Greek Reports (Ελληνικά)

Πολύ περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια μέχρι το 2026

Επιτέλους, μετά από καθυστέρηση δέκα χρόνων, οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και Συμβουλίου συμφώνησαν στην αύξηση της συμμετοχής γυναικών σε όλα τα διοικητικά συμβούλια σε τουλάχιστο 40%.

Σύμφωνα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 7 Ιουνίου 2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή μέχρι τον Ιούνιο του 2026, αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2027 όπως προέβλεπε η πρόταση του Συμβουλίου.

Η οδηγία γνωστή ως «γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια» (#womenonboards) στοχεύει στην καθιέρωση διαφανών διαδικασιών πρόσληψης στις εισηγμένες εταιρείες, έτσι ώστε τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών ή το 33% του συνόλου των θέσεων διοικητικών στελεχών να καλύπτονται από το υποεκπροσωπούμενο φύλο.

Οι εισηγμένες εταιρείες θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές μία φορά το χρόνο σχετικά με την εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά τους συμβούλια και, εάν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να τους επιτύχουν.

Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να είναι δημόσιες και εύκολα προσβάσιμες στον διαδικτυακό τόπο κάθε εταιρείας. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους θα εξαιρούνται από την εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας.

Το Κοινοβούλιο πρόσθεσε στο προσχέδιο της νέας οδηγίας παραδείγματα συγκεκριμένων μέτρων επιβολής κυρώσεων, όπως πρόστιμα και την ακύρωση (από δικαστική αρχή) της επιλογής μελών του διοικητικού συμβουλίου για εταιρείες που παραβιάζουν τις εθνικές διατάξεις που θα θεσπιστούν σύμφωνα με την οδηγία.

Η οδηγία αυτή θα βοηθήσει στην ουσιαστική αύξηση της ισότιμης συμμετοχής γυναικών σε διοικητικά συμβούλια, επιφέροντας αλλαγή δομών από την κορυφή προς τη βάση στους εργασιακούς χώρους γενικότερα. Η εισαγωγή ποσοστόσεων έχει αποδειχθεί ως ο μόνος τρόπος αλλαγής νοοτροπιών που αποκλείουν τις γυναίκες από την κατάληψη θέσεων ή συμμετοχή σε σώματα, ακόμη και σε χώρες που παραδοσιακά θεωρούμε ως προοδευτικές σε θέματα ισότητας των δύο φύλων.

Το μεγάλο στοίχημα για την Κύπρο θα ειναι βέβαια η εισαγωγή του μέτρου πιο γρήγορα παρά πιο αργά, και κατ’ ελάχιστο η μη καθυστέρηση στην εισαγωγή της οδηγίας στο νομικό μας πλαίσιο. Ως πολιτικά κόμματα δε, οφείλουμε να επιμένουμε στην εφαρμογή του μέτρου και στους διορισμούς των ημικρατικών συμβουλίων, έστω και αν δεν είναι εισηγμένες εταιρίες, για να επιδείξουμε την υιοθέτηση και του πνεύματος της οδηγίας, όχι μόνο του γράμματος του νόμου.

Ελπίζω πως θα δούμε αυτή την αλλαγή πιο νωρίς παρά πιο αργά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button