όλη του την ζωή έδειξε ότι είναι ένας άνθρωπος ευαίσθητος τόσο σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, όσο και σε θέματα που αφορούν το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό».

Ο ίδιος ο κ. Μαυρογιάννης, αναλόγως με το ακροατήριο, όπως ο ίδιος θεωρεί, αναφέρεται στην «Προοδευτική αλλαγή» χωρίς να δίνει εξηγήσεις μέχρι τώρα πως την εννοεί και τι περιεχόμενο αυτή έχει.

Μιλώντας για παράδειγμα σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ, στην ΑΕΜ Μόρφου, για την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (Φ. 30/9/22) κατέληξε λέγοντας «….. όλοι όσοι θέλουμε την αλλαγή, την πραγματική, προοδευτική αλλαγή, μπορούμε». Μιλώντας όμως στο Cyprus Forum, όπου ήταν και άλλοι δύο υποψήφιοι, οι Νεοφύτου και Χριστοδουλίδης, δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα όπως δημοσιεύει στην ίδια έκδοσή του ο Φ.

Β) Πως συνδυάζεται αυτός ο στόχος, με διακηρυγμένη θέση του ΑΚΕΛ, ότι ενόσω υπάρχει ανοικτό το Κυπριακό ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός αναβάλλεται; Είναι ισοδύναμοι οι δύο όροι ή πρόκειται για διατύπωση νέας θέσης του ΑΚΕΛ;

Γ) Δεν έχουμε βουλευτικές αλλά Προεδρικές εκλογές. Όποιον ο λαός ψηφίσει, θα μας αντιπροσωπεύει όλους, ανεξάρτητα από τον όποιο ιδεολογικό χώρο ανήκουμε ή τι ψηφίσαμε. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνέχεια.

Άρα ο κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το πρόγραμμα του κάθε υποψηφίου. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ πιο σημαντικό η κάθε τοποθέτηση που είχε ο καθένας μας όταν λάμβαναν χώρα τα όποια γεγονότα και όχι εκ των υστέρων ως υποψήφιος.

Οι προεδρικές εκλογές πάντοτε είχαν και θα έχουν τεράστια σημασία. Γι’ αυτό η γνώση και η πραγματικότητα θα πρέπει να υπάρχουν και να υπερισχύουν. Στις νυν και πρώην ηγεσίες (πολιτικές, πολιτισμικές, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες) αναλογεί μεγάλο κομμάτι ευθύνης και είναι επιτακτική ανάγκη να συμβάλουν σ΄ αυτό.

  • 2/10/2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button