Greek Reports (Ελληνικά)

Από αστοχία σε αστοχία

Ένα πολιτικό πρόσωπο κρίνεται από τις πράξεις του, όχι από τη γοητεία του ούτε από τη ρητορική του και τα «θα» του.

Αυτή η αλήθεια αποτελεί από μόνη της πολιτική δυστυχία για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, παρά το γεγονός ότι γοητεύει μια μεγάλη μερίδα Κυπρίων ψηφοφόρων, οι οποίοι κρίνουν από το «φαίνεσθαι» αντί από το «είναι».

Κατ’ αρχάς ο κ. Χριστοδουλίδης υπήρξε για 9 χρόνια στενός συνεργάτης του προέδρου Αναστασιάδη, από το 2013 που διορίστηκε διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, μέχρι τις 11 Ιανουαρίου που παραιτήθηκε από Υπουργός Εξωτερικών, για να εμφανιστεί 4 μήνες μετά ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν ή δεν υπήρξαν αστοχίες, που άλλοι τις χαρακτηρίζουν ηπίως «λάθη» και άλλοι «σκάνδαλα»;

Φαντάζομαι πως όλοι συμφωνούν πως, ναι, υπήρξαν. Πολύ περισσότερο η αντιπολίτευση, μέρος της οποίας φέρεται να κινείται προς υποστήριξη της υποψηφιότητάς του.

Πού ήταν όλα αυτά τα 9 χρόνια ο κ. Χριστοδουλίδης, όταν οι φερόμενοι αυριανοί του υποστηρικτές διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους καταγγέλλοντας την κυβέρνηση; Τι έλεγε ο κ. Χριστοδουλίδης για τις αστοχίες της κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε και πολύ περισσότερο τι έκανε ο ίδιος ως πολιτικό πρόσωπο;

Απάντηση: ΤΙΠΟΤΑ! Δεν άρθρωσε ούτε μισή λέξη και πολύ περισσότερο δεν παραιτήθηκε, προκειμένου να διαχωρίσει τη θέση του. Έμεινε εκεί μέχρι το παρά πέντε της λήξης της τρέχουσας προεδρίας. Παρέμεινε συμμέτοχος (και -με βάση την τότε ρητορική των αυριανών του υποστηρικτών- συνένοχος) και συμπρωταγωνιστής.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα ζητήματα που προκάλεσαν σάλο αφορούσαν την εσωτερική διακυβέρνηση δεν ήταν της αρμοδιότητας του κ. Χριστοδουλίδη. Από πού κι ως πού; Ήταν εκπρόσωπος αυτής της κυβέρνησης για 4 χρόνια και υπουργός της για άλλα 4. Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου λαμβάνονται διά ψηφοφορίας, με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των Υπουργών.

Ας πάμε όμως στα ζητήματα που αφορούσαν τις δικές του αρμοδιότητες.

Ως ΥΠΕΞ, δήλωνε ότι πέτυχε διαβεβαίωση από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας ότι θα αντιδράσουν έμπρακτα στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα αυτό το δήλωνε ο κ. Χριστοδουλίδης, τη στιγμή που κ. Αναστασιάδης μας έλεγε να μην τρέφουμε τέτοιες ψευδαισθήσεις. Επρόκειτο συνεπώς είτε για λάθος εκτίμηση είτε για φθηνή παραπλανητική δήλωση του ιδίου του κ. Χριστοδουλίδη, η οποία κατέρρευσε από τις επανειλημμένες εισβολές της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Διότι προφανώς ο κ. Χριστοδουλίδης απέτυχε να πείσει, απέτυχε να επιτύχει το ζητούμενο.

Παρόμοια δήλωση είχε κάνει ο κ. Χριστοδουλίδης και για τις τριμερείς συμμαχίες, οι οποίες ήταν ορθή μεν πολιτική, αλλά με λανθασμένη εκτίμηση ως προς το ουσιαστικό αποτέλεσμα, που ήταν η θωράκιση της Κ.Δ. απέναντι στην Τουρκία. Οι δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη διαψεύστηκαν ξανά, όταν στην πράξη η κυπριακή ΑΟΖ παρέμεινε ξέφραγο αμπέλι έναντι της τουρκικής αυθαιρεσίας.

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης έλεγε πως η Τουρκία δε θα μπορέσει να κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, γιατί δε διαθέτει γεωτρύπανα. Η Τουρκία βρήκε 4 γεωτρύπανα.

Ύστερα μας είπε ότι δε θα βρει προσωπικό να επανδρώσει τα γεωτρύπανα. Το βρήκε και το προσωπικό η Τουρκία.

Ύστερα μας είπε ότι θα εκδώσουμε διεθνή εντάλματα σύλληψης των πληρωμάτων των τουρκικών γεωτρύπανων. Ακούσατε εσείς να έχει συλληφθεί κανείς από τα πληρώματα;

Μιλούσε διαρκώς για κυρώσεις οι οποίες θα επιβληθούν στην Τουρκία και μέχρι τη μέρα που παραιτήθηκε δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να προχωρήσουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, η μεγαλύτερη και πολιτικώς πιο εγκληματική του αστοχία ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε πως η Τουρκία μπλοφάρει με την περιφραγμένη Αμμόχωστο και ότι δε θα την πειράξει. Τη συνέχεια την ξέρετε και πάλι πολύ καλά.

Προσπαθώ να βρω μια πολιτική δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη, που να έχει επιβεβαιωθεί, για να τη βάλω δίπλα στις τραγικές του αποτυχίες, ώστε να μπορέσω να του δώσω κάποια εύσημα. Δεν βρίσκω.

Ένας πρόεδρος πρέπει να διαθέτει ευθυκρισία και διορατικότητα. Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν διαθέτει τίποτε από τα δύο. Ούτε άλλες ηγετικές του δεξιότητες είδαμε τόσα χρόνια. Υπήρξε μόνο ένας διπλωματικός διπλωμάτης!

Δεν έβαλε ποτέ το χέρι του ποτέ στη φωτιά, δεν ασχολήθηκε με κανένα άλλο σοβαρό ζήτημα αυτής της χώρας, εκτός από την εξωτερική πολιτική και το Κυπριακό, τομείς στους οποίους επανειλημμένως και τραγικώς διαψεύστηκε. Πώς θα κυβερνήσει αύριο αυτό τον τόπο και σε τι μέλλον θα μας οδηγήσει, αν 9 στις 10 του εκτιμήσεις πέφτουν έξω; Διότι – αν δεν ήταν εκτιμήσεις, αλλά φθηνές πολιτικάντικες δηλώσεις για να μας παραπλανεί- σημαίνει πως τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, στα 9 χρόνια πρωταγωνιστικής συμμετοχής του στη διακυβέρνηση του τόπου, ως πολιτική προσωπικότητα αποδείχτηκε στην πράξη λίγος, πολύ λίγος για το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button