Greek Reports (Ελληνικά)

Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη και τα κέρδη της Τουρκίας

Kyrenia Municipality

Σύμφωνα με την επιστολή που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καλεί τον κατοχικό ηγέτη Ersin Tatar σε συνομιλίες για το Κυπριακό, μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ενέργεια είναι άκαιρη αλλά και επικίνδυνη, καθώς η Τουρκία προχωρεί σε επέκταση της κατοχής της στην Αμμόχωστο, με την εκμετάλλευση τμήματος της περίκλειστης πόλης.

Μέσω της επιστολής, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, σε αντάλλαγμα της επιστροφής της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, παραγνωρίζοντας τις σχετικές διατάξεις των Ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αξιώνουν άμεση επιστροφή των νόμιμων κατοίκων, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Επιπρόσθετα, προσφέρεται το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για εμπορικές δραστηριότητες, δίνοντας την δυνατότητα στην τουρκική πλευρά για αξιοποίηση του διεθνούς εμπορίου.

Τέλος, προτείνεται η παραχώρηση μέρους των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ακόμη και πριν την λύση του Κυπριακού, στους Τουρκοκύπριους.

Η Τουρκία παίρνει ότι ζητούσε εδώ και χρόνια.

Αυτά όλα, σε συνδυασμό με βρετανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες (εφημερίδα «Express») που θέλουν την Τουρκία να εκβιάζει το ΝΑΤΟ, ζητώντας την αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, σε αντάλλαγμα της αποδοχής εισόδου της Σουηδίας και Νορβηγίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, δεν προκαλούν καμία έκπληξη.

Η νέο-οθωμανική Τουρκία είναι ο επιτήδειος ουδέτερος και κάνει παζάρια για να πάρει αυτά που θέλει.

Ως Δήμος Κερύνειας, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά πως η διολίσθηση της πλευράς μας στις τουρκικές θέσεις, αποτελεί πάγια στρατηγική της κατοχικής δύναμης.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουμε ότι η σαλαμοποίηση του Κυπριακού και η ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την απελευθέρωση, θα οδηγήσει, πρώτα στην αναβάθμιση του κατοχικούς καθεστώτος και στην συνέχεια στον πλήρη έλεγχο του νησιού από την Τουρκία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button