Greek Reports (Ελληνικά)

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας / Σύνεσης

Ο πρώην Βουλευτής και πρώην Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, δημοσίευσε ένα άρθρο, (Φ 8/9/22), με σχεδόν τον πιο πάνω τίτλο μιλώντας όμως για σύνεση αντί για ενότητα, όπως υποστηρίζω.

Με τις ομοιότητες και διαφορές του περιεχομένου των δύο εννοιών δεν θα ασχοληθώ, θα γράψω όμως τις απόψεις μου για την ενότητα την οποία, από την αρχή τονίζω, ότι με τη σημασία αλλά και τα παραδείγματα που αναφέρει ο κ. Χατζηγεωργίου, συμφωνώ και υπερθεματίζω.

Ελπίζω και εύχομαι, το άρθρο του κ. Χατζηγεωργίου, να αποτελέσει την αρχή ενός δημόσιου διαλόγου για την ενότητα και την αναγκαιότητα της ώστε να σωθεί η Κύπρος.

Για να επιτευχθεί ένας τέτοιος άθλος, πρέπει να συζητηθούν όλα, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα βοηθήσει τον τόπο μας και όχι κάποιον υποψήφιο ή κόμμα.

Θα πρέπει πρώτα να δεχθούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και επικίνδυνη και εμείς, δηλαδή οι Κύπριοι, πρέπει να διαδραματίσουμε το πρώτο και το κυριότερο λόγο, όχι πετώντας στα σύννεφά, αλλά πατώντας στη γη, και αντιμετωπίζοντας τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θέλουμε να είναι ή να γίνουν.

Επανερχόμενος πίσω στο άρθρο και με βάση αυτά που είναι σήμερα, το πρώτο ερώτημα που λογικά προκύπτει είναι αν το ΑΚΕΛ υιοθετεί αυτή τη θεώρηση και τι απήχηση βρίσκει ανάμεσα στα στελέχη του. Όχι για να υπάρξει διάσταση, αλλά για να ξέρουμε από που αρχίζουμε.

Οι πολίτες γενικά, είναι διχασμένοι σε δύο στρατόπεδα. Σε εκείνους που πιστεύουν ότι το Κυπριακό στη σημερινή του φάση είναι αποτέλεσμα της Τουρκικής εισβολής και κατοχής και καμία λύση δεν αποδέχονται αν δεν προβλέπεται:

Α) Αποχώρηση του Τουρκικού στρατού (κατοχικού και προβλεπόμενου από την Ζυρίχη)

Β) Κατάργηση των εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης

Γ) Επιστροφή όλων των προσφύγων (Ε/Κ και Τ/Κ)

Δ) Σύνταγμα που να ανταποκρίνεται στις Ευρωπαϊκές αρχές και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο με πρωταρχικό το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης.

Οι άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια δικοινοτική διαφορά και επομένως  μια λύση θα επιτρέψει την επανένωση, την απελευθέρωση και την μακροχρόνια λειτουργία του Κράτους.

Η αντιπαράθεση αυτή εκφράζεται από τους μεν σαν αντίθεση στη ΔΔΟ που την θεωρούν ως μορφή διχοτόμησης και το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα για το σχέδιο ΑΝΑΝ (76% ΟΧΙ, 24% ΝΑΙ) είναι απόρριψη της διχοτόμησης που προβλέπεται από το εν λόγω σχέδιο και όχι της λύσης, σε αντίθεση με όσους ψήφισαν ΝΑΙ, που το θεωρούν σαν χαμένη ευκαιρία.

Νομίζω ότι οι τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα οι δηλώσεις και οι πράξεις Ερτογάν και των άλλων Τούρκων αξιωματούχων, πρέπει να έπεισαν τους πάντες για τους πραγματικούς Τουρκικούς στόχους, τόσο για την Κύπρο και για το Αιγαίο, όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ελπίζω και εύχομαι ο διάλογος να συνεχισθεί ώστε να ακουστούν και άλλες απόψεις και εισηγήσεις.

  • 15/9/2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button