Greek Reports (Ελληνικά)

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο

Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) και Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ.) της Κύπρου έχουν κοινό ιδεολογικό προφίλ και μια αγαστή συνεργασία και πορεία.

Κάτι ασφαλώς απολύτως θεμιτό και κατανοητό.

Ίδιες σχέσεις ως γνωστό διατηρούν και το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού (Α.Κ.Ε.Λ.) της Κύπρου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα περίμενε κανείς ότι το Α.Κ.Ε.Λ., ως ένα κομουνιστικό κόμμα (έτσι αυτοχαρακτηρίζεται), να συνδέεται ιδεολογικά, περισσότερο με το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), κάτι τέτοιο όμως, κατά ένα περίεργο τρόπο, δε συμβαίνει.

Κι αυτό διότι το Κ.Κ.Ε. θεωρεί ότι το Α.Κ.Ε.Λ., στην πράξη, έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλοτριωθεί ιδεολογικά από αυτό που ορίζει το κομουνιστικό μανιφέστο το οποίο αποτελεί το θεμελιακό κείμενο της κομουνιστικής ιδεολογίας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό είναι που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο ο Κυριακός Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί και να μιλήσει στο συνέδριο του ΔΗ.ΣΥ. στη Λευκωσία. Στο συνέδριο παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκουν τα αδελφά κόμματα της Ν.Δ. και του ΔΗ.ΣΥ.

Άκουσα με μεγάλη προσοχή τα όσα ο πρωθυπουργός δήλωσε από την Λευκωσία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Μεγαλόνησο. Αυτονόητα πράγματα θα πει κάποιος ωστόσο καλό είναι να επαναλαμβάνονται και να επισημαίνονται.

Σημειώνω τα πιο σημαντικά:

«Η Ουκρανία βιώνει την τραγική εμπειρία της Κύπρου το 1974… Δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος…  οι τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών στην Κύπρο απορρίπτονται ασυζητητί. Η διχοτόμηση δεν χωράει ούτε στην πραγματικότητα, ούτε στον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Η πράσινη γραμμή» που κόβει τη Λευκωσία στα δύο είναι μια γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει…. το Διεθνές Δίκαιο παραμένει η μόνη πυξίδα μας στο εθνικό ζήτημα, με σαφή τον κοινό μας στόχο: δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Χωρίς ξένους εγγυητές, χωρίς κατοχικούς στρατούς. Λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης…».

Όλα αυτά αποτελούν επισημάνσεις με τις οποίες ασφαλώς ουδείς μπορεί να διαφωνήσει. Κάποιος ωστόσο (ουδέτερος και αμερόληπτος) πρέπει να μας εξηγήσει πως όλα τα παραπάνω συνάδουν με λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (Δ.Δ.Ο.) στην οποία Λευκωσία και Αθήνα εναπόθεσαν όλες τις δυνάμεις τους. Μια λύση την οποία όλοι οι έγκυροι και έγκριτοι νομικοί και συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για λύση ξεκάθαρα διχοτομική!

Αναφέρθηκε και στις εκλογές που θα γίνουν σε Ελλάδα και Κύπρο το 2023 ο πρωθυπουργός:

«Το στοίχημα των εκλογών είναι να μην πάμε πίσω, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να κτίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια, να αποτρέψουμε την κατεδάφιση όσων έγιναν.

Φίλε Αβέρωφ, με το καλό Πρόεδρος στις εκλογές που έρχονται. Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι στο πλευρό σου». Σίγουρα, η Ν.Δ., ως αδελφό κόμμα με τον ΔΗ.ΣΥ. δικαιούται να προσδοκά σε νίκη του πρόεδρου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, διερωτώμαι ωστόσο, εντελώς καλοπροαίρετα,  κατά πόσο είναι σωστό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να παίρνει θέση σε αυτό το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα…

Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτα πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και μετά αρχηγός κόμματος.

Υστερόγραφο: «Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει και ισχυρός ελληνισμός, σημαίνει και ισχυρή Κύπρος» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «κάθε επιτυχία της Αθήνας γίνεται δύναμη στη Λευκωσία». Μεγάλη κουβέντα! Προσυπογράφω και συντάσσομαι.

  • Αναπλ. καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button