Greek Reports (Ελληνικά)

Η απόρριψη της ΔΔΟ και η προσπάθεια ταύτισης Κολοκασίδη – Χρίστου

Με αφορμή το άρθρο του δημοσιογράφου Μ. Ιγνατίου (Φ. 18/9/2022), ο επίσης δημοσιογράφος Χ. Μανώλη (Φ. 19/9/2022) έγραψε ένα άρθρο ή μάλλον σχόλιο, όπου υποστηρίζει την ΔΔΟ και θεωρεί ότι αυτοί που απορρίπτουν αυτή την λύση δεν είναι μόνο ένας αλλά δύο, οι Κολοκασίδης και Χρίστου.

Δεν θα αναφερθώ στον κ. Χρίστου, του οποίου δεν είμαι υποστηρικτής.

Εξάλλου είναι μέλος της Βουλής, ανήκει σε κόμμα, έχει εκπρόσωπο τύπου και μπορεί να απαντήσει αν θέλει. Τις απόψεις μου για το ΕΛΑΜ τις έγραψα σε ανύποπτο χρόνο (Φ. 9/5/2019).

Εκφράζω τις σκέψεις μου για την ΔΔΟ και γιατί υποστηρίζω Κολοκασίδη καθώς και για την καταδίκη του φασισμού.

Κατά την άποψη μου, ο Κολοκασίδης είναι εναντίον της ΔΔΟ γιατί αναγνωρίζει τι σημαίνει μια τέτοια λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι γιατί συνεπάγεται και συμμετοχή των Τ/Κ στην διακυβέρνηση και άλλα παρεμφερή.

Αναγνωρίζει και σέβεται το δημοψήφισμα του 2004, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη και γνωρίζει και τους σκοπούς της Τουρκίας.

Γνωρίζει τον έλεγχο που ασκείται πάνω στους Τουρκοκύπριους από την Άγκυρα και αναγνωρίζει την αντίσταση των Τουρκοκυπρίων που μπορεί να γίνουν πλειοψηφία με την λήψη μερικών μέτρων από την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κόμματα.

Αναγνωρίζει ότι υπήρξε και υπάρχει Τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή και θεωρεί και πιστεύει στην επανασυγκρότηση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου όπως και ότι η Ελλάδα, και ο απανταχού Ελληνισμός, αποτελούν το κύριο στήριγμα του αγώνα μας.

Θεωρεί και πιστεύει στην οργάνωση και αξιοποίηση του αποδήμων (Ελλαδιτών και Κυπρίων) αλλά και στη ανάγκη οργάνωσης των προσφύγων όπως προνοεί η ομόφωνη απόφαση της Κυπριακής Βουλής.

Θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη και ενδυνάμωση του Κυπριακού Κράτους και αποδέχεται λύση με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Κεκτημένο.

Θεωρεί και αποδέχεται την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα και το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης όλων των νόμιμων κατοίκων.

Αυτοί είναι μερικοί από τους στόχους που επιδιώκει ο Γ. Κολοκασίδης και για τους οποίους τον υποστηρίζω.

Προσωπικά δεν κλείνω τα μάτια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού στον κόσμο και ιδιαίτερα στη Ευρώπη. Ούτε φυσικά παραβλέπω τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξε ο Φασισμός και ο Ναζισμός αξιοποιώντας τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες.

Αναφορικά με το περιβόητο κείμενο Μακαρίου-Ντενκτάς της 12/2/1977, αν δεν διάβασε το άρθρο μου ή δεν θέλει να το διαβάσει, (Φ. 7/2/2022), ο κ. Μανώλη σαν πολίτης και σαν δημοσιογράφος, ας μελετήσει την έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας που υπέβαλε ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ, υπό την αιγίδα του οποίου έγινε η συνάντηση με στοιχεία S12323 ημ. 30/4/1977.

Από ό,τι γράφει, πρόκειται για ανακοινωθέν (the above communiqué), ενώ σε πολλές άλλες παραγράφους γράφει για κατευθυντήριες γραμμές (guidelines). Αυτό σημαίνει έγκυρη και ερευνητική δημοσιογραφία (που κατά την άποψη μου επιβάλλεται) ώστε να μελετηθεί αυτή η περίπτωση και να γραφτεί το εύρημα της έρευνας.

Το να μάθουμε την αλήθεια είναι κάτι που ενδιαφέρει όλους μας, διότι με βάση αυτή την ερμηνεία, ότι δηλαδή το κείμενο αποτελεί συμφωνία για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, το Εθνικό Συμβούλιο κατέληξε στις ομόφωνες αποφάσεις του και αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα την βάση της πολιτικής μας.

  • 21/9/2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button