Greek Reports (Ελληνικά)

Απαιτείται συγκρότηση στρατηγικής απελευθέρωσης απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα

Η παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu στην κατεχόμενη Κύπρο, συνοδεύτηκε με τη διακήρυξη των τουρκικών θέσεων για το Κυπριακό, δηλαδή την ανάγκη κατοχύρωσης της κυριαρχικής ισότητας (αφήνοντας πίσω την προηγούμενη τουρκική θέση για πολιτική ισότητα).

Παράλληλα, ο Τούρκος αξιωματούχος πρόβαλε τη λύση των δύο κρατών (αφήνοντας πίσω την προηγούμενη τουρκική θέση για ομοσπονδία), και με θράσος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει «τη βούληση των Τουρκοκυπρίων».

Επιπρόσθετα, απέρριψε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε η ελληνική πλευρά, ισχυριζόμενος πως αποτελούν παλιές ιδέες με σκοπό την παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας, τονίζοντας ότι την επόμενη περίοδο οι Τουρκοκύπριοι θα υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις.

Ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στις προσπάθειες αναβάθμισης της «ΤΔΒΚ» σε διεθνείς οργανισμούς ενώ για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, με θράσος τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

Τέλος, σχετικά με την Αμμόχωστο ανέφερε ωμά ότι αποτελεί μέρος της «ΤΔΒΚ».

Από την άλλη, ο πολιτικός εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα Ersin Tatar, επανέλαβε την πάγια θέση του για λύση δυο κρατών και έδωσε τη δική του ερμηνεία για τα δήθεν ιστορικά δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ στην Αμμόχωστο.

Θα πρέπει καταστεί σαφές ότι, ήδη από την επόμενη μέρα της τουρκικής εισβολής, η ελληνική πλευρά σύρθηκε σε διαπραγματεύσεις, υιοθετώντας σταδιακά τις εκάστοτε τουρκικές θέσεις, τις οποίες η τουρκική πλευρά εγκατέλειπε, απαιτώντας όλο και περισσότερα.

Αυτή την τακτική ακολουθεί και τώρα, βλέποντας ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να τις συζητήσει.

Έφτασε λοιπόν ο καιρός, να μπει φραγμός στη διαχρονική διολίσθηση του Κυπριακού προς τις τουρκικές θέσεις και η υιοθέτηση μιας πραγματικής στρατηγικής για υπεράσπιση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σκοπός μας οφείλει να είναι η απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button