Greek Reports (Ελληνικά)

Η Ελλάδα που μας πληγώνει

Προκλήσεις

Το σκάνδαλο με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας και ενός δημοσιογράφου, και κατά πάσα πιθανότητα και άλλων δημοσίων προσώπων, γυρίζει την Ελλάδα πίσω στη δεκαετία του 1950, την μετεμφυλιακή Ελλάδα, τότε που η κακόφημη ΚΥΠ-Κυβερνητική Υπηρεσία Πληροφοριών-παρακολουθούσε Έλληνες πολιτικούς και άλλα δημόσια πρόσωπα για λογαριασμό των Αμερικανών.

Γι΄αυτό και στην μεταπολίτευση της άλλαξαν το όνομα και την ονόμασαν ΕΥΠ-Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών- για να εξορκίσουν αυτή τη μαύρη περίοδο για τη δημοκρατία.

Οι εξηγήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έπεισαν κανένα, ούτε καν τους γελοιογράφους! Ποιος να πιστέψει ότι το πιο έμπιστο πρόσωπο του, ο γιος της αδελφής του, ο Γρηγόρης Δημητριάδης , διευθυντής του γραφείου του και ο άνθρωπος που επιτηρούσε την ΕΥΠ, έκανε του κεφαλιού του σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα και ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος; Χρειάζεται να χυθεί φως γύρω από αυτό το σκάνδαλο των  υποκλοπών. Αν βρισκόμασταν σε άλλη χώρα όπου η πολιτική ευθιξία είναι μέρος των πολιτικών ηθών ο Μητσοτάκης θα είχε ήδη παραιτηθεί! Διότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ως αποστολή την ασφάλεια της χώρας και όχι την παρακολούθηση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Η χώρα ρεζιλεύεται διεθνώς. Συμβαίνουν πράγματα που θυμίζουν την παρακρατική Δεξιά άλλων εποχών ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Να μάθουμε λοιπόν σε τι ήταν επικίνδυνος ο αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας για να παρακολουθείται το τηλέφωνο του. Και να μάθουμε αν αυτό το ζήτησαν οι Αμερικανοί και γιατί ή αν ήταν απόφαση Μητσοτάκη  για ένα πολιτικό του αντίπαλο.

Με τη σημερινή τεχνολογία οι υποκλοπές έγιναν μάστιγα για την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, τις εμπορικές συναλλαγές  αλλά φυσικά και για την πολιτική ζωή. Στην αγορά υπάρχουν λογισμικά, όπως το predator  με το οποίο προσπάθησαν να παγιδέψουν το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη κι όταν δεν τα κατάφεραν προσέφυγαν στην ΕΥΠ  για «νόμιμη» παρακολούθηση του, τα οποία χρησιμοποιούν για υποκλοπές κυβερνήσεις, ιδιώτες, εταιρείες ακόμη και κόμματα όπως γράφτηκε. Όλοι και όλα υπό παρακολούθηση δηλαδή! Μόνο οι «νόμιμες» παρακολουθήσεις στην Ελλάδα έφτασαν από 199 το 2005 σε 13.751 το 2020!

Κι αφού η Ουκρανία και η Αρμενία διέψευσαν ότι ζήτησαν την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη και οι Αμερικανοί σιωπούν πονηρά αν είναι αυτοί που παρακάλεσαν τον Μητσοτάκη για μια μικρή εξυπηρέτηση, μένει να μας πουν ίσως ότι την παρακολούθηση την ζήτησε η Μπουρκίνα Φάσο επειδή ο ύποπτος απειλούσε την εθνική της ασφάλεια!

Ο απόηχος των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα φτάνει βέβαια και στην Κύπρο. Η γνωστή εταιρεία του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν που εμπορεύεται το predator είχε έδρα την Κύπρο πριν μεταφερθεί στην Ελλάδα και είναι γνωστή η ιστορία  του μαύρου βαν το οποίο μπορούσε να υποκλέψει δεδομένα από κινητά τηλέφωνα και εισήχθηκε στην Κύπρο ως δήθεν μετεωρολογικός σταθμός! Η υπόθεση δεν εξιχνιάστηκε ποτέ αφού ο  Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου αποφάσισε την αναστολή της ποινικής του δίωξης για λόγους που δεν εξηγήθηκαν ποτέ. Η αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα επανάφερε στην επικαιρότητα την υπόθεση αυτή, με τις κυπριακές  εφημερίδες αλλά και ευρωβουλευτές να εγείρουν το θέμα και να ζητούν εξηγήσεις για τους χειρισμούς της υπόθεσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Με άλλα λόγια χρειάζεται ξεκαθάρισμα της υπόθεσης για να μη διασύρεται διεθνώς η Κύπρος ως ένας τόπος όπου όλες οι παρανομίες, από τα χρυσά διαβατήρια ως το ξέπλυμα χρήματος, επιτρέπονται.

Συμπερασματικά, σε ένα ταραγμένο κόσμο ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος αντέχουν αυτό τον διεθνή διασυρμό. Αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ανάμεσα τους και τις τουρκικές απειλές, και χρειάζεται να έχουν  μια καθαρή εικόνα προς τα έξω. Δεν είναι δυνατό να προβάλλουν την εικόνα μπανανίας την ίδια ώρα που χρειάζονται τη διεθνή συμπαράσταση. Χωρίς σοβαρό κράτος που να το σέβονται φίλοι και εχθροί, με ελλείμματα δημοκρατίας, με ελλείμματα στη δικαιοσύνη, με σοβαρά ελλείματα αποτελεσματικότητας των απηρχαιωμένων κρατικών δομών τους, με τις πελατειακές σχέσεις να παράγουν μόνιμη διαφθορά, Ελλάδα και Κύπρος δεν πάνε πουθενά. Καίνε τις γεωπολιτικές τους δυνατότητες και μηδενίζουν τη διεθνή τους απήχηση.

  • ΥΓ

Υπάρχει μια συνεχής υπόσκαψη του κυπριακού κρατικού συστήματος υγείας, του ΓεΣΥ. Οι βολές προέρχονται ίσως από διαφορετικές κατευθύνσεις αλλά την κύρια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της όταν τοποθετεί τους εχθρούς του συστήματος στη διοίκηση του ή όταν μεταφέρει εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του στον ιδιωτικό τομέα. Είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη πολιτική αποδυνάμωσης του δημοσίου με μεταφορά πόρων στον ιδιωτικό τομέα. Εναπόκειται στους πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα να υπερασπιστούν το δημόσιο αυτό αγαθό.

  • Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Email, Stephanos.constantinides@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button