Greek Reports (Ελληνικά)

Προεδρικές 2023 και πραγματικότητα

  • Κριτική σε άρθρα του κ. Α. Κυπριανού

Ο τέως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού, με άρθρα του στο «Φ» 5/9/2022 και 11/9/2022, τόσο στο τίτλο όσο και στη συνέχεια, μας υποσχέθηκε ή καλύτερα διατύπωσε τη θέση ότι θα μιλήσει για «τους τρεις βασικούς υποψηφίους τους οποίους προσωπικά γνωρίζω εδώ και χρόνια».

Αυτό που άλλαξε στο δεύτερο άρθρο του είναι ότι γράφει «με βάση την γνώση και την εμπειρία που έχω μαζί τους τα τελευταία χρόνια».

Και στα δύο όμως άρθρα, οι τρεις πρώτοι παράγραφοι τους είναι πανομοιότυπες ενώ και τα υπόλοιπα παραμένουν τα ίδια.

Διαβάζοντας το τίτλο του άρθρου «Προεδρικές και υποψήφιοι» άλλα και την περικοπή που ανέφερα πιο πάνω, ήλπιζα ότι ο κ. Κυπριανού θα έγραφε και για τους  τρεις, όπως αναφέρει, βασικούς υποψηφίους. Όμως και στα δύο άρθρα, διαπίστωσα με μεγάλη έκπληξη, ότι όλο το πρώτο άρθρο αναφέρεται μόνο στο Ν. Χριστοδουλίδη και όπως γράφει, «όσοι τον γνωρίζουν από παλιά λένε ότι ανέκαθεν τον έκαιγε η φιλοδοξία να γίνει Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Προσωπικά δεν τον γνωρίζω και επομένως δεν μπορώ να διαψεύσω ή να επαληθεύσω αυτό τον ισχυρισμό.

Ό,τι είχα να πω μέχρι τώρα το είπα και το υπέγραψα στο «Philenews» στις 15/12/2021 όπως και στον ιστότοπο του Agora Dialogue. Ο κ. Κυπριανού όντας ένας όπως λέει, που τον γνωρίζει εδώ και χρόνια τον Ν. Χριστοδουλίδη, θα πρέπει να μας αναφέρει όχι μόνο που και πότε τον άκουσε, αλλά και πια ήταν η αντίδραση του. «Τον άκουσαν να λέει», είναι εξ ακοής και δεν στέκει, ενώ ταυτόχρονα θέτει σε αμφισβήτηση την πρώτη διαπίστωση του κ. Κυπριανού «ότι οι προεδρικές εκλογές θα είναι καθοριστικές».

Συνεχίζοντας, το πρώτο άρθρο του ο κ. Κυπριανού, αναφέρεται μόνο στο ΔΗΣΥ και στον Ν. Αναστασιάδη. Ταυτόχρονα θέτει και μερικά ερωτήματα και την στάση που τήρησε, κατά την άποψη του, ο Ν. Χριστοδουλίδης.

Στο δεύτερο άρθρο του γράφει για τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου του οποίου γνωρίζουμε πολύ καλά και τα πιστεύω, τι στάση τήρησε και τηρεί εντός και εκτός Βουλής και εκτός Εθνικού, άρα είναι γνωστές και οι θέσεις και οι απόψεις του. Όμως ο ίδιος έκρινε, ότι πρέπει να γίνει ειδική αναφορά και το κάνει στο δεύτερο άρθρο του.

Χρειάζεται όμως να μάθουμε στα ίδια ερωτήματα, μέσα από το πρίσμα ενός έμπειρου πολιτικού όπως είναι ο κ. Κυπριανού, στα ίδια προβλήματα, τις θέσεις και τις απόψεις του άλλου υποψηφίου που το ΑΚΕΛ αποφάσισε να υποστηρίξει, του κ. Α. Μαυρογιάννη, ώστε να μπορέσει ο κάθε πολίτης να κρίνει αντικειμενικά.

Το ΑΚΕΛ έχει πολλάκις αναφέρει ότι δεν επιδιώκει απλά την αλλαγή, αλλά την «κοινωνική αλλαγή».

Ελπίζω ότι ο κ. Κυπριανού θα μας εξηγήσει το περιεχόμενο αυτού του όρου αλλά και πως αυτό συνδυάζεται με την διακηρυγμένη θέση του ΑΚΕΛ ότι ενόσω παραμένει ανοικτό το Κυπριακό, ο σοσιαλιστικός αυτός μηχανισμός αναβάλλεται.

Είναι το περιεχόμενο της «κοινωνικής αλλαγής» συμπληρωματική, αντιπαραθετική θέση  ή μήπως τώρα διατυπώνεται μια άλλη νέα θέση;

Οφείλει νομίζω ο κ. Κυπριανού να μας πει το περιεχόμενο της όπως και ο κ. Μαυρογιάννης, καθώς ο τελευταίος έχει αποδεχθεί την υποστήριξη και τη θέση του ΑΚΕΛ. Όμως θα πρέπει να μας πει και το τρόπο με τον οποίο θα την πετύχει.

Για να έχουμε σωστή απόφαση, όσο είναι δυνατόν, βασική προϋπόθεση είναι η γνώση της πραγματικότητας.

  • Λευκωσία 12-9-22

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button