Greek Reports (Ελληνικά)

Προσπάθειες αποαναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον κυπριακό Τύπο, στην περιοχή του κατεχόμενου χωριού Πέργαμος, ενέργειες των τουρκικών κατοχικών αρχών έχουν ως σκοπό κυριαρχική επέμβαση στην Πύλα, εκμεταλλευόμενη το ιδιότυπο καθεστώς της.

Μετά από δεκατέσσερα χρόνια, οι Τούρκοι κατακτητές επαναλειτούργησαν πρόσφατα, παράνομο «αστυνομικό σταθμό» στο Πέργαμος, στην παρουσία του διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και άλλων αξιωματούχων του τουρκικού στρατού.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της εμπέδωσης της δήθεν ύπαρξης δύο κρατών, δηλαδή της επιβολής της διχοτόμησης.

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, η Τεχνική Δικοινοτική Επιτροπή για την Εγκληματικότητα, δημιούργησε γραφείο επαφής στην Πύλα για σκοπούς ανταλλαγής πληροφοριών, λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος του μεικτού χωριού, γίνεται εκμετάλλευση του οργανωμένου εγκλήματος σε όλη την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Τούρκοι επιθυμούν να εμφανίζονται ως «κράτος» τοποθετώντας εν ενεργεία «αξιωματικό», ενώ η παρουσία του γραφείου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι ανεπίσημη.

Επιπρόσθετα, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Colin Stewart, σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την εκτίμηση του στις προσπάθειες της «ελληνοκυπριακής κοινότητας» για βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Καντάρα, ενώ ευχαρίστησε το «Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Τουρκία για τη στήριξη τους στον Ersin Tatar και την τουρκοκυπριακή κοινότητα». Ενεργώντας εκτός των όρων εντολής του και με απαράδεκτο τρόπο, ο Colin Stewart, εξισώνει την νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την υποτελή διοίκηση της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Καλούμε την Κυπριακή Δημοκρατία σε έντονη διαμαρτυρία προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπαλλήλου του. Επιπρόσθετα, καλούμε σε αναθεώρηση της πολιτικής τoυ κράτους, για τις διάφορες Τεχνικές Επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια, καθώς οι Τούρκοι επιδιώκουν μέσω αυτών, τη συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης και τη σταδιακή αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button