Greek Reports (Ελληνικά)

Οι επιλογές είναι οι μεντεσέδες του πεπρωμένου

Το παρελθόν είναι πρόλογος

Ως περήφανοι πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας και ως υπεύθυνοι ενήλικες αναγνωρίζουμε ότι έχουμε και το προνόμιο και το βάρος να ασκούμε τη συνείδησή μας και να κάνουμε επιλογές που θα επηρεάσουν το μέλλον αυτού του τόπου.

Η άσκηση συνείδησης και ορθής κρίσης, ωστόσο, δεν είναι απλώς κάτι που οι πολίτες βγάζουν και ξεσκονίζουν στις προεδρικές εκλογές.

Ο συνετός ενήλικας είναι αυτός που ζει μια διορατική ζωή, αναγνωρίζοντας ότι, όπως υποστήριξε ο Έλληνας φιλόσοφος Πυθαγόρας, «οι επιλογές είναι οι μεντεσέδες του πεπρωμένου». Αυτό που αποφασίζουμε καθορίζει τι κάνουμε, το οποίο καθορίζει ποιοι είμαστε — ως άτομα και ως έθνος.

Κάθε εκλογή αφορά αξίες και ζητήματα καθώς και υποψηφίους και θα πρέπει να παρατηρούμε όλα τα στοιχεία και τις πτυχές μιας κατάστασης, προκειμένου να κάνουμε έναν σαφή προσδιορισμό του ποιος θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος υποψήφιος.

1. Κατανοήστε τι πρεσβεύουν οι υποψήφιοι

Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβουμε τι θέλουμε πραγματικά από τους πολιτικούς μας προτού αρχίσουμε να αξιολογούμε τους υποψηφίους.

Ας ελέγξουμε τους ιστότοπους των υποψηφίων για να δούμε σε ποιους τομείς πολιτικής δίνουν προτεραιότητα. Και, στη συνέχεια, ας διαβάσουμε τις συγκεκριμένες πολιτικές ιδέες που έχουν για τον καθένα. Μας βγάζουν νόημα; Αντιμετωπίζουν ένα θέμα που θα κάνει τη διαφορά στη ζωή μας ή στις ζωές των ανθρώπων γύρω μας; Μιλούν για το πώς θα το πληρώσουν; Είναι τα σχέδιά τους σταδιακά ή υπόσχονται ότι η αλλαγή θα είναι γρήγορη, εύκολη και λίγο πολύ καλή για να είναι αληθινή;

Το χάρισμα, η ευγένεια και η ευχάριστη προσωπικότητα είναι όλα καλά, αλλά η επιλογή ενός υποψηφίου αποκλειστικά με βάση την παρουσίασή του, αντί της πολιτικής του ουσίας, είναι συνταγή καταστροφής.

2. Ακολουθήστε τα χρήματα

Λένε ότι τα χρήματα κάνουν τον κόσμο να γυρίζει — και σίγουρα γυρίζει τους τροχούς του πολιτικού μας συστήματος.

Εάν θέλουμε να κατανοήσουμε τους υποψηφίους μας, προσέξτε πού βρίσκουν τα χρήματά τους. Θα έχουμε μια ουσιαστική αίσθηση των προτεραιοτήτων ενός υποψηφίου με βάση το από ποιον είναι διατεθειμένος, και ΟΧΙ, να δεχτεί χρήματα, επειδή τα χρήματα είναι η ψυχή μιας προεδρικής εκστρατείας.

Οι μεγάλες χρηματικές συνεισφορές έρχονται πάντα με δεσμούς. Ακόμη και όταν τα χρήματα δεν οδηγούν σε εμφανή διαφθορά, οι συνεισφορές στην εκστρατεία οδήγησαν σε πολιτικούς διορισμούς και αυξημένη πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις προεδρικές διοικήσεις. Και θα δούμε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των πολιτικών χορηγών μιας νικητήριας εκστρατείας και της πρόσβασης στο Προεδρικό.

Οι μεγάλοι δωρητές θα έχουν μεγάλη πρόσβαση εάν ο υποψήφιος τους κερδίσει. Οι προτεραιότητες πολιτικής τους θα βαρύνουν σε μεγάλο βαθμό σε μια διοίκηση και οι απόψεις τους και η οικονομική τους ευημερία θα επηρεάσουν τους μελλοντικούς νόμους. Είναι λάθος – και δεν πρέπει να είναι έτσι – αλλά είναι η τρέχουσα πολιτική μας πραγματικότητα.

Από που βρήκαν λοιπόν τα εκατομμύρια τα οποία βρίσκονται κρυμμένα σε τράπεζες στην Ελβετία ενώ στις δηλώσεις τους για το πόθεν έσχες αναφέρουν ότι έχουν μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ;

Το να γνωρίζουμε από πού παίρνουν τα χρήματά τους οι υποψήφιοί μας θα μας δώσει μια καλύτερη αίσθηση του πώς θα κυβερνήσουν και για ποιον θα κυβερνήσουν. Θα κυβερνήσουν για εμάς ή για τους λίγους εκλεκτούς;

3. Κατανοήστε την πολιτική τους ιστορία

Όπως είπε και ο Σαίξπηρ, το παρελθόν είναι πρόλογος. Οι πολιτικοί υποψήφιοι κάνουν εκατοντάδες δηλώσεις σχετικά με το τι θα κάνουν αν τους εκλέξουμε, αλλά ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψουμε πώς θα κυβερνήσουν είναι να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν στο παρελθόν. Και αν θεωρούν ότι η παρούσα διακυβέρνηση δεν ήταν διεφθαρμένη προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, αυτό λέει πολλά για την ικανότητα τους και για το πως θα κυβερνήσουν αυτό τον τόπο.

4. Δώστε προτεραιότητα στον χαρακτήρα και την ηθική

Ο χαρακτήρας και η ηθική πρέπει να μετρούν πολύ, αν όχι τα πάντα, όταν μιλάμε για έναν Πρόεδρο. Μπορούμε να μιλήσουμε για ελέγχους και ισορροπίες, όρια στην εκτελεστική εξουσία και το κράτος δικαίου, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε προικίσει στο στέλεχός μας τεράστια δύναμη και επιρροή. Ένας Πρόεδρος που στερείται ηθικής, ειλικρίνειας και ακεραιότητας μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την Κύπρο παγκοσμίως, αλλά δίνει ένα εθνικό παράδειγμα ότι η διαφθορά και η ανεντιμότητα είναι αποδεκτά εντός των συνόρων μας.

Δίνοντας προσοχή στους ηγέτες μας όταν δεν διεκδικούν αξιώματα, μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι ειλικρινείς ή αν λένε ψέματα για να προωθήσουν τους δικούς τους στόχους. Μπορούμε να καταλάβουμε αν πιστεύουν ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους μας ή αν πιστεύουν ότι είναι υπεράνω του νόμου.

Και θα καταλάβουμε εάν πράγματι θα τηρήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους ή θα τις ξεχάσουν τη στιγμή που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button