Greek Reports (Ελληνικά)

Η ανιστόρητη κυρία Ζαχάροβα

Η θέση της Αθήνας ως προς την ουκρανική κρίση έχει τις θετικές έχει όμως και τις αρνητικές της πλευρές.

Ο χρόνος σίγουρα θα δείξει, αν πραγματικά, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχει βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

  • Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή *

Και δεν αναφέρομαι ασφαλώς στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην  Ουκρανία (ορθότατη απόφαση), αλλά στα όσα τραγελαφικά (σε ό,τι αφορά τις οικονομικές κυρώσεις και την απέλαση Ρώσων διπλωματών) την ακλούθησαν.

Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί αλήθεια μια απόφαση επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε ένα κράτος (χωρίς να ακουμπούμε το φυσικό αέριο), όταν μια τέτοια ενέργεια  προκαλεί περισσότερο κόστος σε σένα παρά στο κράτος που επιβάλλονται οι κυρώσεις! Αυτό, σε μικρότερο βαθμό ίσως, ισχύει και για την Κύπρο. Η Κύπρος έκλεισε τα αεροδρόμια στις ρωσικές αερογραμμές, όταν οι Ρώσοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια (όχι πάντα κάτω από άπλετο φως) κρατούν ζωντανή την οικονομία της!

Τα παραπάνω είναι η μια όψη του νομίσματος. Στην άλλη πλευρά του οποίου βρίσκεται η Δύση. Η Ελλάδα (συνεπακόλουθα και η Κύπρος) υπήρξαν ανέκαθεν πιστοί σύμμαχοι της Δύσης. Αμερικανοί και οι Άγγλοι ωστόσο βρίσκονται πίσω από κάθε μελανή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας  μας. Εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, εμφύλιος πόλεμος στην Κύπρο, απριλιανή δικτατορία, εισβολή των τούρκων στην Κύπρο και συνεχιζόμενη κατοχή με όπλα νατοϊκά! Και σήμερα Αμερικανοί και Άγγλοι λυσσομανούν και πάλιν, παρά την τυχοδιωκτική συμπεριφορά της Άγκυρας, για επιβολή απαράδεκτης λύσης, λύσης τουρκικών προδιαγραφών στο Κυπριακό.

Και η Ρωσία; Είδαμε ποτέ κάποια ουσιαστική βοήθεια από την Ρωσία των Τσάρων ή την Ρωσία των κομουνιστών όπως υποστηρίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού  υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα; Όχι είναι η απάντηση, αρχής γενομένης από την Ελληνική Επανάσταση κατά των Οθωμανών έως και τις μέρες μας. Ο Καποδίστριας για τον οποίο έκανε αναφορά η Μαρία Ζαχάροβα δεν ήταν Ρώσος αλλά Έλληνας, εκ μητρός Κύπριος μάλιστα. Ούτε το «το ελληνικό κράτος, δημιουργήθηκε, όπως δήλωσε, χάρη στη βοήθεια της Ρωσίας. «Σας βοηθήσαμε να απελευθερωθείτε κι εσείς απελαύνετε Ρώσους διπλωμάτες», είπε. «Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια πίστη με τους Έλληνες, κληρονομούμε την ίδια παράδοση και γενικά δεν αρνηθήκαμε ποτέ να βοηθήσουμε τους Έλληνες φίλους μας…». Και με τους Ουκρανούς την ίδια πίστη μοιράζονται οι Ρώσοι αλλά τους ισοπέδωσαν ….

Για την αποκατάσταση της αλήθειας ας βάλουμε σε μια τάξη στα πράγματα. Η Ρωσία ουδέποτε βοήθησε πρακτικά τον ελληνισμό. Ούτε τον καιρό των Τσάρων, ούτε όταν η Ρωσία αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1821 οι Ρώσοι χλεύαζαν την επανάσταση και οι μπολσεβίκοι το 1922 ανέστησαν τον Κεμάλ που ξεπάστρεψε τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Πρώτοι οι Σοβιετικοί μίλησαν για λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό, το 1964! Και το 1974 έτριβαν περιχαρείς τα χέρια τους, αφού μια χαρά τους βόλεψε η τουρκική εισβολή και η κατοχή που ακολούθησε μιας και έθεσε την ταφόπλακα  στον ενωτικό πόθο των Κυπρίων! Την Ένωση που τόσο πολέμησαν!!

Συμπέρασμα: Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν σίγουρα να κρατήσουν μια πιο ισορροπημένη στάση ως προς τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία με αφορμή την καταδικαστέα δίχως άλλο στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. ‘Όχι όμως γιατί είναι φίλοι μας  οι Ρώσοι. Ούτε γιατί θυμώνει η Ρωσία που δεν της λέμε «εύγε» που ισοπεδώνει μια ολόκληρη χώρα και φτιάχνει πρόσφυγες με τα εκατομμύρια. Ούτε γιατί έχουν έστω και ίχνος αληθείας τα όσα υποστηρίζει η κυρία Ζαχάροβα… Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να κρατήσουν μια πιο ισορροπημένη στάση ως προς τις κυρώσεις που επιβάλλονται στην Ρωσία γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον.

Υστερόγραφο: Σε αντίθεση με μας η Άγκυρα προσαρμόζεται αναλόγως των καταστάσεων. Δεν προτείνω ασφαλώς να γίνουμε κι εμείς (όπως η Τουρκία) χαμαιλέοντες, αλλά κάποτε πρέπει να δούμε το πραγματικό συμφέρον μας. Ο θυμός των Ρώσων δεν είναι ό,τι καλύτερο να ξέρετε….

  • Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button