Greek Reports (Ελληνικά)

Δήλωση μελών Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας (ΕΟΚΜΒ) σχετικά με τις διευκρινήσεις του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.) για αγοραπωλησίες κτηρίων

Χρειάστηκε να περάσουν 9 ολόκληρες ημέρες από τότε που θέσαμε σειρά ερωτημάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, σχετικά με την πολιτική του για θέματα περιουσιακών στοιχείων, για να κοινοποιηθεί δημόσια στα Ελληνικά, μια μη απάντησή του.

Συγκεκριμένα:

Αναφέρεται στην απάντηση πως το τότε Δ.Σ. της Κοινότητας προχώρησε στην αγορά του κτηρίου στη διεύθυνση 272 Russell St στη Μελβούρνη, μετά από αξιολόγηση κτηματομεσιτών που έκριναν πως η τιμή πώλησης ήταν κατάλληλη. Ανεξάρτητες επίσημες κτηματολογικές εκθέσεις όμως, δηλαδή, Independent Sworn Valuations, δεν υποβλήθηκαν ποτέ γραπτώς στα μέλη του τότε Δ.Σ.

Τώρα που δημοσίως εγείρεται θέμα καταλληλότητας αγοράς, το νυν Δ.Σ. οφείλει να κοινοποιήσει γραπτώς τις επίσημες κτηματομεσιτικές εκθέσεις στις οποίες αναφέρεται, έτσι όπως καταχωρήθηκαν ημερολογιακά στο βιβλίο/αρχείο εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων της Κοινότητας.

Αναφέρεται στην απάντηση του Δ.Σ., γενικά και αόριστα, πως το κτήριο που αγοράστηκε ήταν μισθωμένο και αποφέρει εισόδημα στην Κοινότητα. Πόσο είναι αυτό το εισόδημα από την ενοικίαση του συγκεκριμένου χώρου; Πόσα εισπράττει η Κοινότητα ως ενοίκιο, ετησίως, για την ενοικίαση του ισογείου και πόσα για την ενοικίαση του 1ου ορόφου; Το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει να ενημερώσει σχετικά τα μέλη.

Η Κοινότητα επιχορηγήθηκε με χρήματα των Αυστραλών φορολογουμένων για συγκεκριμένο σκοπό. Για να δημιουργήσει κέντρο για νέους και ηλικιωμένους, όχι για να αυξήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δ.Σ. Το μικρό σε έκταση κτήριο που αγοράστηκε στο 272 Russell St στη Μελβούρνη, λόγο τοποθεσίας και έλλειψης χώρων στάθμευσης, δεν είναι εύκολα προσβάσιμο στα ηλικιωμένα άτομα. Επίσης, η τωρινή μορφή του κτηρίου δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους ηλικιωμένους. Απαιτείται ανακαίνιση των χώρων του! Η ανακαίνιση αναφέρεται και ως προαπαιτούμενο στο προοίμιο/αιτιολογική έκθεση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης της Βικτώριας. Τελικά, πόσο θα κοστίσει συνολικά στην ΕΟΚΜΒ η αγορά του συγκεκριμένου κτηρίου, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακαίνισης;

Αξίζει να σημειωθεί πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα οικονομικής και στρατηγικής φύσης που αφορούν την ίδια την υπόσταση και βιωσιμότητα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Ποια είναι η στρατηγική της Κοινότητας για τα 5+1 κέντρα; Απαιτείται να συμβάλει και αυτή με δικά της κονδύλια για την υλοποίηση των πρότζεκτ των κέντρων; Έχει τα απαιτούμενα έσοδα και την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα να ολοκληρώσει τα έργα για τα οποία χρηματοδοτήθηκε με χρήματα των Αυστραλών φορολογούμενων; Ο στρατηγικός σχεδιασμός και προσανατολισμός, οι προτεραιότητες, καθώς και η ίδια η φύση της ΕΟΚΜΒ δεν μπορούν να οριοθετούνται ερήμην των μελών της.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως η ανάγκη για διαβούλευση, διαφάνεια και λογοδοσία του Δ.Σ. προς τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, δεν είναι απλά προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η μακροημέρευση του οργανισμού. Είναι καταστατική υποχρέωση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τα μέλη. Το άρθρο 11 του καταστατικού, ορίζει ως το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων τη Γενική Συνέλευση μελών. Το οποιοδήποτε Δ.Σ. της Κοινότητας υπόκειται στον έλεγχο των μελών και της Γενικής Συνέλευσης. Αυτή η αρχή έχει αναγνωριστεί και από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας στις 7 Νοεμβρίου 2003, όπου ο δικαστής τονίζει ανάμεσα σε άλλα ότι: τα μέλη έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από το Δ.Σ. έγγραφα που σχετίζονται με τις υποθέσεις της Κοινότητας.

Λεωνίδας Αργυρόπουλος
Στράτος Βάκκας
Κρυστάλλω Γεωργιάδου
Ηλίας Διακολαμπριανός
Βάσω Ζάγκαλη
Μαριέττα Κόκκα
Απόστολος Κουνέλης
Γιώργος Κωλέτσης
Δήμητρα Λαγουδάκη
Στυλιανός Λυλυμπάκης
Άγγελος Μακρυγιώργος
Ελένη Μαλτέζου
Έφη Μαλτέζου
Γιώργος Μεσσήνης
Ευθιμία Σφραντζή
Μένη Χριστοφάκη
– Mελβούρνη, 21 Ιουνίου 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button