Greek Reports (Ελληνικά)

Τα 5 κλειδιά της ειρηνικής επανάστασης των πολιτών

(Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο τέλος του κειμένου)

Φίλοι και φίλες, αγαπητοί προσκεκλημένοι,  με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην σημερινή συγκέντρωση όπου ο υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης θα αναπτύξει τα 5 κλειδιά της ειρηνικής επανάστασης των πολιτών.

Λόγω επαγγέλματος ταξιδεύω συχνά στο εξωτερικό. Είμαι μέλος σε ένα παγκόσμιο οργανισμό που έχει μέλη χιλιάδες δικηγόρους από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου όπου μαζευόμαστε και συζητούμε διάφορα θέματα που αφορούν το επάγγελμα μας. Τα τελευταία όμως 10 χρόνια νιώθω έντονα το αίσθημα ντροπής να λέω ότι είμαι Κύπρια όταν παρευρίσκομαι σε αυτές τις συναντήσεις. Ντροπή γιατί κάθε φορά πρέπει να υπερασπίζομαι ότι δεν είμαστε όλοι διεφθαρμένοι και απατεώνες, δεν ασχολούμαστε όλοι με χρυσά διαβατήρια ξεπουλώντας την κυπριακή υπηκοότητα σε κάθε εγκληματία, δεν ξεπλένουμε όλοι βρώμικο χρήμα. 

Στην πλειοψηφία είμαστε έντιμοι, είμαστε πατριώτες, έχουμε αρχές και δουλεύουμε σκληρά από το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Τα τελευταία 10 σχεδόν χρόνια επιτελέστηκε στην Κύπρο ένα μεγάλο έγκλημα διαφθοράς από μία κλίκα διεφθαρμένων πολιτικών που μέχρι σήμερα μας κυβερνούν. Και οι οποίοι είναι πρόθυμοι να κάψουν ολόκληρη την χώρα για να σταθούν στην στάχτη αφού προτιμούν να είναι βασιλιάδες της στάχτης παρά πολίτες μίας αξιοπρεπούς κοινωνίας.

Για αυτό όταν εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του ο Γιώργος Κολοκασίδης για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν δίστασα ούτε για μία στιγμή να το υποστηρίξω όχι μόνο με την ψήφο μου αλλά λαμβάνοντας ενεργό ρόλο σε αυτή του την προσπάθεια.

Παρόλο ότι είμαι σίγουρη ότι τον γνωρίζετε ως άνθρωπο υψηλής μόρφωσης, ηθικής και αρχών, θα μου επιτρέψτε λίγα λόγια για το ποιος είναι ο Γιώργος.

Έχει αποφοιτήσει από το London School of Economics με πτυχίο Οικονομικών με ειδίκευση στον τομέα της Βιομηχανίας και του Εμπορίου.  Έχει επίσης πτυχίο νομικής  από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μεταπτυχιακό από το Kings College του Λονδίνου και εργάζεται ως δικηγόρος στην Λευκωσία διατηρώντας το δικό του δικηγορικό γραφείο.

Μιλά 4 γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και υπήρξε πρωταθλητής Κύπρου στο τέννις.   Είναι παντρεμένος με την Δάφνη Κολοκασίδη με την οποία έχουν αποκτήσει δύο θυγατέρες.

Αναμείχθηκε στα κοινά εντασσόμενος στο ΔΗ.ΚΟ όπου ανελίχθηκε στην θέση αντιπροέδρου του κόμματος.  Υπήρξε στενός συνεργάτης και σύμβουλος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου όταν ο τελευταίος ζήτησε από τον λαό να απορρίψει το άθλιο Σχέδιο Ανάν, και μέρος του Εθνικού Συμβουλίου από το 2007 – 2011. Με τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου και την ανάληψη της προεδρίας του ΔΗ.ΚΟ από τον Μάριο Καρογιάν, διαφώνησε με την τότε κυβερνητική συνεργασία η οποία κατά την άποψη του εγκατέλειπε ουσιώδεις θέσεις του ΔΗΚΟ στο εθνικό ζήτημα και αποβλήθηκε από το κόμμα. Με την ανάκτηση της προεδρίας του ΔΗ.ΚΟ από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και μετά από δικαστική δικαίωση αποκατάστασης του, με σεμνότητα απομακρύνθηκε και δεν θέλησε να επανέλθει λόγω διαφωνίας επί της αρχής της άκρατης κομματοκρατίας για την οποία ήταν, είναι και θα είναι πάντα εναντίον. 

Χωρίς ποτέ να απομακρυνθεί από τα κοινά, προέβαινε τακτικά σε δηλώσεις εναντίον των κακών εχόντων στην διακυβέρνηση του τόπου και της άκρατης διαφθοράς που επικράτησε τα τελευταία 9 και πλέον χρόνια.  Η δεν αντίθεση του στην άθλια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) είναι δεδομένη και παραμένει μέχρι σήμερα ο μοναδικός υποψήφιος που τάχθηκε ευθαρσώς τόσο εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) όσο και της κομματοκρατίας, αρνούμενος έντιμα την οποιαδήποτε συναλλαγή με οποιονδήποτε μεγάλο κόμμα για να τύχη υποστήριξης, βασιζόμενος ΜΟΝΟ στην πίστη ότι ο λαός θα τον τιμήσει για το ποιος είναι και για το τι αντιπροσωπεύει.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ κάποτε είπε, Μερικοί άνδρες αλλάζουν το κόμμα τους για χάρη των αρχών τους. Άλλοι αλλάζουν τις αρχές τους για χάρη του κόμματός τους.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης έχει αποδείξει ότι οι αρχές, ο πατριωτισμός και η εντιμότητα είναι πέραν  οποιουδήποτε κομματικού συμφέροντος και πέραν οποιουδήποτε προσωπικού συμφέροντος. Ο πρότερος έντιμος βίος και η διαχρονική θέση αρχών του είναι εγγύηση ότι αυτά που σήμερα δηλώνει ως όραμα του, είναι αυτά που με σθένος θα επιδιώξει με την ανάληψη της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Είναι εγγύηση ότι  θα κάνει αυτό που πολύ λίγοι ηγέτες στην Κύπρο έχουν κάνει – το καθήκον του.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Σε μια Δημοκρατία δεν συνηθίζεται να μιλούν για ‘επανάσταση’.

Διότι είτε δεν υπάρχει Δημοκρατία και ο λαός καταδυναστεύεται, είτε υπάρχει Δημοκρατία και ο λαός είναι κυρίαρχος.

Αυτή είναι η θεωρία.

Δυστυχώς στην Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα αυτό δεν ισχύει.

Δημοκρατία υπάρχει. Ο λαός όμως δεν είναι κυρίαρχος.

Τα κόμματα είναι απαραίτητα συστατικά μιας Δημοκρατίας. Ξεχάσαμε όμως γιατί είναι απαραίτητα.

Χρειάζονται για να διερμηνεύουν και να μεταφέρουν τη βούληση των πολιτών. Δεν επιβάλλουν θέσεις. Τις αντλούν από τον λαό του οποίου οφείλουν να είναι οι εκφραστές.

Σήμερα όμως στον τόπο μας τα κόμματα έχουν χάσει επαφή με αυτή την αποστολή τους.

Τα κόμματα έχουν καταλήξει οργανισμοί με εταιρική συνείδηση οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντα των ιδίων και των χορηγών τους. Που είναι το συμφέρον του τόπου; Στα κόμματα ακούγεται η φράση  ‘κομματικός πατριωτισμός’. Λές και προτεραιότητα πλέον να είναι το κόμμα όχι η πολιτεία.

Έχουμε περάσει σε ένα καθεστώς κομματοκρατίας και στη διαφθορά που αυτό κουβαλά.

Ο πολίτης έχει μετατραπεί σε κομματικό οπαδό. Έχει γίνει ένας παθητικός χειροκροτητής. Στην καλύτερη περίπτωση δεν θέλει να ξέρει. Είναι αυτό όμως λύση;

Οι πολίτες ουσιαστικά πληρώνουμε προστασία στο κομματικό σύστημα για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Νομίζουμε ότι έτσι θα ησυχάσουμε αλλά σιγά, σιγά το κόστος της διαφθοράς αυξάνεται.

Έφτασε η ώρα να σταματήσουμε να πληρώνουμε προστασία!

Έφτασε η ώρα να αγωνιστούμε για αυτό που μας αξίζει ως πολίτες!

Έφτασε η ώρα να διεκδικήσουμε τη Δημοκρατία μας!

Και η επανάσταση θα είναι ειρηνική. Ειρηνική διότι εμείς οι πολίτες θα χρησιμοποιήσουμε το τελευταίο όπλο που μας απέμεινε, την εκλογική διαδικασία για να βοηθήσουμε να ανατείλει μια άλλη Δημοκρατία. Μια καλύτερη Κύπρος!

Στο πλαίσιο αυτής της ειρηνικής επανάστασης υπάρχουν 5 βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν – 5 κλειδιά.

Το πρώτο ζήτημα είναι ότι πρέπει να αναστραφεί αυτή η παρακμή. Γι’ αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί η κομματοκρατία και η  διαφθορά.
Προτείνω τα ακόλουθα:

  • Δεν μπορεί να υπάρξει εξυγίανση θεσμών χωρίς κάθαρση. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσει στον διορισμό ποινικών ανακριτών υπό το άρθρο 4 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, την κατάρρευση του συνεργατισμού, των Κυπριακών Αερογραμμών, το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.
  • Κατά δεύτερον πρέπει να καταπολεμηθεί η πελατειακή σχέση κομμάτων – πολιτών. Πρέπει να νοιώσει ο κάθε πολίτης ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες, είτε έχει πίσω του κομματικό νονό, είτε όχι.  Άρα άμεση και αποφασιστική καταπολέμηση του ρουσφετιού δυνάμει της υφιστάμενης νομοθεσίας (άρθρο 105Α του Ποινικού Κώδικα τροποποίηση του αείμνηστου Τάσου Παπαδόπουλου) και της κινητοποίησης της αστυνομικής δύναμης κατά της διαφθοράς. Γιατί δεν έγινε στο παρελθόν; Διότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Τώρα υπάρχει πολιτική βούληση!
  • Κατοχύρωση πραγματικής ανεξαρτησίας για τους ανεξάρτητους αξιωματούχους της Δημοκρατίας με αλλαγή του τρόπου επιλογής τους. Δεν πρέπει να διορίζονται μόνο από τον ΠτΔ.
  • Τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου του 2012 ώστε μεταξύ άλλων να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, έλεγχος και περιορισμοί στην οικονομική διαχείριση που γίνεται από τα πολιτικά κόμματα. Να μην μπορούν άμεσα ή έμμεσα να έχουν επιχειρήσεις ή να ελέγχουν αθλητικά σωματεία.
  • Διακοπή της χορηγίας των κομμάτων για προεδρικές εκλογές. Δεν νοείται να μην παίρνουν τη χορηγία οι  υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές και να την παίρνει το κόμμα. Και για να ξέρετε, το μεγαλύτερο κόμμα ο ΔηΣυ θα λάβει περί το 1 εκατομμύριο ευρώ για τις προεδρικές εκλογές. Με αυτά τα χρήματα τα κόμματα επιβάλλουν τους υποψηφίους τους αλλά και θα εξαγοράσουν και τη αφοσίωση τους. Εγώ ως πραγματικά ανεξάρτητος υποψήφιος παίρνω μηδέν ενίσχυση από την πολιτεία για να παρουσιάσω τις θέσεις μου στον λαό. Αυτό και αν είναι σκάνδαλο και φαλκίδευση της Δημοκρατίας! Γι’ αυτό τον λόγο είμαι υποχρεωμένος να στραφώ απευθείας προς τους πολίτες και να ζητήσω την οικονομική τους στήριξη. Μέσα από σχετική ιστοσελίδα μπορείτε να βοηθήσετε στη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης εκστρατείας. Αυτή η υποψηφιότητα δεν πρόκειται να δεχθεί στήριξη από αθέατους χορηγούς. 
  • Προώθηση τροποποίησης του περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου του 2004 ώστε να μην νοείται μη κατάρτιση δήλωσης πόθεν έσχες από τους πολιτειακούς αξιωματούχους  και επίσης να προβλεφθεί ανεξάρτητος έλεγχος των δηλώσεων και όχι από κοινοβουλευτική επιτροπή.
  • Πρόβλεψη για συμμετοχή του πολίτη στη δημοκρατική διαδικασία. Δεν μπορεί ο πολίτης να κάθεται πίσω και να περιμένει από τα κόμματα να κάνουν τη δουλειά. Η συμμετοχή του πολίτη στη δημοκρατική λειτουργία είναι η πεμπτουσία μιας υγιούς Δημοκρατίας. Για αυτό προτείνω τη θέσπιση νομοθεσίας για διεξαγωγή δεσμευτικών δημοψηφισμάτων εφόσον εξασφαλιστεί ένας ελάχιστος αριθμός υπογραφών. Προτείνω επίσης τη δημιουργία πλαισίου λειτουργίας Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) με σαφείς προϋποθέσεις εγγραφής, λειτουργίας, χρηματοδότησης. Έτσι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πολιτική δράση όχι μόνο μέσα στα κόμματα.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μέτρα για την καταπολέμηση της κομματοκρατίας και της διαφθοράς.

Δεύτερο κλειδί της Ειρηνικής Επανάστασης δεν μπορεί παρά να είναι το εθνικό ζήτημα.

Η ακολουθούμενη πολιτική στο κυπριακό δεν είναι άσχετη με την αυτονόμηση του κομματικού συστήματος από τη βούληση των πολιτών. Μετά το δημοψήφισμα του 2004 και από το 2008 ο τότε πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ξεκίνησε μια νέα διαπραγμάτευση για το κυπριακό. Θεμιτό. Θέλουμε να λύσουμε το κυπριακό. Θα νόμιζε κανείς όμως ότι θα λάμβανε υπόψη την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος. Δεν το έπραξε. Και όχι μόνο αυτό αλλά θεώρησε ότι ο λαός υπήρξε ανώριμος και πλανημένος. Απαράδεκτο! Ως αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση οδήγησε στην αναγέννηση ενός νέου σχεδίου Ανάν και μιας ΔΔΟ. Αυτά που λέω αποτυπώνονται στο έγγραφο των συγκλίσεων Χριστόφια – Ταλάτ.

Ακολούθησε ο Νίκος Αναστασιάδης. Με το ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου του 2014 δεσμεύτηκε να υιοθετήσει όλες τις παραχωρήσεις Χριστόφια. Κατέθεσε έγγραφα στη διαπραγμάτευση τα οποία ουδέποτε αποκάλυψε στους πολίτες αυτού του τόπου. Μέχρι σήμερα. Επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας. Μα ποιοι λόγοι εθνικής ασφάλειας μπορούν να ισχύσουν όταν τα έγγραφα έχουν δοθεί εδώ και χρόνια στην τουρκική πλευρά;!

Όταν είχα συνάντηση μαζί του προ ενός μηνός περίπου του ζήτησα να δώσει τα έγγραφα αυτά στη δημοσιότητα. Να γνωρίζει επιτέλους ο λαός! Ακόμα τίποτε.

Αυτό είναι απαράδεκτο και γω αυτή τη στιγμή καταθέτω τη δική μου δέσμευση να δώσω τα έγγραφα αυτά στον λαό. Για να αποφασίσει ο ίδιος περί τίνος πρόκειται και όχι να ακούει τους κομματικούς διαμεσολαβητές!

Ποια είναι η σημερινή εικόνα: Έχουμε ένα πρόεδρο ο οποίος αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια να περάσει το σχέδιο Ανάν. Δικαίωμα του. Εκλέγεται και συνεχίζει τη διαπραγμάτευση Χριστόφια για ένα νέο σχέδιο Ανάν και ΔΔΟ. Από αυτά που ήλθαν στην αντίληψη μου εμβάθυνε ακόμη περισσότερο τη ΔΔΟ. Ταυτόχρονα όμως λέγει σε διάφορους ότι το σχέδιο Ανάν και προφανώς και η ΔΔΟ είναι ένα τερατούργημα. Ταυτόχρονα αφήνει υπονοούμενα στους συνομιλητές του για προώθηση διχοτόμησης.

Τι αλλοπρόσαλλη πολιτική είναι αυτή; Θα πουν πολλοί δεν βαριέσαι αποχωρεί από την πολιτική. Και όμως!

Δεν αποχωρεί. Θα είναι παρών στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές. Έχει τρεις συνεχιστές που διεκδικούν εκλογή:

  • Είναι ο πρόεδρος του κόμματος του
  • Είναι ο διαπραγματευτής του και
  • Είναι και ο υπουργός του των Εξωτερικών.

Η τράπουλα είναι σημαδεμένη!

Με λίγα λόγια είναι αυτοί που στήριξαν αυτή την αλλοπρόσαλλη πολιτική και την εφάρμοσαν. Αυτοί τι θα κάνουν; Θα υποστηρίξουν την πολιτική του νέου σχεδίου Ανάν και της ΔΔΟ; Θα υποστηρίξουν τη διχοτόμηση;

Ή μήπως και τα δύο μαζί σε μια ευφάνταστη σύνθεση;

Αρκετά όμως. Τι θα πράξω εγώ;

Επιδιώκω μια λύση που να αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα της ΚΔ.

Μια λύση που να κατοχυρώνει τα τρεις ελευθερίες εγκατάστασης, νομής περιουσίας, διακίνησης.

Μια λύση που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου Ελλήνων, Τούρκων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων.

Επιδιώκω μια λύση που να προβλέπει την ύπαρξη μιας ισχυρής κυβέρνησης.  

Όσον αφορά την Τουρκία και τα στρατεύματα της θα πρέπει να προβλέπεται αποχώρηση τους, διακοπή των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος.

Μαζί θα πρέπει να αποχωρήσουν και όλοι οι έποικοι πλην μικρού αριθμού του οποίου δικαιολογείται η παραμονή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Αν γίνει δεκτή τέτοια λύση από την Τουρκία τότε μπορεί για ένα λογικό διάστημα να υπάρξει επιτήρηση από στρατεύματα της ΕΕ. Όχι όμως εγγυητές και προστάτες.

Δυστυχώς η ΔΔΟ δεν πληροί αυτά τα κριτήρια:

Προβλέπει:

  • Αδύναμη κυβέρνηση,
  • Έντονα δικοινοτικά ρατσιστικά στοιχεία όπως την μία τουρκική ψήφο στο υπουργικό συμβούλιο και σε όλα τα σημαντικά σώματα για λήψη απόφασης καθώς και δύσκολες επιβαρυντικές πλειοψηφίες,
  • Εκ περιτροπής προεδρία,
  • Διχοτόμηση επί του εδάφους με ισχυρό έλεγχο των συνιστωσών πολιτειών  σε κάθε περιοχή,
  • Δυνατότητα περιορισμού στην εγκατάσταση για να προστατευθεί δήθεν η διζωνικότητα,
  • Παραμονή εποίκων,
  • Απεμπόληση των περιουσιακών δικαιωμάτων όλων των προσφύγων στην τ/κ πολιτεία όχι μόνο των Κερυνειωτών που κουβαλούσαν τόσα χρόνια το στίγμα της ακρότητας διότι επέμεναν στα ανθρώπινα τους δικαιώματα.

Αυτά που σας αναφέρω έχουν γίνει αποδεκτά από την ε/κ πλευρά ως μέρος της ΔΔΟ. Και απορρέουν από την διζωνικότητα και δικοινοτικότητα. Γιατί η δικοινοτικότητα φέρνει μέσα στη λύση τα σκληρά φυλετικά ρατσιστικά στοιχεία και η διζωνικότητα φέρνει μέσα τον αυστηρό διαχωρισμό σε δύο περιοχές οι οποίες θα αυτοκυβερνώνται.

Καλά θα πει κάποιος: Δεν έχεις υπόψη σου κύριε ότι χάσαμε πόλεμο; Μπορεί να χάσαμε ένα άδικο και προδομένο πόλεμο αλλά αντισταθήκαμε και δεν νομιμοποιήσαμε την κατοχή. Ιστορικά, χώρες που ηττήθηκαν σε πόλεμο μπορεί να απεμπόλησαν έδαφος αλλά ποτέ δεν απεμπόλησαν ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα στο διηνεκές. Δεν συναίνεσαν σε λύση η οποία θα οδηγεί σε μια νέα Βοσνία.

Καλά θα δεχθούν οι Τούρκοι τέτοια λύση; Όχι αλλά δεν μπορούμε να μειώσουμε τα ελάχιστα επίπεδα ασφαλείας μας για να φτάσουμε αυτό που ζητούν οι Τούρκοι. Μην ξεχνάτε ότι δεν έστερξαν σε λύση ούτε και αυτοί οι Γιώργος Βασιλείου, ο Γλαύκος Κληρίδης, ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο Νίκος Αναστασιάδης;

Η πραγματικότητα είναι ότι όπως είναι σήμερα τα δεδομένα η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για δίκαιη λύση.

Δηλώνω όμως ετοιμότητα να διαπραγματευτώ μια λύση. Στη βάση όμως των αρχών που ανέφερα προηγουμένως. Και σίγουρα όχι με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτά και επικίνδυνα είναι και τη φυσιογνωμία του κυπριακού αλλάζουν. Το μετατρέπουν σε δικοινοτική διαφορά.

Τι πρέπει να γίνει εντωμεταξύ; Πρέπει να ενισχύσουμε και να εξυγιάνουμε την ΚΔ. Πρέπει να την αγκαλιάσουμε όπως μας αγκάλιασε και εκείνη τόσα χρόνια προσφέροντας μας την προστασία της νομιμότητας. Τα αγαθά της ευρωπαϊκής ένταξης. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ήμασταν μια απροστάτευτη κοινότητα χωρίς τη διεθνή προσωπικότητα της ΚΔ;

Και επειδή ζητούμε από τους πρόσφυγες μας να κάνουν κι άλλη υπομονή και να συνεχίσουν να υφίστανται το κύριο πλήγμα της κατοχής θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη οικονομική στήριξη σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού. Πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για ενίσχυση του προσφυγικού κόσμου.

H ενίσχυση της ΚΔ θα είναι ποικιλότροπη.

Ενίσχυση της οικονομίας.

Ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα και αναβίωση του δόγματος του ΕΑΧ. Πρέπει να αφιερώσουμε πόρους στην άμυνα μας για να μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια απέξω.

Και επειδή ακριβώς κινδυνεύουμε πρέπει όλες οι αποφάσεις μας να περνούν μέσα από το κριτήριο της εθνικής επιβίωσης.

Για αυτό υποστηρίζω τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Στρατηγικής. Με την περίληψη επιστημόνων και τεχνοκρατών. Δεν νοείται λχ να λαμβάνονται αποφάσεις για την ενέργεια χωρίς να συνεκτιμώνται ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Τρίτο ζήτημα κλειδί για να πετύχει μια Ειρηνική Επανάσταση είναι ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ενίσχυση της οικονομίας και αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της κομματοκρατίας θα φέρει εξοικονόμηση πόρων. Δυσθεώρητα ποσά χάνονται ετησίως.

Διότι η διαφθορά καταπίνει χρήματα των φορολογουμένων,
διότι το ρουσφέτι οδηγεί σε προσλήψεις που είναι αναποτελεσματικές για το δημόσιο,
διότι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα άλλα συμφέροντα και όχι αυτά των πολιτών.

Δεν είναι αρκετή όμως η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Καταθέτω μεταξύ άλλων τις ακόλουθες προτάσεις:

  • δημιουργία συνθηκών επισιτιστικής αυτάρκειας με αύξηση παραγωγής σε στρατηγικά προϊόντα όπως σιτηρά, φρούτα, ζωοτροφές
  • καταπολέμηση παράνομου εμπορίου γεωργικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων από τα κατεχόμενα μέσω πληρέστερων ελέγχων στα οδοφράγματα
  • χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων για νέες αγροτικές οικογένειες με σκοπό τον περιορισμό της αστυφιλίας και ενίσχυσης της υπαίθρου
  • κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις στην ύπαιθρο
  •  ίδρυση γεωργικών σχολών στα πρότυπα του Δασικού Κολλεγίου
  • στήριξη της προσπάθειας για Νέο Συνεργατισμό στα πρότυπα του επιτυχημένου Γερμανικού μοντέλου χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, κερδοσκοπικά κίνητρα και διαφθορά
  • ενεργειακή αυτονομία για επιτάχυνση της αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Αφροδίτη
  • αύξηση κονδυλίων για την έρευνα και την καινοτομία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και παραχώρηση φορολογικών κινήτρων για την ερευνητική τους δραστηριότητα
  • απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος
  • παροχή φορολογικών κίνητρων σε  επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, εισάγουν τεχνολογία που μειώνουν τους ρύπους και βρίσκονται σε στοχευμένους τομείς της οικονομίας
  • Αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας με σκοπό την ανάπτυξη και αύξηση της αγροτικής παραγωγής π.χ. μίσθωση αδρανούς κυβερνητικής γης
  • Ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας  μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων για να στηρίξει κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες
  • Δημιουργία Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ιδιαίτερα για την ακρίβεια και εκτός από την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και της ενεργειακής αυτονομίας που θα οδηγήσει στον έλεγχο και τη μείωση των τιμών βασικών προϊόντων εισηγούμαι τα ακόλουθα:

  • Ειδική ενίσχυση με εισοδηματικά κριτήρια των χαμηλοεισοδηματιών.
  • Προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.

Γενικότερα και ως θέμα αρχής το κράτος δεν πρέπει να ξεχνά ότι πρέπει

(α) Να παρέχει δίκτυο κοινωνικής προστασίας στους πολίτες του. Να φροντίζει για την υγεία τους βελτιώνοντας το ΓΕΣΥ. Τους αναξιοπαθούντες και άτυχους πρέπει να τους κουβαλούμε μαζί μας και όχι να τους εγκαταλείπουμε στα μισά του δρόμου και

(β) Να ενεργεί ως επιτελάρχης στη διαμόρφωση γενικού προσανατολισμού στην οικονομία.

Τέταρτο θέμα κλειδί στα σημερινά δεδομένα που ζούμε είναι το ζήτημα της μετανάστευσης.

Είναι περίεργο για κάποιους να τίθεται τέτοιο ζήτημα ως βασική παράμετρος πολιτικής. Εμείς οι Κύπριοι είμαστε φύσει φιλόξενοι. Το επιτάσσει και η ελληνική μας παράδοση.

Οι σημερινές μεταναστευτικές ροές όμως έχουν πνίξει την Κύπρο. Δεν μπορεί να έχουν φθάσει οι αιτούντες άσυλο στο 5% του πληθυσμού. Τόσο από κοινωνικής άποψης όσο και από άποψη εθνικής ασφάλειας. Το τελευταίο οξύνεται περισσότερο καθώς γίνεται σαφές ότι η Τουρκία αξιοποιεί τις ορδές των αποκλήρων στρέφοντας τους προς την Κύπρο.

Τo μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο δεν απορρέει μόνο από τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Ξεκινά από τη φτωχοποίηση που έχουν αφήσει πίσω τους αποικιακές δυνάμεις. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Το μεταναστευτικό έχει πάρει τέτοια έκταση που πλέον μετατρέπεται σε δημογραφικό.

Καταθέτω μεταξύ άλλων τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Επιμήκυνση και ενίσχυση του φράκτη περιορισμού των παράνομων μεταναστών κατά μήκος της Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός.
  • Δημιουργία ειδικού σώματος με αποκλειστικό καθήκον τον έλεγχο και παρακολούθηση της πράσινης γραμμής όπως επίσης και εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.
  • Διαφοροποίηση επιδοματικής πολιτικής του κράτους με την προσφορά κουπονιών αντί χρημάτων. Πρέπει να διασφαλίζουμε  σωστή διατροφή και στέγαση των αιτούντων άσυλο και τίποτε παραπάνω.
  • Η ΚΔ θα πρέπει να προβεί σε συμφωνίες με τρίτες χώρες για την ευκόλυνση της επαναπροώθησης μεταναστών ή και παροχή χώρου φιλοξενίας μέχρι την εκδίκαση της αίτησης τους.
  • Θέσπιση μέτρων για εξάρθρωση κυκλωμάτων διακινητών και ουσιαστικών ποινών στους διακινητές, με ταχύρρυθμη διαδικασία.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Αυτό πρέπει να γίνει και με τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου ο οποίος είναι ιδιαίτερα χαλαρός.
  • Καταγγελία της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ελλάδα, και στην Ευρώπη για τον ρόλο της στο θέμα των μεταναστών. Θετική εξέλιξη στις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορεί να γίνει ενόσω η Τουρκία πράττει αυτά που πράττει.

Ο νυν Υπουργός Εσωτερικών προσπαθεί. Πλην όμως προς το παρόν δεν υπάρχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Σίγουρα όμως δεν έχουμε στήριξη από την Ευρώπη. Αλλά τελικά δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί ενώ ο τόπος βυθίζεται και τοπικές κοινωνίες πληρώνουν βαρύ τίμημα. Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα. Και αν οι Ευρωπαίοι διαφωνούν με τα μέτρα μας ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Πέμπτο θέμα κλειδί για μια ειρηνική επανάσταση και ρήξη με το αμαρτωλό παρελθόν είναι ο μετασχηματισμός του κράτους.

Το κράτος μέχρι σήμερα ήταν σε μεγάλο βαθμό εξάρτημα της κομματοκρατίας. Είναι κλειστό για τον πολίτη ή για ΜΚΟ αλλά ανοιχτό για τον κάθε κομματικό. Υποχρεώνει τον απλό πολίτη να περνά από τους κομματικούς μεσάζοντες για να εξασφαλίσει αυτό που ούτως ή άλλως δικαιούται.

Με την καταπολέμηση της κομματοκρατίας και της διαφθοράς το κράτος πρέπει να καταστεί διάφανο και προσβάσιμο.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου καταθέτω μεταξύ άλλων τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Εξέταση όλων των διαδικασιών του δημοσίου για σκοπούς βελτιστοποίησης και εξάλειψης της γραφειοκρατίας
  • ψηφιακός μετασχηματισμός των κυβερνητικών λειτουργιών αλλά πολύ σημαντικά την εφαρμογή αρχών ψηφιακής δημοκρατίας και παροχή πρόσβασης στον πολίτη ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια
  • Κατοχύρωση της συμμετοχής του πολίτη και των ΜΚΟ σε διαβουλεύσεις για δημόσιες αποφάσεις
  • Ανάληψη του επιτελικού ρόλου του κράτους στα θέματα οικολογίας για
    • σκοπούς συμμόρφωσης με την Πράσινη Συμφωνία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για το 2030 για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Μόνο φέτος οι καταναλωτές αναμένεται να καταβάλουν 300εκ ευρώ σε πρόστιμα
    • Ταχύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για μετάβαση σε μια οικονομία που να βασίζεται 100% στις ΑΠΕ
    • Παροχής λύσεων κυκλικής οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στα έργα του δημόσιου τομέα

Το κράτος όμως έχει και ένα άλλο ρόλο διαμορφωτικό κοινής πολιτειακής συνείδησης. Αυτό τον ρόλο το κράτος τον έχει εγκαταλείψει εντελώς. Και η διαμόρφωση κοινής συνείδησης μπορεί να γίνει μέσα από μια στιβαρή παιδεία.

Το κράτος πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του σε θέματα κρίσιμα όπως είναι

η ενίσχυση της ελληνικής μας εθνικής ταυτότητας
η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης
ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Όλα αυτά δεν επιτυγχάνονται μέσα από τη θέσπιση νόμων αλλά με καλλιέργεια κοινών υγιών αντιλήψεων.

Κατάληξη

Θα πει κανείς πώς θα καταπολεμήσεις την κομματοκρατία; Δεν είναι με τα κόμματα στη Βουλή που θα πρέπει να συμφωνήσεις; Βάσιμη ερώτηση και ιδού η απάντηση:

Η ποινική διερεύνηση των σκανδάλων είναι θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και μόνο και αν κομματικοί αξιωματούχοι έχουν ποινικές ευθύνες.

Επίσης η καταδίωξη του ρουσφετιού και της διαφθοράς. Είναι και αυτό θέμα εκτελεστικής εξουσίας. Και αν κοπούν αυτά που τροφοδοτούν  την πελατειακή σχέση τότε σταδιακά και  τα κόμματα θα αποδυναμωθούν και θα αλλάξουν.

Αλλά τέλος: αν εκλεγώ θα έχω εκλεγεί με 50% συν μία ψήφο του εκλογικού σώματος. Θα υποχρεωθούν και τα κόμματα να μιλήσουν με ένα πρόεδρο με καθαρή λαϊκή εντολή μεταρρύθμισης.

Συνεπώς αν κατακτηθεί η εκτελεστική εξουσία από τις δυνάμεις της Ειρηνικής Επανάστασης το κομματικό σύστημα δεν θα έχει επιλογή. Θα υποχρεωθεί να υποκλιθεί μπροστά στη λαϊκή βούληση. Και γω είμαι έτοιμος να συνεργαστώ για την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής μου ατζέντας. Αλλά ποτέ δεν θα τη συμβιβάσω και ποτέ δεν θα την εγκαταλείψω!

Εδώ πρέπει να τεθεί και κάτι επιπρόσθετο: οι θέσεις που θέτω δεν είναι προσωπικές. Το στοίχημα δεν είναι στοίχημα καριέρας ή προσωπικής ανέλιξης.

Πιστεύω με πάθος στις θέσεις που ακούσατε. Είμαι και γω τελικά ένας απλός υπηρέτης αυτών των θέσεων που είναι πεμπτουσιακές για την επιβίωση μας σε αυτό τον τόπο. Ως Έλληνες αλλά και ως πολίτες αυτής της Δημοκρατίας. Αυτές τις θέσεις δεν τις έχω μόνο εγώ ή εμείς. Εκεί έξω υπάρχουν πολλοί πολίτες που τις μοιράζονται.

Και δεν νοείται αυτές οι θέσεις να μην έχουν συνέχεια. Ασχέτως και πέρα από τη δική μου διεκδίκηση.

Δεν νοείται να μην υπάρξει μια συνεννόηση ελπίδας που να αγκαλιάσει όλους αυτούς.

Κάποιοι μου θέτουν το ερώτημα: Ωραία όλα αυτά. Που πας όμως κύριε χωρίς κομματική στήριξη; Είσαι μια χαμένη ψήφος.

Ποια όμως είναι η χαμένη ψήφος;

Είναι αυτή προς υποψήφιο που έχει ελπίδες να αλλάξει τον τόπο ή μήπως χαμένη ψήφος είναι αυτή προς υποψήφιους που μετά βεβαιότητας θα συντηρήσουν το παλιό σαθρό σύστημα;

Κρίνετε το εσείς!

Απαιτώ όμως, δεν ζητώ απλώς, τη στήριξη σας αν συμφωνείτε με τις θέσεις μου, αν πιστεύετε στην ειλικρίνεια μου και στην ικανότητα μου να στηρίξω αυτό το πρόγραμμα. Ανόθευτο και ασυμβίβαστο.

Αλλαγή δεν πρόκειται να έλθει από μόνη της.

Αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει τυχαία.

Μόνο με μια ειρηνική επανάσταση της σιωπηρής πλειοψηφίας και μόνο με ένα αγωνιζόμενο λαό ο οποίος είναι έτοιμος να πει ‘φτάνει πια!

  • Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία, 15 Ιουνίου 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button