Greek Reports (Ελληνικά)

Προεκλογικές υποσχέσεις και το μέλλον της Ελληνο-Αυστραλιανής Κοινότητας στη Μελβούρνη

Χτες Τετάρτη, Φιλελεύθεροι πολιτικοί της Βικτώριας, με την παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μελβούρνη και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας (ΕΟΚΜΒ), υποσχέθηκαν στην Κοινότητα χρηματοδότηση 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων, για να ανακατασκευάσει κοινοτικά χωλ που βρίσκονται δίπλα στις εκκλησίες της σε 5 διαφορετικά προάστια της Μελβούρνης.

Την ίδια μέρα, με διαφορά λίγων ωρών, πολιτικοί του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας (ΕΚΑ), μαζί με στελέχη της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας, ανακοίνωναν στην Άρχιεπισκοπική Μονή Άξιον Εστί στο Northcote πως, μια εργατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον Anthony Albanese, θα επιχορηγήσει τη Μονή με 10 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργηθεί Πολιτιστικό Κέντρο με αμφιθέατρο, κ.α.

Αυτές οι δυο ανακοινώσεις, μπορούν ενδεχομένως να αλλάξουν μια για πάντα το μέλλον της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας στη Μελβούρνη.

Μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε την ελληνοαυστραλιανή και την ελληνική κουλτούρα και παιδεία, τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητά μας ως άτομα και ως κοινότητα, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο οργανωνόμαστε και διαχειριζόμαστε τις συλλογικές μας τύχες.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, αυτές οι δύο εξελίξεις που μπορούν να αλλάξουν μια για πάντα τα «γεοπολιτικά» πράγματα της ομογένειάς μας, χρειάζεται να συζητηθούν ευρέως.

Μπορεί ως πάροικοι να μην μπορούμε να επηρεάσουμε την κατεύθυνση της Αρχιεπισκοπής, λόγω της φύσης της και της δομής της, όμως, στο σχεδιασμό και στην τακτική και στρατηγική αντίδραση της ΕΟΚΜΒ, χρειάζεται να υπάρξει τέτοια αντίδραση, έτσι ώστε να μη γίνει στο μέλλον η Κοινότητα ομογενειακό περιθώριο, πρέπει να συμμετέχει ολόκληρη η παροικία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη της ΕΟΚΜΒ.

Πίνακας του Κώστα Παπανικολάου

Κατ’ αρχάς, αξίζει να αναγνωρίσουμε και να επικροτήσουμε τις ικανότητες της Κοινότητας και της Αρχιεπισκοπής να αποσπάσουν προεκλογικά από τα πολιτικά κόμματα, υποσχέσεις για χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους.

Όμως, όπως βλέπουμε όλοι και όλες, η υπόσχεση χρηματοδότησης των Εργατικών προς την Αρχιεπισκοπή είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την υπόσχεση των Φιλελευθέρων προς την Κοινότητα Μελβούρνης. Λαμβάνοντας υπόψη πως στις μέρες μας, πολιτικά αποτελέσματα παράγει η πολιτική ισχύς του καθενός, τότε μόνο δυο λόγους μπορώ να σκεφτώ που θα μπορούσαν να παράγουν αυτό το αποτέλεσμα. Πρώτον, το Εργατικό Κόμμα θεωρεί την εκκλησία πολύ πιο σημαντικότερο θεσμό από την ΕΟΚΜΒ, μια και για παράδειγμα η Αρχιεπισκοπή έχει ένα παναυστραλιανό δίκτυο εκκλησιών και ενοριών. Δεύτερον, η Αρχιεπισκοπή είναι πολύ πιο καλύτερη και αποτελεσματικότερη στο λόμπυ που κάνει στο Εργατικό Κόμμα από ότι η ΕΟΚΜΒ. Υποπτεύομαι πως το μέγεθος της επιχορήγησης διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα και των δύο αυτών παραγόντων.

Εκτιμώ πω στο ΕΚΑ, προεκλογικά, θα ανταποκριθεί θετικά και σε τυχόν αίτημα της ΕΟΚΜΒ. Το ερώτημα όμως που έχει σημασία είναι πόσο θετική θα είναι η ανταπόκρισή του. Θα αγγίζει το οικονομικό μέγεθος της επιχορήγησης της Αρχιεπισκοπής, ή, θα ανέλθει στο μέγεθος της βοήθειας που υποσχέθηκαν στην Κοινότητα οι Φιλελέυθεροι;

Νομίζω πως έφτασε πλέον η ώρα, οι κοσμικές κοινότητες και οι κοσμικες μορφές οργάνωσης του Ελληνισμού στην Αυστραλία, τουλάχιστον αυτές που υπάρχουν στις 3 μεγάλες εστίες, στη Μελβούρνη, στο Σύδνεϋ και στην Αδελαίδα, να δημιουργήσουν ένα δίκτυο κοσμικής αλληλεγγύης και υποστήριξης των συμφερόντων τους. Εκτός από μερικές συνυπογραφές των προέδρων των τριών μεγάλων κοινοτήτων των παραπάνω πόλεων, σε επιστολές προς τις αρχές της Ελλάδας, αυτή η απόπειρα δικτύωσης δεν έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Αν δεν επιθυμούν οι κοσμικές και δημοκρατικές οργανώσεις μας να γίνουν δορυφόροι της Εκκλησίας, πρέπει πλέον, ως προτεραιότητα, να συνεργαστούν στενά.

Πηγαίνοντας πίσω στην επιχορήγηση του ΕΚΑ σπρος την Μονή του Άξιον Εστί στο Northcote της Μελβούρνης τώρα, ας καταπιαστούμε με ορισμένα άλλα σημαντικά ζητήματα.

Είναι λογικό νομίζω να αναμένουμε πως το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο που θα παράγει το Άξιον Εστί, με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομογενών επαγγελματιών στο στάδιο του σχεδιασμού ως τώρα θα είναι πρωτίστως Ελληνοχριστιανικό και όχι αυτό της ανάδειξης και προώθησης των μη χριστιανικών εκδοχών της πλούσιας ελληνοαυστραλιανής και ελληνικής ταυτότητας και πολιτισμού.

Πάντως, το εγχείρημα Άξιον Εστί, αργά η γρήγορα θα ολοκληρωθεί, μια και ο σχεδιασμός του φαίνεται να είναι επαγγελματικός, και η Αρχιεπισκοπή είναι ένας πανίσχυρος ιεραρχικός οργανισμός με τη δυνατότητα εξεύρεσης οικονομικών πόρων. Υπάρχει επίσης και μια κρίσιμη μάζα ενεργών υποστηρικτών του έργου της.

Αυτή η μαγιά των 10 εκατομμυρίων δολαρίων των Εργατικών, μπορεί να κάνει την Ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αυστραλίας έναν πανίσχυρο, τον πιο ισχυρό μάλλον πάροχο παιδείας και πολιτισμού. Μιας παιδείας και ενός πολιτισμού που θα αποκλείει το μη χριστιανικό κομμάτι της Ελληνικής ταυτότητας, αυτό που αναγνωρίζει και σέβεται για χιλιάδες χρόνια τώρα, σχεδόν ολόκληρη η υφήλιος.

Οπότε…

Πώς μπορεί να αντιδράσει η κοσμική Ελληνοαυστραλία και πρωτίστως ο μεγαλύτερος από την πλευρά της οργανισμός, η ΕΟΚΜΒ;

Το νυν Διοικητικό Συμβούλιο, ενεδεχομένως και κανένα Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας δεν μπορεί, ή δε θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα από μόνο του.

Χρειάζεται αναζήτηση ευρύτερων συμμαχιών, καθώς επίσης και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ενεργών μελών της Κοινότητας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς και στη διαδικασία ιεράρχησης των στρατηγικών της στόχων.

Οι παρακάτω, είναι ορισμένες μόνο από τις βασικές ενδεικτικές ερωτήσεις που πρέπει να τεθούν και πρέπει να απαντηθούν τώρα.

Πώς μπορεί η Κοινότητα να αγκαλιάσει περισσότερο ενεργό και αποτελεσματικό για τη λειτουργία της κόσμο, που θα αντιπροσωπεύει όλο των εύρος των δυνάμεών της και των μελών της, έτσι ώστε να είναι και πιο αποτελεσματική πολιτικά; Με άλλα λόγια, πως μπορεί η ΕΟΚΜΒ να αποκτήσει μια μεγαλύτερη κρίσιμη μάζα ικανών, έμπειρων και στρατευμένων στα συμφεροντά της στελεχών και μελών;

Μπορεί η Κοινότητα να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την πολιτισμική, την εκπαιδευτική και την κοινωνική της παρουσία, ή να επενδύει σε ακίνητα,ΚΑΙ στην καρδιά της Μελβούρνης, αλλά και στα προάστια; Πώς; Με ποια στόχευση; Με ποια χρήματα; Για ποιον κόσμο; Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τεθούν και πρέπει να απαντηθούν τώρα.

Πώς στοχεύει η Κοινότητα Μελβούρνης να χρηματοδοτήσει τις παρούσες και τις μελλοντικές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές της δραστηριότητες; Επαρκούν τα έσοδά της;

Μπορεί για παράδειγμα η ΕΟΚΜΒ, τη συμφέρει να εξακολουθήσει να έχει στην ιδιοκτησία της εκκλησιές, τη στιγμή που οι θρησκευτικές ανάγκες καλύπτονται πλέον από την Αρχιεπισκοπή, αλλά και τη στιγμή που η λειτουργία αυτών των εκκλησιών έχει ένα ετήσιο παθητικό της τάξης των αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων;

Αυτά είναι λίγα ενδεικτικά ερωτήματα, που πρέπει να τεθούν και πρέπει να απαντηθούν τώρα, αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις κοσμικές και δημοκρατικές μας οργανώσεις.

Φυσικά, υπάρχουν ερωτήματα που σχετίζονται και με τη χρηματοδότηση του ΕΚΑ προς την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στο Northcote.

Χρειαζόμαστε στα αλήθεια ένα δεύτερο αμφιθέατρο, όταν μόλις πριν από λίγο καιρό καταφέραμε να σώσουμε, με τη βοήθεια και της Κοινότητας Μελβούρνης, το αμφιθέατρο του Fairfield;

Χρειαζόμαστε στα αλήθεια νέες κτηριακές εγκαταστάσεις για τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές μας ανάγκες, όταν δίπλα στο Northcote έχουμε τις πρόσφατα ανακαινισμένες και ευρύχωρες πολυαίθουσες των σχολείων του Αη Γιάννη και του Alphington;

Έχουμε τη δυνατότητα ως κοινότητα, παράγουμε τόσο πολύ εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο, έτσι ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε και να γεμίζουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις κτηριακές εγκαταστάσεις που ήδη έχουμε;

Γιατί ένα κυβερνητικό πολιτικό κόμμα της Αυστραλιανής κεντροαριστεράς ενισχύει έναν ιεραρχικό, θρησκευτικό, μη δημοκρατικό και μη αντιπροσωπευτικό θεσμό όπως η Εκκλησία, και περιμένει από αυτόν τον θεσμό να γίνει ο θεματοφύλακας της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού στην Μελβούρνη;

Γιατί για παράδειγμα δε δόθηκε αυτή η υπόσχεση οικονομικής ενίσχυσης στα υπό αφανισμό τμήματα Ελληνικών Σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Αυστραλίας και στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του La Trobe;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button