Greek Reports (Ελληνικά)

Η συντέλεια του κόσμου

Προκλήσεις

Και ιδού, εγώ μεθ’ υμών είμι πάσας τας ημέρας, έως της συντελείας του αιώνος.

Ματθαίος 28.20

Προφήτες, ψευδοπροφήτες αλλά και σοβαροί αναλυτές προέβλεπαν τη συντέλεια του κόσμου που θα ανακοίνωνε στις 9 Μαΐου  από την Κόκκινη Πλατεία ο Βλαδίμηρος Πούτιν.

Διαψεύστηκαν όλοι και τώρα ψάχνουν την καινούργια ημερομηνία που θα έχουμε την συντέλεια αυτή.

Σφίγγα ο Πούτιν, άφησε όλους να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα λόγια του που έμοιαζαν σαν τους χρησμούς της Πυθίας. Οι άνθρωποι πάντα αρέσκονταν, από αρχαιοτάτων χρόνων, να μιλούν και να αναφέρονται στο τέλος του κόσμου. Ο κατακλυσμός για παράδειγμα, σαν φαινόμενο συντέλειας του κόσμου, υπάρχει σχεδόν σε όλες τις θρησκείες. Στον χριστιανισμό οι ευαγγελιστές και ειδικά ο Ματθαίος και ο Ιωάννης μιλούν γι’αυτή την συντέλεια που μεταφράζεται στην Δευτέρα Παρουσία. Αυτό υπάρχει και στην Αποκάλυψη και σε κάποιες επιστολές του Παύλου.

Ήταν επόμενο αυτές οι προφητείες να περάσουν και στην πολιτική ζωή κάποια στιγμή και κυρίως να πάρουν σάρκα και οστά από τη στιγμή που υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα. Όπως θα έλεγε και ο φιλόσοφος, ο άνθρωπος ανακάλυψε από μόνος του πως μπορεί να βάλει τέλος στη ζωή του πλανήτη, ανεξάρτητα από χρησμούς και προφητείες. Εντούτοις αυτή η συντέλεια φαίνεται ότι δεν θα επέλθει ως αστραπή που προβλέπουν τα ευαγγέλια, έννοια περισσότερο μεταφυσική, αλλά θα είναι σταδιακή και θα είναι το αποτέλεσμα των καθημερινών έργων ή και παραλογισμών των ανθρώπων επί της γης. Παράδειγμα η σταδιακή καταστροφή του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο εξαφανίζονται δεκάδες είδη ζώων, δέντρων, φυτών, εντόμων, ερπετών και ιχθύων. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής, λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική, κάποια στιγμή πιθανόν να εξαφανιστούν και ολόκληρες περιοχές της γης. Ίσως αυτοί που θα επιβιώσουν σε ανθρώπινη  ή κάποιαν άλλη μορφή ζωής θα μιλούν για την εποχή των ανθρώπων όπως σήμερα εμείς μιλούμε για την εποχή των δεινοσαύρων.

Αρκετά όμως για την συντέλεια του κόσμου! Ο πόλεμος συνεχίζεται και οι συνέπειές του γίνονται καθημερινά και πιο οδυνηρές. Καμιά σοβαρή προσπάθεια να σταματήσει, καμιά σοβαρή προσπάθεια για  διάλογο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, επειδή επί της ουσίας ο πόλεμος διεξάγεται ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες. Η Ευρώπη αποικιοποιημένη πια, σύρεται πίσω από τους Αμερικανούς και πυροβολεί τα πόδια της. Η Κίνα παρακολουθεί προσεκτικά καθώς γνωρίζει ότι αυτός ο πόλεμος εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Και μερικές δεκάδες άλλες χώρες που κάποτε συντάσσονταν με την αμερικανική αυτοκρατορία, σήμερα αρνούνται να υπακούσουν, αρνούνται πέρα από κάποιες φραστικές καταδίκες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Το διεθνές σύστημα είναι πολυπολικό και κάθε χώρα ακολουθεί την πολιτική που νομίζει ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά της.

Φαίνεται ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει την τακτική της μετά την αποτυχία της να εκπληρώσει τον αρχικό στόχο της που ήταν να εγκαταστήσει μια φιλική της κυβέρνηση στο Κίεβο. Όλα αυτά είναι βέβαια λίγο θολά, καθώς η πληροφόρησή μας προέρχεται από το δυτικό αφήγημα μεγάλο, μέρος του οποίου δεν παύει να είναι προπαγάνδα. Κάποιοι δυτικοί αναλυτές φτάνουν τώρα στο σημείο να διακινδυνεύουν ακόμη και πρόβλεψη για ήττα των Ρώσων από τους Ουκρανούς. Ήττα που αν συνέβαινε θα ήταν νίκη των Αμερικανών επειδή χωρίς αυτούς, την μαζική στρατιωτική βοήθειά τους, την επιτελική καθοδήγηση τους και την πληροφόρηση των μυστικών τους υπηρεσιών, η Ουκρανία θα είχε καταρρεύσει από καιρό. Κανείς δεν μπορεί βέβαια να προβλέψει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του πολέμου αλλά φαίνεται δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι Ρώσοι δεν θα σταθεροποιήσουν την παρουσία τους σε ένα σημαντικό κομμάτι της Ανατολικής Ουκρανίας.

Αν υπήρχαν πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη κάποιου αναστήματος, ο πόλεμος αυτός θα είχε αποφευχθεί ή τουλάχιστον θα είχε περιοριστεί στις πρώτες του μέρες. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο θα αντέξει η Ευρώπη αλλά ακόμη και οι ΗΠΑ καθώς οι συνέπειες του πολέμου φαίνεται να είναι πολύ βαριές για όλους και όχι μόνο για τη Ρωσία όπως με πολλή αφέλεια πιστεύουν μερικοί, εξαιτίας της δυτικής προπαγάνδας. Οι ανακατατάξεις και οι αναταράξεις σε όλο τον κόσμο είναι τεκτονικές. Οι οικονομίες βουλιάζουν, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η αβεβαιότητα είναι φαινόμενο πλανητικό αλλά θα πλήξει κυρίως τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Η επισιτιστική κρίση  άρχισε ήδη να γίνεται αισθητή σε πολλά μέρη του κόσμου. Για πολλούς ανθρώπους αυτή θα είναι η πραγματική συντέλεια του κόσμου.

Ελλάδα και Κύπρος πιθανόν να μην βρίσκονται ακριβώς  στην περιοχή των βομβαρδισμένων τοπίων, στις  πλέον πληγείσες περιοχές, αλλά σίγουρα το κόστος που θα πληρώσουν θα είναι πολύ ψηλό. Δεν είναι σίγουρο ότι οι πολιτικές ελίτ σε Αθήνα και Λευκωσία έχουν συνείδηση για το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι άνθρωποι και στις δύο χώρες, ο ελληνισμός γενικότερα, ως αποτέλεσμα βέβαια των διεθνών αναταράξεων αλλά και ως αποτέλεσμα της δικής τους ανεπάρκειας να διαχειριστούν την παρούσα κρίση.

Την ίδια ώρα μάλιστα που δέχονται και την πίεση της Τουρκίας που δεν παύει να αναβαθμίζεται από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

ΥΓ 1 Η Κύπρος φαίνεται θα οδεύσει στις προεδρικές εκλογές χωρίς ούτε μία γυναίκα υποψήφια!
Τι ντροπή!

ΥΓ 2  Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο θα είναι ουσιαστικά αυτές των διαφόρων ομάδων της Δεξιάς, ή έστω της Κεντροδεξιάς. Οι τρεις κύριοι υποψήφιοι, Νεοφύτου, Χριστοδουλίδης και  Μαυρογιάννης, εκπροσωπούν τον ίδιο πολιτικο-ιδεολογικό χώρο και θα είναι, με κάποιες αποχρώσεις, η συνέχεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Και αυτό δείχνει την αποτυχία, αν όχι την χρεοκοπία της αντιπολίτευσης. Οι δύο μάλιστα από τους υποψηφίους, Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης, σταδιοδρόμησαν ως δημόσιοι υπάλληλοι, αν αυτό σημαίνει κάτι. Βεβαίως υπό τις περιστάσεις, το ΑΚΕΛ έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή για να έχει ελπίδες ο υποψήφιος του να περάσει στο δεύτερο γύρο και με προοπτική εξουσίας. Προπάντων που είναι πιθανόν να διεμβολίσει τον ίδιο χώρο στον οποίο κινείται και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Από όλους τους δεδηλωμένους ή πιθανολογούμενους υποψηφίους, ο μόνος που σηματοδοτεί μια ρήξη με το παρελθόν είναι ο Γιώργος Κολοκασίδης.

  • Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button